24.5.19

Θ.Ξανθόπουλος στην 'Καρφίτσα' 24/5/19 - Απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης & Διοίκησης της Σιθωνίας .

Η Συνέντευξη εδώ 






H Καρφίτσα 24-5-19 σε pdf


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 24-5/2019


Τις προτεραιότητές του για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην Karfitsa ο υποψήφιος δήμαρχος Σιθωνίας Θανάσης Ξανθόπουλος, επικεφαλής της παράταξης. «Όραμα – Δημιουργία – Προοπτική».

Έχετε μιλήσει συχνά για αδιαφάνεια στο  δήμο Σιθωνίας. Τι εννοείτε;

Ο λαός μας έχει δυο γνωμικά, που ταιριάζουν στην περίπτωση: «Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» και «Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά». Θα αναφέρω ακόμα, ότι ομάδα πρωτοκλασάτων δημοτικών 

συμβούλων που διεκδικούν την επανεκλογή  τους, επισκέφθηκαν το δήμαρχο και ζήτησαν τη  συγκρότηση επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών. Ο δήμαρχος τους… απείλησε με παραίτηση και έφυγαν σαν βρεγμένες γάτες, για να συνεχίσουν να ανέχονται την αδιαφανή διαχείριση. Τα παραπάνω μας τα  γνωστοποίησε μέλος της ομάδας που, κατά τα άλλα, ζητάει επανεκλογή με την ίδια ομάδα που υπόσχονται χρηστή διαχείριση. Οι ίδιοι μας αποκάλυψαν ότι 48,5 εκ. ευρώ πληρώθηκαν από το δήμο με δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για επινόηση «βιομηχανίας» αποφυγής ελέγχου των δαπανών!
Ποιες είναι οι βασικές διάφορες από τους ανθυποψηφίους σας σε σχέση με το πρό γραμμά σας για το δήμο Σιθωνίας;


Ζούμε σε ένα τόπο προικισμένο από τη  φύση. Κρίνεται απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και ανάπτυξης της Σιθωνίας. Εμείς προτείνουμε:


- Ριζική αλλαγή του τρόπου διοίκησης  του δήμου με πλήρη διαφάνεια, ουσιαστική συμμετοχή των μελών του δημοτικού συμβουλίου και τακτική ενημέρωση των πολιτών.

- Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς 

για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
- Οργάνωση υπηρεσιών με πρόσληψη  εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού για εξάντληση των περιθωρίων απορρόφησης Ευ ρωπαϊκών Κονδυλίων.
- Ουσιαστική συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΠΚΜ για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπερτοπικής σημασίας.

Κατά την άποψή μας, έργα άμεσης προτεραιότητας είναι:
- Εκπόνηση και εφαρμογή πολεοδομικών μελετών: Απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης και οργάνωσης των οικισμών.
- Ύδρευση: Αξιοποίηση των προσφερομένων λύσεων, όπως μελέτες του ΑΠΘ που έμειναν στα συρτάρια.
- Αποχέτευση: Αναβάθμιση της λειτουρ-
γίας των βιολογικών καθαρισμών που υπολειτουργούν και μελέτες νέων εγκαταστάσεων  όπου αυτές δεν υπάρχουν, με προσαρμογή στα  νέα πληθυσμιακά δεδομένα.
- Αποκομιδή απορριμμάτων: Χωροθέτηση ΧΥΤΥ και αναζήτηση νέων μορφών επεξεργασίας με δυνατότητα παραγωγής ακόμη και ενέργειας.
- Λιμάνια: Αναβάθμιση με νέες μελέτες  ή τροποποίηση των ήδη υπαρχουσών, με στόχο να καταστεί η Σιθωνία λιμενικό κέντρο τουρισμού και αλιείας στο Βόρειο Αιγαίο.
- Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στους παλιούς οικισμούς του δήμου για να καταστούν τουριστικοί προορισμοί, ανάδειξη και προβολή αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων, ανάδειξη περιηγητικών διαδρομών και προβολή πολιτιστικών διοργανώσεων.
- Μελέτη και σχεδιασμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
- Εξέταση δυνατότητας λειτουργίας ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.

Η σημερινή διοίκηση διώκεται με κακουρηηματικές ποινές από τη δικαιοσύνη και έχει απομακρυνθεί από τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία  της περιοχής σας αυτήν την εξέλιξη; 

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω προδικάζοντας αποτελέσματα για υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, πριν τελεσιδικήσουν. 
Όμως είναι γνωστές στην κοινωνία του δήμου λεπτομέρειες από επίσημα έγγραφα, όπως:
- Ειδική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, όπου αναφέρεται ότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τις 24-26/02/2015 διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκκινήσει η εκτέλεση του φυσικού τους αντικειμένου. 
Παράλληλα, επίσημα έγγραφα του δήμου αναφέρουν ότι στις 27/02/2015 το έργο είχε ολοκληρωθεί!
- Ισολογισμός του 2016 από ορκωτούς λογιστές, που αναφέρουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα κονδυλίων 20 εκ.  ευρώ και 10 εκ. ευρώ, διότι δεν τους παρασχέθηκαν βεβαιώσειςαποπεράτωσης των. εργασιών! 
Ποιό είναι το σχέδιό σας για τον παραδοσιακό οικισμό της Νικητής;
Πρόκειται για μοναδική περίπτωση παραδοσιακού οικισμού, που με την συγκυρία να διχετευθεί στον παραλιακό τμήμα του οικισμού η όποια επιχειρηματική δραστηριότητα, είχε ως  αποτέλεσμα να διατηρηθεί ανέπαφος αρχιτεκτονικά ο παλιός οικισμός. Αυτό όμως δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να μένει νεκρός. Αν και ο δήμαρχος είναι πολιτικός μηχανικός, πέρασε  διάταξη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται τα καταστήματα στον παλιό οικισμό, δηλαδή ο παλιός οικισμός πρέπει να μείνει «τάφος»,  αντί να γίνει και δεύτερος πόλος ανάπτυξης και προορισμού λόγω ακριβώς της διατήρησης της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κληρονομίας.

Ποιό θεωρείτε το βασικότερο πρόβλημα  στην περιοχή σας και ποιες λύσεις προκρίνετε;


Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πολλά. Ένα βασικό έχει να κάνει με την ύδρευση: είναι διαπιστωμένη η ανεπάρκεια σε ποσότητα και ποιότηα. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι η αποχέτευση. Όλοι οι βιολογικοί καθαρισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, που αποσιωπούνται από τη διοίκηση του δήμου! Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε άμεσα τους υπάρχοντες και να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέων, για παράδειγμα στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό. 

Βασικό πρόβλημα παραμένει η κυκλοφοριακή συμφόρηση στα φανάρια της Νικήτης. Ο δήμος αδράνησε 20 χρόνια. Όταν έγινε η σύνοδος  κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο Καρράς, «έβρεχε» ευρώ, αλλά ο δήμος… κρατούσε ομπρέλα κομματική ή ανικανότητας! Στα τελευταία 20 χρόνια  υπήρξαν προτάσεις χωρίς ποτέ να ρωτηθούν οι τοπικοί μηχανικοί για αναζήτηση λύσεων άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων…

Συνέντευξη
ΣΤΗ ΔΕ ΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Απαραίτητη η ριζική αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης της Σιθωνίας
Θανάσης Ξανθόπουλος