23.6.19

Αθανάσιος Γρ.Χρυσάφης από Νικήτη -Νέα έκδοση 2019 του Βιβλίου " οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ"(video)

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ 1974 ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2019

Κυκλοφορεί από 20 Ιουνίου 2019 και διατίθεται μόνο κατόπιν παραγγελίας
Το βιβλίο αυτό είναι η 7η και τελική συλλεκτική έκδοση του 2019. Είναι 1700 σελίδες και περιέχει 700 νέες σελίδες από τις προηγούμενες εκδόσεις με 3.000 και πλέον φωτογραφίες, με 1.500 και πλέον μαρτυρίες πολεμιστών της 1ης γραμμής για την ΕΛΔΥΚ, την Πράσινη Γραμμή και την Εθνοφρουρά. Είναι ο  πολεμικός φάκελος της Κύπρου του 1974.


Ο συγγραφέας Αθανάσιος Γρηγορίου Χρυσάφης  (πολεμιστής της ΕΛΔΥΚ) μεγάλωσε στο Παλαιό Χωριό της Νικήτης Χαλκιδικής γεννήθηκε στον Γεροπάτανο  , σ΄αυτή την έκδοση ενσωμάτωσε 500 περίπου σελίδες για την ιστορία της Πράσινης Γραμμής, του 211 Τάγματος Πεζικού και άλλων επικουρικών δυνάμεων που μαζί με την ΕΛΔΥΚ κράτησαν ελεύθερη τη Λευκωσία στον 2ο ΑΤΤΙΛΑ. Το ρεπορτάζ για την Πράσινη Γραμμή και οι μαρτυρίες αυτές είναι έργο του τραυματία Κώστα Μεταξά, πολεμιστή του 1ου Λόχου του 211 Τ.Π. και σημερινό Πρόεδρο του Συνδέσμου «ΜΑΧΗΤΕΣ του 1ου Λόχου του 211 Τ.Π. 1974». 
Το βιβλίο αυτό και οι μαρτυρίες είναι πέρα για πέρα αληθινές και βάζει μια μόνιμη τάξη από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του πολέμου στα αληθινά γεγονότα και χτυπάει αλύπητα την παραχάραξη της ιστορίας του 1974, που έγινε και γίνεται εσκεμμένα από τους προδότες αρχιπραξικοπηματίες των Αθηνών, των σημερινών συνοδοιπόρων τους και τα φερέφωνά τους σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, που έφεραν τους Τούρκους εγκληματίες πολέμου στην Κύπρο, αφήνοντας ανοιχτές τις κερκόπορτες να εισβάλουν, να καταστρέψουν, να σκοτώσουν, να βιάσουν και να διχοτομήσουν την Κύπρο. 
ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ! ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. 
Οι γνωστοί αρχιπραξικοπηματίες και αρχιπροδότες ήταν κρυμμένοι στα υπόγεια της ντροπής της Μαλούντας καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου και οι μικροί αξιωματικοί και στρατιώτες στην πρώτη γραμμή. Το βιβλίο διατίθεται μόνο κατόπιν παραγγελίας γιατί έχει τυπωθεί σε πολύ λίγα συλλεκτικά αντίτυπα.
 Αθανάσιος Γρηγορίου Χρυσάφης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΛΔΥΚάριος Πολεμιστής 1974 «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;

Ο Καζαντζάκης απαντάει: “Δεν έχει σημασία. Πολέμα!”».
τηλ 6970067544 
  
Συγγραφέας: ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,
Eκδόσεις : ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ημ. Έκδοσης:06/2019
Τιμή : 53,00 € (Με ΦΠΑ: 6,00%)
Διαθεσιμότητα : Προ-παραγγελία
προσθήκη στο καλάθι
 Θα κυκλοφορήσει 20 Ιουνίου  2019.
Λόγω  περιορισμένου αριθμού της έκδοσης είναι δεκτές προ-παραγγελίες.
ISBN: 9786188269118
Εκδότης:
Ιδιωτική Έκδοση

Λεπτομέρειες βιβλίου

Ημερομηνία Έκδοσης:
30/5/2019
Συγγραφέας:
ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΓΡΗΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Σελίδες:
1700
Δέσιμο/βιβλιοδεσία:
Μαλακό εξώφυλλο, Χαρτόδετο
e-lexis.gr

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΤΟΥ 211 Τ.Π. ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑΣ 1974

Το βιβλίο καταγράφει τη μαρτυρία του συγγραφέα και άλλων επιζώντων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ 1974 με επίκεντρο τη μάχη γύρω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στην Α΄ και Β΄ φάση της εισβολής. Δεν πρόκειται για ένα επαγγελματία συγγραφέα. Και δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο εξιστόρησης μιας στρατιωτικής μάχης. Το βιβλίο αποτελεί ζωντανή μνήμη γεμάτη αίμα, πόνο, αυταπάρνηση και πικρή αλήθεια. Είναι άλλος ένας Τύμβος, όπως εκείνον στην Μακεδονίτισσα, που θα ορθώνεται αγέρωχος μέσα στο χρόνο για να συντρίβει κάθε προσπάθεια παραποίησης της ιστορικής αλήθειας.
Το βιβλίο είναι συγκλονιστικό και βαθιά ανθρώπινο με όλη τη σημασία των λέξεων. Δεν πρέπει όμως να ειπωθούν πολλά διότι οφείλει ο αναγνώστης να βιώσει αυτό το ταξίδι μόνος του και χωρίς προειδοποιήσεις.
Για να νοιώσει  τη δίψα του κατακαλόκαιρου καθώς θα τρέχει μέσα στον φλεγόμενο κάμπο με τους Ελδυκάριους στην επίθεση στο Κιόνελι.
Για να αισθανθεί  την εγκατάλειψη και την προδοσία από τα υποχείρια της χούντας.
Για να ψηλαφήσει  την αγωνία του βαριά τραυματία που κρατάει τα έντερα του έξω και θα πρέπει να διασχίσει ακάλυπτος και βαλλόμενος το Ανατολικό χωράφι.
Για να κλάψει όταν το παλληκάρι σκοτώνεται και  η μάνα του με την κοπελιά του τον καρτερούν στη Νέα Σμύρνη.
Για να γελάσει  όταν ο Σιμίτας κι ο Βαλερτζής, στοιχηματίζοντας για ένα φραπέ, αρπάζουν το πολυβόλο και όρθιοι έξω από το όρυγμα  καθηλώνουν το επερχόμενο κύμα των Μεχμετζίκ.
Η κορύφωση της  τραγωδίας αλλά και του μεγαλείου: Καθώς τα τουρκικά άρματα ανεβαίνουν στο ύψωμα Β΄ στη δεύτερη φάση της εισβολής, οι Ελδυκάριοι παραμένουν ανυποχώρητοι μέσα στα ορύγματα με μόνο εφόδιο τον ατομικό τους οπλισμό. Σε κάποιους τα ραδιοφωνάκια πιάνουνε σταθμούς στην Αθήνα που παίζουν λαϊκά τραγούδια… Εκείνη την ώρα συντελείται η κορύφωση του μεγαλείου της ψυχής: μια φούχτα παλληκάρια συνειδητοποιούν το ύστατο χρέος απέναντι στην Ιστορία του Ελληνισμού.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είχε άλλο τίτλο. Όπως,
«Η υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων»,
«Οι νεκροί ζωντανοί αντιστέκονται»,
«Στην κόλαση της ΕΛΔΥΚ»,
«Πόνος  κι αγάπη Πατρίδας».
https://efylakas.wordpress.com


 
 Ο Κύριος Αθανάσιος Χρυσάφης, μιλά για την κατάσταση της Κύπρου και για τα πολεμικά γεγονότα, τα οποία έζησαν οι μαχητές. Πρώτο μέρος.

 
Ο Κύριος Αθανάσιος Χρυσάφης, μιλά για την κατάσταση της Κύπρου και για τα πολεμικά γεγονότα, τα οποία έζησαν οι μαχητές. Δεύτερο μέρος .


 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ, ΕΛΔΥΚ, 16-8-74 ,Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ.


 
 Η εκπομπή Ζώνη Πυρός με θέμα: Ξεχασμένοι Στρατιώτες ΕΛΔΥΚ. Καλεσμένος στην εκπομπή ο Χρυσάφης Αθανάσιος. Η εκπομπή προβλήθηκε στην Εγνατία Τηλεόραση στις 10/12/14. Περισσότερα από εδώ 

 


Β' ΑΤΤΙΛΑΣ/ 13-8-74 / ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΛΔΥΚ/ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ Ο ΛΟΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ, ΑΠΟ ΤΙΣ 13-8-74 ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ.



Οι άγνωστοι στρατιώτες της ΕΛ. ΔΥ.Κ. 1974. Οι τελευταίοι ήρωες, οι εφιάλτες των Αθηνών, η εισβολή των εγκληματιών πολέμου του Ούννου Αττίλα και η παραχάραξη της ιστορίας του 1974, Θεσσαλονίκη, αυτοέκδοση, 2016. 

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Θανάση Χρυσάφη, 500 περίπου σελίδων, και με τον ίδιο τίτλο (Οι άγνωστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ) έγινε το 2007. Ακολούθησαν και άλλες επαυξημένες εκδόσεις, το 2009 και το 2014, για να φτάσουμε στην παρούσα, που ο συγγραφέας ονομάζει τελική συλλεκτική έκδοση, και που ξεπερνά σε έκταση τις 1300 σελίδες.

Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκάδες μαρτυρίες Ελδυκάριων που πολέμησαν στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, εκατοντάδες φωτογραφίες, από την προπολεμική περίοδο της ΕΛΔΥΚ, τον πόλεμο και μεταπολεμικές και έχει εμπλουτιστεί με μαρτυρίες και Κυπρίων πολεμιστών, από άλλα μέτωπα και μονάδες που αντιμετώπισαν την τουρκική εισβολή. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το βιβλίο των στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, με συγκλονιστικές αφηγήσεις, ειδικά για τις επικές απέλπιδες πολύνεκρες μάχες, σώμα με σώμα, των εγκαταλελειμμένων Ελδυκάριων στις 16 Αυγούστου 1974, αλλά και σε όσες προηγήθηκαν. Από τους κοινούς τόπους των αφηγήσεων και τα πιο πικρά παράπονα, η εγκατάλειψη των στρατιωτών από την ελληνική πολιτεία.

Ο Θανάσης Χρυσάφης είναι Χαλκιδικιώτης, γεννημένος στον Γεροπλάτανο και μεγάλωσε στη Νικήτη Χαλκιδικής , πριν καταταγεί στο στρατό και σταλθεί να υπηρετήσει στην ΕΛΔΥΚ, είχε πάρει, το 1972, το πτυχίο του Γυμναστή. 
Ένα από τα στοιχεία που θα συγκινήσει τον αναγνώστη από τις αφηγήσεις των Ελδυκάριων στο βιβλίο είναι η οξυμένη αίσθηση της συντροφικότητας και της αυτοθυσίας ανάμεσά τους, αλλά και η βαρύτητα της τοπικής καταγωγής. Στην Κύπρο το 1974 σκοτώθηκαν Ελλαδίτες από όλες τις περιοχές της χώρας, όμως περιοχές όπως η Ηλεία, η Καρδίτσα, η Πέλλα, η Χαλκιδική, η Κρήτη, κ.ά. είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή στον φόρο του αίματος.
Ξεχωρίζουν  από τον ογκωδέστατο τόμο τυχαία δυο μικρά αποσπάσματα, ενδεικτικά του συνόλου των αφηγήσεων, αλλά και όσων σύντομων γράφτηκαν παραπάνω. Και τα δύο αποσπάσματα αναφέρονται στην «υπερμάχη», όπως την ονομάζει ο Θ. Χρυσάφης, της 16ης Αυγούστου 1974, όπου η ΕΛΔΥΚ έχασε 73 άντρες και άλλους δέκα η Εθνική Φρουρά, στα ίδια υψώματα.
Μαρτυρία λοχία Μανώλα Άγγελου του 2ου λόχου της 103 σειράς από την Καλάνδρα Χαλκιδικής:
«(…) Μετά τον ηρωικό θάνατο του διμοιρίτη μου αρχιλοχία Μπινάκη Γεώργιου εκτελούσα καθήκοντα προσωρινού διμοιρίτη μέχρι που ήρθε και ανέλαβε ο μόνιμος αρχιλοχίας Μπόσινας Παναγιώτης από την Καλαμάτα, ένα πραγματικό παλικάρι. Με κράτησε δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή. όταν μετακινήθηκα για νερό μέσα στους καπνούς είδα και μίλησα για τελευταία φορά τον πατριώτη μου λοχαγό από τη Βάλτα Κασσάνδρας Σταμπουλή Βασίλειο. Τον είχε στείλει ο στρατοπεδάρχης αντισυνταγματάρχης Σταυρουλόπουλος να μας ρωτήσει αν έχουμε πυρομαχικά. Με φώναξε: «Μανώλα, γύρνα στο όρυγμά σου να προφυλαχθείς γιατί θα μείνεις σαν αγραφύλακας στην αμπουλιάνα (λιβάδι). Αφού με συμβούλεψε στα χαλκιδικιώτικα να φυλάγομαι, χάθηκε μέσα στους καπνούς να μιλήσει με τους αξιωματικούς του 2ου λόχου. Ήταν υπασπιστής του αντισυνταγματάρχη Σταυρουλόπουλου και μεγάλο παλικάρι.
Όταν αργότερα, την ίδια μέρα, εγώ σώθηκα και έμαθα ότι σκοτώθηκε ο λοχαγός, κάθησα κάτω από μια ελιά και έκλαψα σαν μικρό παιδί.»

Μαρτυρία του στρατιώτη του 2ου λόχου της ΕΛΔΥΚ Βλαχόπουλου Νίκου, από τη Λειβαδιά:
«(…) Στην ανηφόρα του κολλεγίου κουβαλούσε τον τραυματία Γιαρμή, από τη Συκιά Χαλκιδικής ο λοχίας του λόχου μας και φίλος μου Μανώλας Άγγελος, από την Καλάνδρα Χαλκιδικής, που ανήκε στη διμοιρία του Μπόσινα, προς το μέρος μας. Οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν, ζήτησε βοήθεια. Έτρεξε ο Γιαννέλης Αποστόλης από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και τον παρέλαβε αυτός. Τον έσερνε κυριολεκτικά, μέτρο-μέτρο. Όμως σε μια λακκούβα της ανηφόρας βαλλόμασταν από το 11ο Τ.Σ. Ο Γιαννέλης αγκαλιά με τον Γιαρμή έμειναν μέσα στη λακκούβα. Ο Μπαρλάς που περνούσε σερνάμενος δίπλα αλαφιασμένος λέει στον Γιαννέλη: «Μας έφαγαν τα σκυλιά, προχώρα!» Τότε ο Γιαννέλης ούρλιαζε, στον φίλο του Μπαρλά: «Έλα δω να βοηθήσεις και ας σκοτωθούμε όλοι μαζί. Εγώ δεν αφήνω τον φίλο μας εδώ αβοήθητο.» Έτσι βοήθησε και ο Μπαρλάς και ο Γιαρμής σώθηκε, αν και έφαγε και άλλη σφαίρα στο μπούτι.(…)»