25.3.19

Μεγάλη δημοσκόπηση του makthes.gr: Καθαρή πρωτιά Τζιτζικώστα, προβάδισμα Ταχιάου

Τα ποσοστά των υποψηφίων σε δήμο και Περιφέρεια σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «tothePoint» για το makthes.gr -Μεγάλη η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης-Ανάλυση των αποτελεσμάτων από τον Δ.Κατσαντώνη
Πρωτιά της ΝΔ, μεγάλο προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα και τον Νίκο Ταχιάο να προηγείται εμφανώς δείχνει η δημοσκόπηση για το δήμο Θεσσαλονίκης, που παρουσιάζει το  makthes.gr. 

dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-38-kf8lW.jpgΣύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία «tothePoint»για λογαριασμό της «ΜτΚ» και του makthes.gr,  η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης με διαφορά 25 μονάδων, ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή.
Στη μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης ο Νίκος Ταχιάος έχει πάρει κεφάλι, εξασφαλίζοντας ποσοστό 22,2% ενώ ακολουθούν σε απόσταση σχεδόν δέκα μονάδων η Κατερίνα Νοτοπούλου με 13% και ο Γιώργος Ορφανός με 9,9%. 

ο Γιώργος Ορφανός με 9,9%. 
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-16-Dk5Qb.jpg
Στη μάχη για την περιφέρεια η διαφορά του Απόστολου Τζιτζικώστα από τον δεύτερο Χρήστο Γιαννούλη είναι πολύ μεγάλη (54,4% με 5,7%). 
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-36-mLxCy.jpg
Στο επίπεδο της αξιολόγησης της απερχόμενης δημοτικής αρχής ο κόσμος που συμμετείχε στο γκάλοπ δείχνει διχασμένος από τη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη. Στο ερώτημα πως αξιολογείται το έργο της διοίκησης του δήμου το 34,6% δηλώνει «αρνητικά», το 34,3% «θετικά»  ενώ σχεδόν 1 στους 3 (30,2%) «ούτε θετικά ούτε αρνητικά».
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-4-UHE3E.jpg
Όσον αφορά τις δημοτικές υπηρεσίες που παρέχονται μόνο στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών η απάντηση «πολύ ή αρκετά ικανοποιημένος» πλησιάζει το 50%  (46,5% δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι).Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν οι τομείς της καθαριότητας όπου το 79,1% δηλώνει «λίγο ή καθόλου ικανοποιημένος» και στα έργα οδικού δικτύου και τις υποδομές (74,6% απαντούν  «λίγο ή καθόλου ικανοποιημένος»). Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας εκφράζονται και για τους τομείς του πρασίνου και των αναπλάσεων, όπου το «λίγο ή καθόλου  ικανοποιημένος» φτάνει το 56,7%.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-5-GNlzh.jpg
Στις ερωτήσεις για τα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων ξεχωρίσουν ο Νίκος Ταχιάος και ο Γιώργος Ορφανός. Ο μεν πρώτος συγκεντρώνει 62,3% θετικές γνώμες, ο δε δεύτερος 59% Έπονται σε απόσταση ο Σπύρος Βούγιας (34,5%) ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (32,6% θετικές γνώμες, αλλά και με 50,2% αρνητικές), ο Χάρης Αηδονόπουλος (27,8%) ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 26%, ο Μάκης Κυριζίδης με 24% και η Κατερίνα Νοτοπούλου με μόλις 18,6% θετικές γνώμες και με το 52,7% των ερωτηθέντων να έχουν αρνητική γνώμη.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-11-BY1P7.jpg
Στο κρίσιμο ερώτημα του ποιον θα επιλέγατε στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ο Νίκος Ταχιάος καταγράφει καθαρή πρωτιά με 22,2%. Δεύτερη έρχεται η Κατερίνα Νοτοπούλου με 13% κι τρίτος ο Γιώργος Ορφανός με 9,9%. Έπονται κατά σειρά ο Σπύρος Βούγιας με 6,8%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 5,5%, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 4,9%, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 3,6%, ο Μάκης Κυριζίδης με 2,7%, ο Πέτρος Λεκάκης και ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος με 2,3%, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,7%, ο Χάρης Αηδονόπουλος με 1,6%, ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο Βασίλης Μωυσίδης με 1,2% και ο Γιάννης Κουριανίδης με 1%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 16% του δείγματος.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-16-Dk5Qb.jpg
Ενδιαφέρον έχουν και τα δίπολα του δεύτερου γύρου που μετρήθηκαν στην έρευνα και με βάση τις πρωτιές στην πρόθεση ψήφου. Ο Νίκος Ταχιάος κερδίζει και τους τρεις πιθανούς  αντιπάλους του, που είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιώργος Ορφανός και ο Σπύρος Βούγιας. Πιο εύκολα την Κατερίνα Νοτπούλου (60,1%-25%), σαφώς πιο δύσκολα τον Σπύρο Βούγια (56%-30,1%) και τον Γιώργο Ορφανό (50,3%-30,1%). Παρόλα αυτά σε όλες τις περιπτώσεις ο Νίκος Ταχιάος κερδίζει στον δεύτερο γύρο.
Ενδιαφέρον έχουν και τα πιο ειδικά ευρήματα. Στο δίπολο Ταχιάος-Νοτοπούλου  η διείσδυση του Νίκου Ταχιάου στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ  είναι 39% και στο Ποτάμι στο 79,5% και η κ. Νοτοπούλου στο ΚΙΝΑΛ 56,5%, στο ΚΚΕ 59,6%  και στους ΑΝΕΛ 74,5%.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-20-lM7uY.jpg
Στο δίπολο Ταχιάου-Ορφανού ο πρώτος κερδίζει στο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ (48%-31%) και της ΝΔ (64,4%-29,3%), κάτι που δείχνει ότι η στήριξη της ΝΔ πέρασε στην κοινή γνώμη. Αντίθετα ο κ. Ορφανός κερδίζει στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (40%-23,7%), της Χρυσής Αυγής (45,3%-41,8%) και καθαρά στους ΑΝΕΛ (65%-35%).
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-25-rxSw2.jpg
Στο δίπολο Ταχιάου-Βούγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει σαφώς τον πρώτο, καθώς ο κ. Ταχιάος συγκεντρώνει 60,9% και ο κ. Βούγιας 25,7%, ενώ στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής υπάρχει σχεδόν ισοπαλία (35,8%-33% υπέρ του Ταχιάου).
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-30-vQVA0.jpg
Καθαρή νίκη δίνει η δημοσκόπηση στην μάχη της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας στους ψηφοφόρους του δήμου Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώσει 54,4% και προηγείται με τεράστια διαφορά. Δεύτερος είναι ο Χρήστος Γιαννούλης με 5,7%, έπεται ο Χρήστος Παπαστεργίου με 5,1% , η Δέσποινα Χαραλαμπίδου με 2,5%, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος με 2,3%, ο Νίκος Χρυσομάλης με 1,5%, ο Φίλιππος Γκανούλης με 0,3%. Εδώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 20%.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-36-mLxCy.jpg
Στο πολιτικό ερώτημα της δημοσκόπησης η ΝΔ εμφανίζει εμφανές προβάδισμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, συγκενρώνοντας  39,5% έναντι 11,9%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΚΙΝΑΛ με 3,7%, η Ενωση Κεντρώων με 2%, το Ποτάμι με 1,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 21,8%.
dimos-thessalonikis-dimosieysi-makedonia-martios-2019-38-kf8lW.jpg
H ταυτότητα
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 950 ατόμων από τις 17 μέχρι τις 21 Μαρτίου στο δήμο Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν δημότες κάθε φύλου, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Του Δημήτρη Κατσαντώνη, Διευθύνοντος Συμβούλου της "Tothepoint"

Αφθονία υποψηφίων, λιτότητα ψήφων…
Η νέα έρευνα της to the point για το Δήμο Θεσσαλονίκης , με ανάθεση από τη “Μακεδονία της Κυριακής”, αποτυπώνει εκ νέου μια εικόνα που είχε διαφανεί στην προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα στην ίδια εφημερίδα , πριν δύο μήνες περίπου στα πλαίσια του εξαμηνιαίου Βαρομέτρου “Egnatia Point of View”.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι πολλές υποψηφιότητες , ίσως ενθαρρυμένες από το νέο εκλογικό σύστημα , δημιουργούν μία σύγχυση στο μέσο πολίτη . Επίσης,  λόγω και των πολλών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του κάθε συνδυασμού , παρατηρούνται “εισπηδήσεις” του ενός υποψηφίου Δημάρχου σε πολιτικό χώρο από όπου προέρχεται ένας άλλος υποψήφιος Δήμαρχος και “διατρήσεις” σε κοινά ψηφοφόρων  τα οποία κάποτε ήταν προνομιακά για κάποιον υποψήφιο Δήμαρχο αλλά πλέον αποδομούνται λόγω της παρουσίας συγγενικών ή φιλικών προσώπων σε άλλο συνδυασμό κλπ.
Και αν αυτά συμβαίνουν σε ένα μεγάλο αστικό Δήμο όπως είναι αυτός της Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνει κανείς τι επικρατεί σε μικρότερους δήμους και κυρίως στους επαρχιακούς. Είναι πρόκληση για κάθε ερευνητή να βρει μέσα από αυτό τον κυκεώνα αλληλοεπικαλυπτόμενων σχέσεων και δεσμεύσεων , το νήμα που συνδέει κοινωνικά αιτήματα και αναδεικνύει την πιο ισχυρή τάση της κάθε τοπικής κοινωνίας , η οποία πιθανώς να κατορθώσει να “βγάλει Δήμαρχο” - αν θα διοικήσει κιόλας είναι ένα άλλο ερώτημα . Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας...
Το θέμα είναι πρόκληση και για τους επικοινωνιολόγους αλλά δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για τα πάθη αυτής της συμπαθούς κατηγορίας εργαζομένων.
Όπως είχε διαφανεί και στην προηγούμενη έρευνα, η απόσυρση Μπουτάρη από τη διεκδίκηση μίας νέας δημαρχιακής θητείας αποφόρτισε και την κρίση των πολιτών σε σχέση με το έργο  της δημοτικής αρχής. Μία ισχυρά αρνητική τάση αξιολόγησης του περασμένου καλοκαιριού σταδιακά έδωσε τη θέση της σε μία πιο ισορροπημένη κρίση του έργου του: στην παρούσα έρευνα οι θετικές με τις αρνητικές γνώμες για το έργο της διοίκησης Μπουτάρη είναι  ισοδύναμες (στο 34% περίπου).
Στα προβλήματα της πόλης όμως , δεν αλλάζει κάτι: η Καθαριότητα είναι μακράν το πρώτο θέμα ενώ η διαχείριση της μετακίνησης πεζών και οχημάτων είναι ουσιαστικά ισοδύναμο. Η ελλιπής αστυνόμευση/εγκληματικότητα είναι ένα θέμα που επιμένει να εμφανιζεται στην πρώτη τριάδα εδώ και αρκετό καιρό. Τα υπόλοιπα θέματα κινούνται αρκετά χαμηλότερα.
Η καθημερινότητα λοιπόν θεωρείται αρκετά προβληματική από μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων και για αυτό , νομίζουμε, ότι έχει αναβαθμιστεί στη συνείδηση των πολιτών το θέμα “πρόγραμμα” (το 79% δηλώνει ότι θα κρίνει με βάση το πρόγραμμα των υποψηφίων για την καθημερινή ζωή κι ένα 80% με βάση τις προτάσεις για μεγάλα έργα).
 Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ας αρχίσουμε ανάποδα: η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι της τάξης του 17-18% ενώ οι υποψήφιοι που κινούνται κάτω από το 3% αθροίζουν πάνω από 15%. Αυτό εξηγεί τις “χαμηλές πτήσεις” αρκετών από τους υπόλοιπους (οι οποίοι είναι επτά!). Ο πληθωρισμός υποψηφίων Δημάρχων δεν ευνοεί “δημοτικούς δικομματισμούς”. Το προβάδισμα του κ. Ταχιάου έναντι της κυρίας Νοτοπούλου παραμένει σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα , διευρυνόμενο κατά 3,5 μονάδες περίπου , ενώ ο κ. Ορφανός  παρουσιάζεται ως δρομέας αντοχής και κρατά μία πολύ καλή επαφή με την πιθανότητα να βρεθεί στη δεύτερη Κυριακή, ακολουθούμενος από τον κ. Βούγια που έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό που εμφανίζει το κόμμα το οποίο τον υποστηρίζει, το ΚΙΝ.ΑΛ.( παρόμοιο γεγονός συμβαίνει και με τον κ. Παπαστεργίου ως υποψηφίου Περιφερειάρχη, στοιχείο που δείχνει ότι η κοινωνική δυναμική του συγκεκριμένου κόμματος είναι ευρύτερη αυτής που επιδεικνύει στη γενική πρόθεση ψήφου ενόψει εθνικών εκλογών - η αναζήτηση των αιτίων πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά κι αυτό δεν είναι της παρούσης).
Ο κ. Ταχιάος , ο οποίος είναι επίσης πρώτος στα “δίπολα” (δηλ. στις αναμετρήσεις της δεύτερης Κυριακής ,   με σημαντικές έως μεγάλες διαφορές από τους πιθανούς συνυποψηφίους του), έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που προέρχονται από το δικό του πολιτικό χώρο προέλευσης  και μία σχετική “χαλαρότητα” των ψηφοφόρων της ΝΔ. Η κυρία Νοτοπούλου έχει να αντιμετωπίσει και τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος της στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και το στοιχείο ότι η προσωπική της δημοφιλία δεν παρουσιάζει καλό ισοζύγιο θετικών/αρνητικών γνωμών.
Οι δημοτικές εκλογές είναι σε 65 ημέρες. Δηλαδή σα να λέμε, μία αιωνιότητα ή μία μέρα. Εξαρτάται από τη δράση των πρωταγωνιστών πόσο θα μας φανεί...