29.10.19

Λιμάνι & Κεντρική παραλία Νικήτης από ψηλά.


Νικήτη
Η Νικήτη είναι ένα από τα κύρια τουριστικά θέρετρα της Σιθωνίας
και βρίσκεται στην είσοδο της χερσονήσου. Διαθέτει μία πληθώρα επιλογών διαμονής ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλές καταπληκτικές παραλίες.

Το μέρος κατοικείται για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. Ο Ηρόδοτος στην Ιστορία των Μηδικών Πολέμων, αναφέρει την πόλη της Γαληψούς ανάμεσα στην Τορώνη και τη Σερμύλη. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν με μεγάλη πιθανότητα τη Γαληψό στην περιοχή Καστρί λίγο νότια από τη Νικήτη. Κατά την ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, υπήρχε ένας σημαντικός οικισμός στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στην παραλία της Νικήτης. Ότι απομένει σήμερα από εκείνο τον οικισμό είναι μία παλαιοχριστιανική βασιλική, μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στο σημερινό οικισμό βρίσκεται στα αρχεία της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, σε μία απογραφή των αρχών του 14ου αιώνα. Εκεί αναφέρεται το όνομα «Νεακίτου» για να χαρακτηρίσει έναν μικρό οικισμό που πιστεύεται ότι συμπίπτει με το σημερινό παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης (παλιό χωριό). Από την εξέλιξη του ονόματος «Νεακίτου» προήλθε τελικά το «Νικήτη». Ο οικισμός της Νικήτης αναπτύχθηκε και επιβίωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Έτσι η Νικήτη είναι σήμερα ένα από τα πιο παλιά χωριά της Χαλκιδικής.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και στη μελισσοκομία, μία παραδοσιακή δραστηριότητα που ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι ο παραδοσιακός οικισμός, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Σωφρονίου, η εκκλησία του Αγίου Νικήτα και φυσικά οι πανέμορφες ακτές που υπάρχουν στην περιοχή.

Η Νικήτη βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ισθμού της Σιθωνίας, περίπου 90χμ από τη Θεσσαλονίκη και είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Ο κύριος δρόμος που διασχίζει τη Σιθωνία περνάει από τη Νικήτη καθώς κάποιος έρχεται από τη Θεσσαλονίκη.
Κοντά στη Νικήτη υπάρχουν υπέροχες και πεντακάθαρες παραλίες, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει κολύμπι και θαλάσσια σπορ: Καστρί, Άγιος Γιάννης, Ακτή Κοβιού, Σπαθιές, Ακτή Καλογριάς, Λαγονήσι, Τρανή Αμμούδα, Καρύδι, είναι κάποιες από αυτές.