7.10.20

Ρεκόρ εισαγωγών ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες, εισήχθηκαν 240.000 τόνοι το 2019/2020,

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαική Επιτροπή για τις εισαγωγές ελαιολάδου θα πρέπει να προβληματίσουν όλες τις οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών της ΕΕ.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ από τρίτες χώρες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ την περίοδο 2019/2020 στους 240.000 τόνους (αυξημένες σε ποσοστό +63% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο). Το 90% αυτών των ποσοτήτων ήταν ελαιόλαδο προέλευσης Τυνησίας.

Η Ευρωπαική Επιτροπή δικαιολογεί αυτές τις εισαγωγές υποστηρίζοντας ότι οι αυξανόμενες ροές οφείλονται στις ανάγκες της μεταποίησης και ότι πολλές από αυτές επανεξάγονται σε άλλες χώρες. Επίσης με αυτές οι εισαγωγές, λέει η Κομισιόν, συμβάλουν στη διατήρηση των επιχειρηματικών σχέσεων με ορισμένους εξαγωγικούς προορισμούς, στους οποίους έχουν επιβληθεί δασμοί (ΗΠΑ). Δεν αναφέρει όμως ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν σαν αντίποινα λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής σε εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων.

Δηλαδή οι ελαιοπαραγωγοί της ΕΕ πληρώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική των αεροπορικών εταιρειών και παράλληλα βλέπουν να γίνονται εισαγωγές ρεκόρ φτηνού ελαιολάδου από τρίτες χώρες, κάτι που το δικαιολογεί η Κομισιόν, η οποία όμως δεν αναφέρει κάτι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι παραγωγοί από αυτές τις πολιτικές.

Πάντως το θετικό σενάριο που προβλέπει η Ευρωπαική Επιτροπή είναι ότι αναμένεται μια μείωση των εισαγωγών ελαιολάδου για το 2020/2021 κατά 58%. Επίσης προβλέπεται για την ίδια περίοδο μια αύξηση της ζήτησης, κατά 3%, παρά τη μείωση ζήτηση από τουριστικό κλάδο και βιομηχανία τροφίμων λόγω πανδημίας Covid. Επιπλέον με την καλή πορεία των εξαγωγών ελαιολάδου (+16% την περίοδο 2019/2020 και μια μικρή μείωση -3,7% την περίοδο 2020/2021) αναμένεται να συμβάλει στην μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου στην ΕΕ κατά 20%. Ελπίδα των παραγωγών είναι να φανεί αυτή η μείωση αποθεμάτων και στις τιμές.

Παϊσιάδης Σταύρος 

agrotypos.gr