12.1.22

Μειζων αντοπολίτευση Δήμου Σιθωνίας :Μία ενδεικτική περίπτωση της προκλητικά προβληματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου Σιθωνίας''.

 


ΘΕΜΑ:''Μία ενδεικτική περίπτωση της προκλητικά προβληματικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου Σιθωνίας''.

O Δήμος Σιθωνίας έχει πληγεί βαρύτατα από τον προβληματικό-στρεβλό τρόπο διαχείρησης των υδατικών πόρων που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται από την προηγούμενη και νυν Διοίκηση του Δήμου μας.Η πάγια εκφρασμένη θέση της

παράταξής μας ήταν και είναι ότι θα πρέπει να στραφούμε στην μελέτη και κατασκευή μικρών υδατοφραγμάτων στον ορεινό όγκο της Σιθωνίας εξυπηρετώντας έτσι και την ανάγκη για αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής.Σαν να μην έφτανε λοιπόν η εμμονή των Διοικήσεων του Δήμου στο απαρχαιωμένο,αναχρονιστικό και αδιέξοδο τρόπο διαχείρησης των υδάτινων χώρων της περιοχής με τις γεωτρήσεις,εσχάτως μας προέκυψαν και οι αφαλατώσεις.

Η πρώτη απόπειρα για ένταξη έργου αφαλάτωσης έγινε το καλοκαίρι του 2019 απο τον προηγούμενο Δήμαρχο.

Φυσικά η πρόταση απορρίφθηκε απο το Υπουργείο ως μή βιώσιμο και αντιοικονομικό.

Η στάση της παράταξής μας τότε ήταν αρνητική γιατί καμμία μελέτη δεν μας διαβεβαίωνε πόσο θα κόστιζε το αφαλατωμένο νερό στους κατοίκους του Δήμου.

Η ορμή και η θέληση της Διοίκησης του Δήμου και άλλων κέντρων που αποφασίζουν για το ποιά έργα θα διεκδικήσει ο Δήμος δεν κάμθηκε.

Στο τέλος του 2021 σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγγράφεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης το θέμα:''Υποβολή πρότασης προς το Υπουργείο για ένταξη έργου αφαλάτωσης της γεώτρησης στην Νικήτη ύψους 4,000,000 ευρώ περίπου.

Η πρόταση για το έργο υπερψηφίστηκε απο τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην πλειοψηφία.Η τοποθέτηση του μέλους της παράταξής μας ήταν η παρακάτω:

1)Επιχειρείται η ένταξη έργου 4,000,000 ευρώ χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο μελετητικό υπόβαθρο.

2)Η Οικονομική Επιτροπή ποτέ δεν ενέκρινε οποιαδήποτε μελέτη που να αφορούσε το συγκεκριμένο έργο.

3)Απουσιάζει η μελέτη οικονομικής αξιολόγησης του έργου(δεν γνωρίζουμε δηλαδή πόσο θα κοστίσει κατα κυβικό το αφαλατωμένο νερό στους Δημότες της Σιθωνίας).

4)Το έργο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές που διέπουν σήμερα τον σύγχρονο σχεδιασμό και ιδιαίτερα με τις αρχές της αειοφόρου ανάπτυξης.

5)Η Χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου ίσως στερήσει πόρους απο άλλες περιφέρειες της χώρας με περισσότερες ανάγκες και χωρίς τις εναλλακτικές λύσεις που διαθέτει ο Δήμος μας όπως είναι το φράγμα του Χαβρία και η εκμετάλευση των υδατικών πόρων του ορεινού όγκου της Σιθωνίας.

6)Δεν νομιμοποιούμαστε να εξαρτήσουμε την βιωσιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης ύψους 4,000,000 ευρώ απο την διάρκεια ζωής μιας γεώτρησης.


Τα συμπεράσματα δικά σας!





Γραφείο Τύπου

Μείζονος Μειοψηφίας

Δ.Σ.Δήμου Σιθωνίας