foto Georgesal |
Πόδι… στη Χαλκιδική φαίνεται να βάζουν για τα καλά το τελευταίο διάστημα Ισραηλινοί επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων αφού «εξάντλησαν» τις όποιες ευκαιρίες σε ακίνητα στη Θεσσαλονίκη τώρα ρίχνουν τα δίχτυα τους στον αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως Ισραηλινοί επενδυτές αγόρασαν τρία οικοδομικά τετράγωνα στη «νύμφη του Θερμαϊκού» και πλέον έχουν στρέψει τις κεραίες τους προς τη Χαλκιδική.
Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης, το τελευταίο εξάμηνο αρκετοί Ισραηλινοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κτηματαγορά της περιοχής αγοράζοντας επενδυτικά ακίνητα προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν ή να τα πουλήσουν. Πρόκειται για εισοδηματίες που μαγνητίζονται από τις ομορφιές της Χαλκιδικής και αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να τοποθετηθούν στην περιοχή. Ωστόσο ζητούμενο για αυτούς είναι να κατορθώσουν να αποκομίσουν μια συγκεκριμένη εγγυημένη απόδοση, βάσει της οποίας απέκτησαν το ακίνητο.
Πάντως, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων οι Ισραηλινοί επενδυτές συχνά εμφανίζονται ως σκληροί διαπραγματευτές μέχρι να λάβουν την τελική απόφαση για να αποκτήσουν ένα ακίνητο. Παράλληλα δεν φαίνεται να έχουν προτίμηση σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά σκανάρουν την καλύτερη δυνατή ευκαιρία.
Την ίδια ώρα κινητικότητα καταγράφεται από Ρουμάνους που συχνά αγοράζουν ακριβά ακίνητα, άνω των 200.000 ευρώ, Βούλγαρους, Σέρβους και Βορειοευρωπαίους για την αγορά εξοχικών κατοικιών. Όπως σημειώνει ο κ. Καρούλης σημαντική ανοικοδόμηση εντοπίζεται στη Νικήτη, στη Χανιώτη, στην ευρύτερη περιοχή του Πευκοχωρίου αλλά και στα Μουδανιά, που συνήθως επιλέγονται για μόνιμη κατοικία. Η τιμή του τμ για τις νεόδμητες κατοικίες στα Μουδανιά κινείται μεταξύ 1.800 έως 2.000 ευρώ ενώ στις άλλες τρεις προαναφερθείσες περιοχές από 2.000 έως 2.500 ευρώ. Όταν πρόκειται για μεταχειρισμένες κατοικίες οι τιμές περιορίζονται σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά τουλάχιστον 500 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ανοικοδόμηση του τελευταίου διαστήματος έχει ωθήσει πολλούς να καταπιαστούν με τον κατασκευαστικό κλάδο, ακόμη και αν δεν προέρχονται από αυτόν, αλλά απλά διαθέτουν οικονομική ευρωστία και επιθυμούν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο που μοιάζει να επανέρχεται δυναμικά.
Πλήγμα η έλλειψη των Ρώσων επενδυτών
Στο μεταξύ, πλήγμα δημιουργούν σε μεσιτικά γραφεία που δούλευαν κατά κύριο λόγο με Ρώσους εν δυνάμει επενδυτές στην περιοχή οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το γεγονός πως συνεχίζουν να γίνονται αγοροπωλησίες με αγοραστές από άλλες αγορές δεν μπορεί να ισοσκελίσει τη… χασούρα από τη μη ύπαρξη Ρώσων επενδυτών, οι οποίοι είθισται να δαπανούν μεγάλα ποσά για την απόκτηση ακινήτων.
Πηγή: voria.gr/