23.9.22

Η Βουρβουρού Σιθωνίας από ψηλά (foto Video Drone George Sal)

 

 Video drone GeorgeSal George

Βουρβουρού
Η Βουρβουρού είναι ένα πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Απέχει περίπου 15χλμ από τη Νικήτη και 110χλμ από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα δαντελωτής ακτογραμμής και μικρών νησιών πολύ κοντά στη ακτή που δημιουργούν ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Υπάρχουν συνολικά εννέα νησιά απέναντι από την ακτή. Ξεχωρίζει ο Διάπορος, το μεγαλύτερο από αυτά, ένα καταπράσινο νησί με ένα χαρακτηριστικό φυσικό αγκυροβόλιο, καταφύγιο των θαλασσοπόρων για αιώνες.


Οι κυριότερες παραλίες είναι οι οι: Λιβάρι, Ξιφάρα, Καρύδι, Μπάρα και Φάβα. Η επίσκεψη τα νησιά γίνεται με πλοιάρια ή ενοικιαζόμενα ποδήλατα θαλάσσης. Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα κατά την υψηλή περίοδο, η Βουρβουρού είναι ένα πολυσύχναστο μέρος. Οπότε αν θέλετε να μείνετε εκεί θα πρέπει να προγραμματίσετε έγκαιρα τις διακοπές σας ή να επισκεφτείτε την περιοχή εκτός υψηλής περιόδου. Τότε θα πετύχετε καλύτερες τιμές και θα απολαύσετε περισσότερο τη φύση.

Και αν δεν θέλετε να εξαντλήσετε τις διακοπές σας στη θάλασσα, η Βουρβουρού προσφέρει και απόδραση σε βουνό. Οι πρόποδες του Ίταμου, του ορεινού όγκου της Σιθωνίας, καταλήγουν στη Βουρβουρού. Υπάρχουν πολλά χωμάτινα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο ή αυτοκίνητο. Από ψηλά, μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη ακτογραμμή της ανατολικής Σιθωνίας και φυσικά απαράμιλλη θέα του Αγίου Όρους.

Πριν την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, στη Βουρβουρού υπήρχε ένας μικρός οικισμός ψαράδων οι οποίοι εκμεταλλευόταν τα φυσικά αγκυροβόλια της περιοχής και την πλούσια σε αλιεύματα θάλασσα.


Κατά τη δεκαετία του 60 άρχισε να αναπτύσσεται στην περιοχή ο παραθεριστικός οικισμός του διδακτικού προσωπικού του Α.Π.Θ. Είναι ακόμη και σήμερα ένας οικισμός πρότυπο και σπάνιος για τα ελληνικά δεδομένα, όπου οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν σεβαστεί πλήρως και έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον. Ξεχωρίζει ο Ι. Ναός του Αγίου Θεωνά, έργο του Νικολάου Μουτσόπουλου. Η δεκαετίες του ‘70 και τον ’80 έφεραν την έντονη τουριστική ανάπτυξη στη Χαλκιδική. Ένα τόσο όμορφο μέρος όπως η Βουρβουρού θα ήταν αδύνατο να μην συμμετέχει. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζομένων διαμερισμάτων τα οποία σήμερα προσφέρουν ποιοτική διαμονή στους επισκέπτες.