4.6.24

ΑΠΕ-ΜΠΕ : Παρουσιάστηκε το ετήσιο καλεντάρι δράσεων και εκδηλώσεων στη Σιθωνία

 


Ένας δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, η Σιθωνία Χαλκιδικής, στοχεύει από φέτος να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολιτισμό. Με μία σειρά δράσεων που ξεκινούν από την Πέμπτη,
συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και συνεχίζονται και τους χειμερινούς μήνες, η νέα δημοτική αρχή στοχεύει να προσφέρει ποικιλία επιλογών στους μόνιμους κατοίκους κάθε ηλικίας, αλλά και τους πολυάριθμούς επισκέπτες της περιοχής.

Το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Όψεις Πολιτισμού», παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. «Βάλαμε στόχο από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, την αναβίωση όλων των μορφών του πολιτισμού μας. Να κάνουμε γνωστά σε κάθε άκρη τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας. Η ιστορία κι η παράδοση σε κάθε χωριό θα βγουν προς τα έξω, με οργανωμένες εκδηλώσεις», δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης.

Μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα, ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι «Όψεις Πολιτισμού». «Το ντόπιο στοιχείο θα συναντήσει το προσφυγικό, το βουνό θα συναντήσει τη θάλασσα και όλα μαζί μία αλυσίδα θα σχηματίσουν τον κύκλο του πολιτισμού που θα μας ενώσει», ανέφερε ο κ. Μαλλίνης.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Πέμπτη, με μία δράση για το περιβάλλον, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφού όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο σεβασμός προς το περιβάλλον, δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μας. Ακολουθούν μέσα στον Ιούνιο η Μέρα των Χρωμάτων, ένα παραδοσιακό τριήμερο και η γιορτή της Τρίτης Ηλικίας. Μπάντες θα βγουν στους δρόμους κάθε χωριού του δήμου στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ ο μήνας θα κλείσει με τον Διάπλου του Τορωναίου. Ελένη Τσαλιγοπούλου και Πέγκη Ζήνα θα πρωταγωνιστήσουν στις συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο, ενώ από το φθινόπωρο θα γίνει μία σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις, ημερίδες, θεατρικά δρώμενα κ.α., για να καταλήξει στα Χριστούγεννα στον Παρθενώνα και στο Καρναβάλι της Συκιάς τον Φεβρουάριο.

«Οι εκφάνσεις του πολιτισμού είναι πολλές κι εμείς ξεδιπλώνουμε το χάρτη των δράσεων σε κάθε κοινότητα, μικρή και μεγάλη. Όλοι θα είναι συμμέτοχοι στις κεντρικές εκδηλώσεις όπου κι αν διοργανώνονται κάθε φορά. Ο δήμος μας πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ενιαίος και οι δράσεις αφορούν το σύνολο του κόσμου, ανεξάρτητα από τον τόπο διεξαγωγής τους», επισήμανε ο κ. Μαλλίνης, καθώς οι «Όψεις Πολιτισμού» κινούνται στη λογική «έξι χωριά έξι πρωτεύουσες».

Βαρβάρα Καζαντζίδου

https://www.amna.gr