25.2.20

Ο Σφυρής Γιάννης Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης σχολιάζει τα θέματα που συζητήθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πολυγύρου την περασμένη Παρασκευή ειπώθηκαν αρκετά (έχει κατεβατό η ανάρτηση) για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο μας:
Πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις ο Δημαρχος μας ενημέρωσε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έδωσε άδεια στην ιδιωτική εταιρία EDIL για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου για την πόλη του Πολυγύρου
αρχικά και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων μετέπειτα. Καλό το φυσικό αέριο, φιλικό προς το περιβάλλον, σωστή και η πρωτοβουλία του Δημάρχου για την έλευση του, αλλά θα περιμένουμε αρχικά την τήρηση της δέσμευσης για κατασκευή της μονάδας εκτός οικιστικού ιστού αλλά και για διανομή του αερίου σε τιμές που δίνει η ΡΑΕ και όχι ο ιδιώτης.
Τουριστικό Περίπτερο στη Γερακινή:
Μετά από ερωτήσεις μου λάβαμε τις εξής απαντήσεις… Δεν ξέρουμε αν ακόμα θα κατεδαφιστεί μέρος του ή ολόκληρο……Η σύμβαση με τον εκμισθωτή δεν έχει διακοπεί ακόμα……μας ενημέρωσαν πως το πρόβλημα με την πολεοδομία το δημιούργησε ο εκμισθωτής με αίτηση του προκειμένου να μειώσει το ετήσιο μίσθωμα των 26000 Ευρώ μειώνοντας τα τετραγωνικά από 472m2 σε 150m2……το γεγονός ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε δούλεψε το Περίπτερο, δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή αν αυτό έγινε παράνομα ή όχι…..για την περίφραξη που δεν έγινε μετά από υπόδειξη της Πολεοδομίας μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος ότι θα ολοκληρωθεί.
Για την σχετική σύμβαση δύο λύσεις υπάρχουν….ή να διακοπεί με την οριστική απόφαση κατεδάφισης αυτόματα ή μια άλλη πολύπλοκη λύση τρόπον τινά. Ακόμα και αν κριθεί κατεδαφιστέο το κτίριο μπορεί ο εκμισθωτής, αν τον αποβάλεις για λόγους κατεδάφισης, να επεκτείνει τη σύμβαση για το χρόνο που δε δούλεψε μετά την όποια επίλυση του θέματος…. Για το γεγονός ότι δε δουλεύει όλους τους μήνες βάση της σύμβασης που υπογράφηκε το 2018, μας είπαν ότι αυτό δεν δεσμεύει τον εκμισθωτή και έφεραν ως παράδειγμα τις Έξι Βρύσες που δε δουλεύει σε καθημερινή βάση.
Απ’ τα λεγόμενα μας δόθηκε η εντύπωση ότι μάλλον πάει για κατεδάφιση η δ’λεια και η Γερακινή ξεμένει από ένα κατάστημα που αποτελούσε κομβικό σημείο εδώ και πολλές δεκαετίες. Θα αναμένουμε με αγωνία την συνέχεια…..
Πρόβλημα αγωγού αποχέτευσης στη Παπαδιαμάντη: 
Μετά από ερώτημα τι ακριβώς έγινε πριν λίγες μέρες και η περιοχή γέμισε _ _ _ _ _ (5 γράμματα, ουσιαστικό, ουδέτερο γένος, τελειώνει σε –ο),μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι υπήρξε πρόβλημα στην κατασκευή του καινούργιου αγωγού από τον εργολάβο, ό οποίος έχει κάνει διακοπή εργασιών στο έργο, και θα πρέπει να ξανασκαφτεί όλη η Παπαδιαμάντη για να κατασκευαστεί εκ νέου ο αγωγός….Τώρα πότε θα γίνει η επισκευή δεν ξέρουμε….αυτό που ξέρουμε είναι ότι στο σημείο θα μας ξανά απασχολήσει πιθανή υπερχείλιση των αγωγών (ξέρετε με τι….) λόγω κακής εκτέλεσης του έργου.
Φράγμα Χαβρία:
Το επόμενο διάστημα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου θα επισκεφτεί για ενημέρωση τον δήμο μας ο Γενικός Διευθυντής Λιμενικών Έργων και Υδάτων. Η παράταξη ΄΄Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο’’ ζήτησε η συνάντηση και ενημέρωση να γίνει στην Ορμύλια.
Βιολογικοί καθαρισμοί σε Μεταμόρφωση, Ταξιάρχη, Άγιο Προδρόμο, Δουμπια, Βάβδο:
Στις σχετικές αναρτήσεις του Δήμαρχου περί χρηματοδότησης βιολογικών μας ενημέρωσε ότι θα γίνουν ενέργειες να μπουν σε πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων ή να ενταχθούν τα βιολογικά δίκτυα στο πρόγραμμα 2021-2027 και ας υπάρχει κώλυμά ότι δίκτυα κάτω των 2000 κατοίκων δεν μπορούν να ενταχθούν.... Γέλα με να σε γελώ, να περνούμε τον καιρό!
Αίτηση του Δήμου για χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο για αναπλάσεις: 
Θα κατατεθεί σχετικό αίτημα για ανάπλαση του μονόδρομου που διασταυρώνει την Ασκληπιού και κατεβαίνει προς Ρεσπέντζα…. θα περιλαμβάνει και την πλατεία της Μητρόπολης.Καλο έργο ,μακάρι να μπουν μελλοντικά και άλλες περιοχές...
Πεζόδρομος Πολυγύρου:
Ρώτησα γιατί δεν εντάσσουμε στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον πεζόδρομο. Ο δήμαρχος είπε ότι το σχετικό πρόγραμμα που υπάρχει στη προκήρυξη του Πράσινου Ταμείου είναι για 120.000 ευρώ τα οποία δεν αρκούν για μια τέτοια μελέτη την οποία την υπολογίζουν σε 400.000 Ευρώ οι διοικούντες και μελετητές(!!!!). Μας εξέπληξε το γεγονός ότι ήδη συζητούν με μελετητή, ότι έχει γίνει προμελέτη λαμβάνοντες υπόψη τιμές ΑΤΟΕ( Αναλυτικό Τιμολόγιο Οικοδομικών Εργασιών) και ότι το σχέδιο αφορά να ανοίξει το κομμάτι του δρόμου μετά την εκκλησία για να τονωθεί η περιοχή. Θα έρθει το θέμα σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο μας τονίστηκε μετά.
ΧΥΤΑ Πολυγύρου:
Ήρθε θέμα για έγκριση του προγράμματος ΦΟΣΔΑ που διαχειρίζεται τους ΧΥΤΑ με το οποίο επιβεβαιώθηκε αυτό που λέγαμε πριν τις εκλογές ότι ο ΧΥΤΑ Πολυγύρου είναι σχεδόν πλήρης και δεν έχει παρά ένα χρόνο ζωής. Το 2010 ο Πάχτας του δήμου Αριστοτέλη είχε πει ότι θα φέρει για τρεις μήνες μόνο τα σκουπίδια στον Πολύγυρο…τα καλοδέχ’καμε εμείς τότε να μην χαλάσουμε τις σχέσεις….Από τότε βέβαια πέρασαν 120 μήνες και ακόμα εδώ τα φέρνουν….Μας φόρτωσαν μετα με απόφαση του φορέα και της Σιθωνίας και ’’ γιόμησε ο θ’κος μας’’…..και τώρα όπως λέει και η σχετική παροιμία ‘’τρεχάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου’’.
Για πρόληψη βιβλιοθηκονόμου:
Σε ερώτημα μου ποια εξέλιξη έχουμε, ο Δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι το σχετικό αίτημα έπρεπε να κατατεθεί έως 30/3/2019…. κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την αμέλεια….είπε ότι όλα μπήκαν σε σωστή σειρά πλέον και περιμένουμε τη σχετική έγκριση για πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου από τα αρμόδια γραφεία.
Για το Καρναβάλι Πολυγύρου:
Μας είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Βορδός που έκανε και την σχετική εισήγηση ότι αναβαθμιζεται το Καρναβάλι. Όντως με μια πιο αναλυτική μελετη του Προυπολογισμό των 17 χιλιάδων και κάτι ευρώ για τις εκδηλώσεις βλέπεις έξοδα για λουκάνικα και κρασί κοντά στα 13 χιλιάρικα. Με απλά λόγια: Καλύτερα λουκάν'κο και κρασί παρά π'κάμισο και βρακί!!!
Για πρόσληψη Υδρονομέων:
Τοποθετηθήκαμε και είπαμε ότι ο αριθμός των 35 θέσεων είναι υπερβολικός και θα πρέπει να μειωθεί γιατί το κόστος μισθοδοσίας τους μπαίνει στα ανταποδοτικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα τις συνεχείς μεταβολές των τιμών ύδρευσης προς τα πάνω ειδικά τα προηγούμενα χρόνια….Δεν μπορείς επίσης να προσλαμβάνεις άτομα για θέση υδρονομέα και να τα βάζεις μετά να εργάζονται σε γραφεία ή όπου αλλού θες να τα βάλεις. Επιτέλους η επιλογή αυτή πρέπει να γίνει με κοινωνικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη όσους έχουν ανάγκη.....όταν έρθει η ώρα επιλογής θα επανέλθουμε….
Γήπεδο 5*5 στα Ψακούδια:
Παρέλαβε ο Δήμος έργο εποχής ΄΄Θησέα’’, γήπεδο 5*5 στα Ψακούδια, χωρίς κολώνες φωτισμού γιατί ο εργολάβος είπε ότι το σημείο είναι έλος και ανεφάρμοστή η μελέτη…..Κλείνει το έργο και θα χρειαστεί άλλη μελέτη και άλλο πρόγραμμα για να αποκτήσει προβολείς. Το ‘’Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο’’ δεν συμφώνησε στην απόφαση.
Τέλος…για τα 13 εκατομμύρια που αναφέρθηκαν για έργα στο Δήμο μας σε ΜΜΕ :
Σε σχετικές αναρτήσεις σε ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι ‘’έρχονται’’ στο Δήμο μας 13 εκατομμύρια ευρώ, ρώτησα αν αυτά τα ποσά έχουν ως βάση κάποια μελέτη… Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι κατατέθηκε τεχνικό δελτίο της Τεχνικής Υπηρεσίας με προσδιορισμό ποσοτήτων και ζητάμε ως Δήμος 4 εκατομμύρια για την συντήρηση του αγροτικού δικτύου και 9 εκατομμύρια για ασφαλτοστρώσεις , οδοφωτισμούς, αναπλάσεις.
Θαρρώ ότι ζούμε και πάλι την περίοδο των εξαγγελιών, όπως πριν τις εκλογές και μοιράζονται εκατομμύρια σε έργα χωρίς καν μελέτες...Παρουσιάζονται οράματα έργων, τα οποία ΘΑ γίνουν.. όταν ΘΑ δημοπρατηθούν …. και όταν ΘΑ … και ΘΑ… 
Αγαπητοί φίλοι και φίλες συμπερασματικά για το τελευταίο λέω ότι όποιος δεν έχει άρτο να προσφέρει, προσφέρει θεάματα…. έτσι κρατάμε και το πλήθος χειραγωγημένο να προσδοκά …..και όλα μέλι γάλα!! (Άρτος στη συγκεκριμένη περίπτωση όλα τα μεγάλα έργα που είναι ή σταματημένα, ή βγάζουν συνέχεια προβλήματα ή έχουν θέμα χρηματοδότησης, ή αποχώρησαν οι ανάδοχοι, ή έχουν λάθος μελέτες ή δεν έχουν επίβλεψη και ένα σωρό άλλα προβλήματα….Μεγάλο παράδειγμα αποχετευτικό και βιολογικός Πολυγύρου…. Θεάματα από την άλλη τα εκατομμύρια που όλο έρχονται και παρέρχονται).
Και άλλα ειπώθηκαν στο δημοτικό Συμβούλιο (για παράδειγμα τι γίνεται στον Μοιρά των 650 περίπου στρεμμάτων στα Ψακούδια). Στο συγκεκριμενο θέμα μας είπαν ότι δεν υπήρχε καμιά μελέτη και ότι ευτυχώς ασχολήθηκαν οι ίδιοι και έφτιαξαν έστω τοπογραφικό και δηλώνουν την έκταση στο κτηματολόγιο….Ή πιάστηκαν αδιάβαστοι στα όσα μας είπαν, ή ξέχασαν να μας πουν ή ακόμα χειρότερα για την διοίκηση τους δεν γνωρίζουν – θυμούνται ότι για τον Μοιρά υπάρχει πολεοδομική μελέτη από το 1993 σε ΦΕΚ( επισυνάπτω σχετική φωτογραφία)...ότι 27 χρόνια( τα τελευταία δέκα με την τωρινή διοίκηση) δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που λέει η σχετική μελέτη κανείς δε ξέρει τι να πεί, τα λέει όλα η σιωπή!!! 
Άντε καλημέρα σε όλους. Θα τα ξαναπούμε σύντομα….απλά και κατανοητά… Έτσι το ξεκίνησα, έτσι θα συνεχίσω….για τον τόπο μας.
Φιλικά 
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης

Σχόλιο Δημότη επιχειρηματία 

Yiannis Manassis Τωρα πως καταφεραν να συνδυασουν το καταστημα της Γερακινης με το δικο μας,ενας θεος ξερει.
Καταρχην να διευκρινισω πως οι Εξι βρυσες ανοιγουν ολες τις ημερες,οπως χθες,οπως την προηγουμενη Τεταρτη,αρκει να υπαρχει εστω και ενα μικρο τραπεζι π.χ.20 ατομων.
Δεν λεμε οχι σε κανεναν,οταν χρειαστει.
Δυστυχως ζουμε σε μια πολη που εχει ελαχιστη δυναμικη προσελκυσης περαστικων η επισκεπτων,οποτε το σχεδιο λειτουργιας για να ειναι βιωσιμη μια επιχειρηση περιλαμβανει τετοιες αποφασεις,δυστυχως!
Εδω μικρα καταστηματα κλεινουν οχι ενα καταστημα που μονο για θερμανση κ ρευμα εχει εξοδο πανω απο 200 ευρω τη μερα!
Την καλοκαιρινη περιοδο που δεν υπαρχουν τετοια εξοδα μπορουμε και επιβιωνουμε.
Αλλωστε καλυτερα να εχεις ενα καταστημα που σε δυσκολους καιρους οχι μονο επιβιωνει αλλα αναβαθμιζεται συνεχως και προσφερει αναγνωρισιμοτητα στον τοπο,παρα ενα κλειστο καταστημα...