12.11.20

Ο Έλληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ρευστοποίησε το 62% των μετοχών του στην εταιρεία, συνολικού ύψους 5,6 εκατ. δολαρίων

 

Στη ρευστοποίηση του 62% των μετοχών της Pfizer προχώρησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, την ημέρα της ανακοίνωσης των ευχάριστων αποτελεσμάτων για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα οποία το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό κατά τουλάχιστον 90%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, ο Μπουρλά ρευστοποίησε συνολικά 132.508 μετοχές της Pfizer, με μέση τιμή πώλησης στα 41,94 δολάρια/μετοχή, ή 5,6 εκατ. δολάρια συνολικά. Ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά, συνεχίζει να διαθέτει 81.812 μετοχές της Pfizer, στο χαρτοφυλάκιο του ενώ δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με τους νόμους κατά του Insider Trading, καθώς η πώληση των μετοχών ήταν προγραμματισμένη από τις 19 Αυγούστου. 


CNN:
Προγραμματισμένη η ρευστοποίηση μετοχών του Μπουρλά


Η κίνηση του Αλβέρτου Μπουρλά, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν καθ’ όλα νόμιμη καθώς βασίζεται σε κανονισμό που επιτρέπει στα στελέχη του ΔΣ των εταιρειών να προβαίνουν σε παρόμοιες τακτικές πωλήσεις μετοχών, σε χρόνο που έχει ήδη προκαθοριστεί.

Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε στο αμερικανικό CNN ότι η συναλλαγή του Μπουρλά ήταν μέρος ενός προσχεδιασμένου χρονοδιαγράμματος, που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε «αυτόματη» ρευστοποίηση μετοχών όταν η τιμή τους έφτανε ένα ορισμένο σημείο.

Ερωτηθείσα αν ο Μπουρλά θα έπρεπε να ακυρώσει τη συναλλαγή, προκειμένου να μη φανεί ότι «κερδοσκοπεί» πάνω στα θετικά νέα για το εμβόλιο -για το οποίο «κλείδωσε» η συμφωνία με την ΕΕ-, η εκπρόσωπος της Pfizer επανέλαβε ότι «ήταν ένα προκαθορισμένο σχέδιο, που “έτρεξε” μέσα από έναν τρίτο διαχειριστή μετοχών».
 
 Ποιος είναι ο Ελληνας CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

«Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Ελληνας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον εαυτό του ο Αλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον διευθυντή της
kathimerini Αλέξη Παπαχελά τον περασμένο Ιούνιο. «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου», συμπλήρωνε. Ο Αλμπερτ Μπουρλά τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, και στη συνέχεια φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή στο ΑΠΘ. Οπως είχε εξηγήσει, μετά την αποφοίτησή του στόχο είχε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Για αυτό αφού τελείωσε το διδακτορικό του και τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στο Αριστοτέλειο.

Ομως εκείνη την περίοδο, το 1993, ήρθε η πρόταση της Pfizer, με αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως και ο προσανατολισμός του. Αν και αρχικώς ήταν διστακτικός να αποδεχθεί την πρόταση γιατί θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη –«είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς», τονίζει–, απάντησε θετικά. «Τελικά», αναφέρει, «ερωτεύθηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα». Εφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των 35 ετών –ζει πλέον μόνιμα στη Νέα Υόρκη– αλλά «οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε». Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί», κυρίως στη Χαλκιδική, όπου έχει ένα σπίτι.

Στην Pfizer ανέλαβε το 2001 τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας για ζώα. Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Ακολούθως ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.

«Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά», είχε τονίσει στη συνέντευξή του σχετικά με το πώς αισθάνεται να βρίσκεται σε αυτή τη νευραλγική θέση, για να συμπληρώσει: «Αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι διευθύνων σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς».