7.6.24

Πόλος έλξης οι κατοικίες της Χαλκιδικής για Έλληνες και ξένους αγοραστές -Στα ύψη οι τουριστικές επενδύσεις -Έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Στα ύψη βρίσκεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εξοχικές κατοικίες της Χαλκιδικής, καθώς στην περιοχή τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη, η οποία θα κορυφωθεί όταν ολοκληρωθούν και τα πεντάστερα ξενοδοχεία που είναι υπό κατασκευή.
Η μεγάλη ανάπτυξη που υπάρχει στη Χαλκιδική φαίνεται και από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Νικήτης έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες για νεόδμητα συγκροτήματα.



Στην Χαλκιδική οι ξένοι αγοραστές ενδιαφέρονται κυρίως για εξοχικές κατοικίες από 60.000 έως 150.000 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των αγορών γίνεται και από τους Έλληνες.
Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς, οι ξένοι που αγοράζουν είναι κυρίως από τα Βαλκάνια, από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια. Οι εν λόγω αγοραστές ενδιαφέρονται για παραθαλάσσια ακίνητα τα οποία μπορεί να κοστίζουν έως και 150.000 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ακινήτων στην Χαλκιδική που αφορά κυρίως ακίνητα που η τιμή τους μπορεί να ξεπερνά και το 1 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και των Ελλήνων για αγορά εξοχικής κατοικίας στη Χαλκιδική. Μάλιστα αν και προ ολίγων μηνών εμφανίζονταν ιδιαίτερα διστακτικοί, λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας, σήμερα 4 στους δέκα αγοραστές είναι Έλληνες.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι τιμές των κατοικιών είναι πιο προσιτές σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και λόγω του ότι γνωρίσουν ότι αν τις εκμεταλλευτούν επενδυτικά μπορεί να αποκομίσουν σημαντικές υπεραξίες.


Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Spitogatos, oι πιο περιζήτητες περιοχές της Χαλκιδικής για αγορά κατοικίας ήταν με διαφορά η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, η Καλλικράτεια, τα Μουδανιά και η Παλλήνη. Η ανάδειξή τους σε νέα επενδυτικά hot spots οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη προσφορά για αγορά ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ενώ συνεχώς αυξάνονται στις εν λόγω περιοχές οι τουριστικές επενδύσεις από ισχυρούς ομίλους του κλάδου.

Στο πρώτο πόδι (Σάνη, Κασσάνδρα, Πευκοχώρι, Παλιούρι), που εντοπίζονται και οι πιο αυξημένες τιμές είναι πολύ πυκνοκατοικημένο και χτισμένο. Έντονη οικοδομική δραστηριότητα υπάρχει και στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής από τους ξένους επενδυτές, με τα ακίνητα ωστόσο εκεί να είναι εμφανώς περιορισμένα σε σχέση με τις άλλες περιοχές, καθώς  αποτελεί κυρίως θρησκευτικό προορισμό.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο της περιοχής να αυξηθούν οι τουριστικές υποδομές έτσι ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Σήμερα, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σε απόθεμα κατοικιών σε όλη την Χαλκιδική, καθώς τα περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των υποψήφιων αγοραστών.

Στα ύψη οι τουριστικές επενδύσεις

Εκτός, από την αγορά κατοικιών στη Χαλκιδική ανθίζουν και οι τουριστικές υποδομές υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ -με μετριοπαθείς υπολογισμούς- οι ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά.


Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η επένδυση της Goldman Sachs. Αναλυτικά, το 2025 στοχεύει να έχει ολοκληρωθεί και η ριζική ανακαίνιση των τριών ξενοδοχείων που αγόρασε από το Ghotel Group και τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν σε πολυτελείς μονάδες.

Πρόκειται για τα πρώην Pallini Beach 4 αστέρων με 485 δωμάτια και bungalows, Athos Palace Hotel 4 αστέρων με 413 δωμάτια και Theophano Imperial Palace 5 αστέρων με 151 δωμάτια. Η επένδυση ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.


Το 2026 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει στη Διάπορο,
το πρότυπο ξενοδοχειακό συγκρότημα που πρόκειται να δημιουργήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου Sani/Ikos και επικεφαλής της ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ, Σταύρος Ανδρεάδης στην έκταση των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη.

Πρόκειται για μια επένδυση ήπιας τουριστικής ανάπτυξης προκειμένου να συμβαδίζει με τη φυσική ομορφιά του μικρού νησιού που βρίσκεται στον κόλπο της Βουρβουρούς, όπου υπάρχουν συνολικά περίπου 30 κατοικίες.


φωτο από αρχείο