25.10.19

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Αξιότιμε κύριε / κυρία,
Το Επιμελητήριο της Χαλκιδικής στα πλαίσια του καταστατικού του σκοπού, οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την στήριξη της τοπικής αγοράς (Ν.4497/2017).
Η νέα διοίκηση, αναλύοντας τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα του νομού μας, αποδεχόμαστε ως δεδομένο, ότι η οικονομική ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες, τον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό κλάδο. 
Με αυτή τη θεμελιώδη αρχή κρίνουμε απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υποστηριχτούν συνεργασίες- συνέργιες ανάμεσα στους φορείς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροδιατροφικων προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό κλάδο.
Στα πλαίσια αυτού του στρατηγικού σχεδιασμού, το επιμελητήριο Χαλκιδικής απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον πρωτογενή κλάδο (γεωργούς, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, αλιείς, οικοτέχνες, κτλ), και προτείνει την ίδρυση του Αγροτικού Τμήματος.
Ο σκοπός της ίδρυσης του νέου Αγροτικού Τμήματος, είναι ο παραγωγός να εισπράξει την υπεραξία των προϊόντων που παράγει η Χαλκιδική και μπορεί να αποδώσει πολλαπλασιαστικά και ανταποδοτικά στην τοπική οικονομία. Αυτό είναι εφικτό μέσα από την:
• ανάπτυξη της φιλοσοφίας του σύγχρονου επιχειρείν σε όσους παράγουν, 
• διασύνδεση της τοπικής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής με τις αγορές 
• υποστήριξη εισόδου σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον αγροδιατροφικο κλάδο 
Τα οφέλη συμμετοχής στο νέο αγροτικό τμήμα, τα οποία αποτελούν τους στόχους μας, έχουν ως εξής:
1. πληροφόρηση και Ενημέρωση σχετικά με:
• τις απαιτήσεις των αγορών αναφορικά με το είδος των προϊόντων και τις διαδικασίες παραγωγής
• τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς κλαδικές πολιτικές 
• την μείωση του κόστους παραγωγής (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομιών)
• τις χρηματοδοτικές δυνατότητες
• τη δημιουργία εμπορευσίμων προϊόντων και δίκτυα πωλήσεων
2. ενίσχυση του συνεργατισμού
3. διασύνδεση με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα
4. ανάδειξη και προβολή των επώνυμων τοπικών προϊόντων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
5. ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων που άπτονται της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικο κλάδο
Όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και αναγνωρίζουν τα οφέλη που θα προκύψουν από την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Χαλκιδικής στους ίδιους αλλά και στην τοπική κοινωνία και οικονομία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο μητρώο μελών του νέου Αγροτικού τμήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στην αίτηση εγγραφής.
Πρόθεση μας είναι η εκπροσώπηση των θεμάτων των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής να γίνεται μέσω εκπροσώπων στο Δ.Σ του επιμελητήριου. Παράλληλα, είναι ανοικτή η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων για την συνδιαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας.
Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής με την πρωτοβουλία αυτή εκφράζει τη βούληση να σταθεί δίπλα σε αυτόν που παράγει από τη γη και τη θάλασσα της Χαλκιδικής, όπως είναι διπλά στον έμπορο και τον επαγγελματία του τόπου μας. 
Σκοπός μας ένας και μοναδικός: οργανωμένα και συντονισμένα να Επιχειρούμε Όλοι Μαζί για τη Χαλκιδική που μας αξίζει .
Ο Πρόεδρος
Κουφίδης Ιωάννης
** Επισυνάπτεται η αίτηση εγγραφής για το αγροτικό τμήμα