10.7.22

Οι Φίλoi Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρoυ για τα Εγκαίνια -Ευχαριστήριο

 


Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ 

Όταν το 1995 ο αείμνηστος Ηρακλής Λαμπρόπουλος, εκλεκτός συμπολίτης μας και αγαπητός φίλος , με γραπτή δήλωσή του προς τον τότε Υπουργό Πολιτισμού δώριζε στο Ελληνικό Δημόσιο χωρίς κανένα αντάλλαγμα την Αρχαιολογική Συλλογή που κληρονόμησε από τον πατέρα του Ιωάννη Λαμπρόπουλο, νόμιμο κάτοχο άδειας συλλέκτη, με έναν και μοναδικό όρο τα 1.000 περίπου αρχαία αντικείμενα να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου σε

αίθουσα 80-100 τ.μ. σίγουρα δεν φανταζόταν ότι αυτό θα γινόταν μετά από 27 χρόνια. 

Για το λόγο αυτό σήμερα εμείς, οι δικοί του άνθρωποι αλλά και όλοι οι φίλοι του Μουσείου, με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε κυρία Υπουργέ όπως και όλους τους παρόντες καλεσμένους και μη στα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Μουσείου. 

Με μεγάλη χαρά αλλά και με ένα πολύ μεγάλο παράπονο για τα πολλά χρόνια που έμεινε κλειστό το Μουσείο. Σε μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό της προϊστορικής αλλά ιδίως της κλασσικής αρχαιότητας, όπου αναπτύχθηκαν και ήκμασαν 52 πόλεις όπως, και τούτο εντελώς ενδεικτικά, η Ποτείδαια, η ΄Ακανθος, η Τορώνη, τα Στάγειρα, δύο Απολλωνίες, η ΄Ολυνθος με το Κοινό των Χαλκιδαίων κ.λ.π. και με σοβαρά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν, όπως λεπτομερώς αναφέρουν οι ιστορικοί Ηρόδοτος κατά τους Περσικούς πολέμους ο Θουκυδίδης κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και ο Ξενοφών στα Μακεδονικά κατά την εποχή του Φιλίππου. Σε έναν Νομό που από τουριστικής άποψης βρίσκεται μεταξύ των πρώτων σε επισκεψημότητα με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που εκτός από τις παραλίες και τις άλλες φυσικές ομορφιές η ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα του κράτους. Το δικαιούταν και το δικαιούται και η Χαλκιδική όπως και ο κάθε τόπος. Γιατί όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής σε ένα στοίχο του στο ποίημά του «Θεσσαλονίκη» «Τη δόξα δεν μοιράζουνε μόνον οι άφθαστοι Παρθενώνες »

Εμείς η Εταιρεία Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου που ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια με έγγραφα και παραστάσεις μας προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε να είναι το Μουσείο ανοιχτό και κατορθώσαμε με χορηγίες να εξοπλισθεί η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και για τρία περίπου χρόνια εκτέθηκε σε αυτή μικρός αριθμός αρχαίων της Συλλογής Λαμπροπούλου. 

Η ίδρυσή μας δε και προ παντός η δραστηριότητά μας αφύπνισε και τους τοπικούς παράγοντες που άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και ό γέγονεν γέγονεν. Τώρα είμαστε στο παρόν και βλέπουμε στο μέλλον. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και φυσικά όλο το προσωπικό του Μουσείου που αγωνίζεται για την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστούμε και σας κυρία Υπουργέ για το ενδιαφέρον σας και για την τελευταία χρηματοδότηση των 950.000. 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι στο εξής το Μουσείο θα τύχει μεγαλύτερης και ιδιαίτερης προσοχής για να είναι σε θέση να επιτελεί απρόσκοπτα ως κοινωνικός φορέας τους πολιτισμικούς του σκοπούς. Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου θα είναι πάντα βοηθός για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών. 

Σας Ευχαριστώ Νικόλαος Τάσιος 

Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου