18.12.20

Τσεκ: Ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών

Η πίστωση περιλαμβάνει το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα και το μπόνους των γεωργών νεαρής ηλικίας, που φέτος είναι υψηλότερο από πέρσι κατά 10%.

Το ποσό για το υπόλοιπο βασικής ανέρχεται σε περίπου 390 εκατ. ευρώ, για το πρασίνισμα σε 550 εκατ. ευρώ, για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας σε 40 εκατ. ευρώ και τέλος για το

εθνικό απόθεμα σε 45 εκατ. ευρώ.

 Πολύ μεγάλη εμπλοκή στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε το θέμα με την κατανομή του εθνικού αποθέματος για το 2020 και ειδικότερα οι παράτυπες απονομές δικαιωμάτων ενίσχυσης σε άτομα που κανονικά δεν είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με την απόδοση σε αυτούς δημόσιων βοσκοτόπων

Το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και με ανακοίνωση της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ,στην οποία αναφέρεται ότι: «Σήμερα έγινε μια “κολοβή” πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης που παρακράτησε αδικαιολόγητα ποσό της τάξης των σχεδόν 100 εκ. ευρώ από τους αγρότες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτή η πληρωμή ισοδυναμεί με κλοπή δικαιωμάτων.

650.000 περίπου είναι οι δικαιούχοι, το ποσό που απαιτείται να δοθεί ώστε να εξοφληθεί η βασική κατά 90%, ένα 7% θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη, ενώ το υπόλοιπο με μια δόση τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο.
Επίσης, το πρασίνισμα θα εξοφληθεί σήμερα Παρασκευή σε ποσοστό 95%, με το υπόλοιπο να δίδεται τον Φεβρουάριο ή τον Ιούνιο πάλι. 

Στο 90% πληρώνεται και η ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας, ενώ υπάρχει και πίστωση για δικαιούχους εθνικού αποθέματος (πολλοί έμειναν εκτός λόγω του γνωστού θέματος με τα βοσκοτόπια καθώς ελέγχονται).