6.7.18

Τα ντολμαδάκια Χαλκιδικής και το γαλανό λάδι Μεταγγιτσίου εντυπωσίασαν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες

Τα τοπικά, Π.Ο.Π. και γεωγραφικής ένδειξης προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μακεδονική Κουζίνα παρουσίασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας σε εκδήλωση προώθησης της Π.Ο.Π. γαστρονομίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.
Το γαστρονομικό δρώμενο, που υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών και την υποστήριξη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Στηρίζοντας ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στο γαστρονομικό δρώμενο, που είχε ως βασικό στόχο να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα. Αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι και υψηλοί καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας που συμμετείχαν. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την εκδήλωση, η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά παρουσίασε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους τον αγροδιατροφικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μακεδονική Κουζίνα και την τοπική γαστρονομία, σε συνδυασμό με τον τουριστικό πλούτο της περιοχής.

«Η στρατηγική και οι δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή του αγροδιατροφικού της πλούτου, των τοπικών επιχειρήσεων και των ποιοτικών τους προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, καθώς και η παρουσίαση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστούν την Κεντρική Μακεδονία έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους τόπους της μεσογειακής διατροφής. Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων-σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια να προβάλλουμε την αγροτική παραγωγή της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γερακίνα Μπισμπινά.
Με τη συμμετοχή της στην εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκει την προώθηση και εδραίωση στην ευρωπαϊκή αγορά των ποιοτικών Π.Ο.Π. αγροτικών προϊόντων της Μακεδονίας μέσα από τη γαστρονομία και την τόνωση της εξωστρέφειας της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πατέρας Επιφάνιος του Αγίου Όρους, μαζί με έμπειρους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και ζαχαροπλάστες της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, μαγείρεψαν συνταγές της Μακεδονικής Κουζίνας βασισμένες σε Π.Ο.Π. αγροτικά προϊόντα και ταξίδεψαν το κοινό στα γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης, αναδεικνύοντας τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

Το μενού της Μακεδονικής Κουζίνας περιλάμβανε:

Μπουκιές χοιρινού με ροδάκινα και σάλτσα μηλόξιδου, μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι βρασμένο σε κόκκινο γλυκό κρασί, ντολμαδάκια Χαλκιδικής με αρωματισμένο γιαούρτι, ελαφριά μους μανουριού με γλυκό κρασί και τραγανή βάση αρωματισμένη με κρασί, μους ελαιόλαδο Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής με κρέμα από κεράσια Ροδοχωρίου και τραγανή βάση με αγουρέλαιο Χαλκιδικής, κρέμα γιαουρτιού με φρέσκα ροδάκινα Νάουσας και ζελέ από ούζο Μακεδονίας.

Ντολμαδάκια και άλλα εκλεκτά εδέσματα θα γευτούν οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γιαούρτι, μαγειρεμένα από μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βόρειας Ελλάδος και της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος, αλλά και από άλλους διάσημους σεφ θα γευτούν την ερχόμενη εβδομάδα (25-27 Ιουνίου) οι ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στο πλαίσιο εκδήλωσης για την προώθηση της ΠΟΠ γαστρονομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη διοργάνωση μετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, καθώς σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, η Περιφέρεια στηρίζει ενεργά την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
«Στόχος της Περιφέρειάς μας με τη συμμετοχή της, είναι η προώθηση μέσω της γαστρονομίας προς την ευρωπαϊκή αγορά των ποιοτικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) του πρωτογενούς τομέα που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η τόνωση της εξωστρέφειας της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος γενικότερα παίζει καταλυτικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, η προβολή του αγροδιατροφικού πλούτου της Κεντρικής Μακεδονίας και των σημαντικών επιχειρήσεών της με αξιοζήλευτο τελικό προϊόν σε διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και η προβολή και προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθιστώντας την έναν από τους ελλαδικούς πυλώνες της μεσογειακής διατροφής με δυνατότητα απήχησης παγκοσμίως» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε δήλωσή της, η αντιπεριφερειάρχης.
Δίνοντας μια πρώτη εικόνα του μενού που θα παρουσιαστεί στο ευρωκοινοβούλιο, σημειώνει ότι αυτό περιλαμβάνει ακόμη μπουκιές χοιρινού με ροδάκινα και σάλτσα μηλόξιδου, μπουκιές τυριών παναρισμένες με σουσάμι και γλυκό κεράσι βρασμένο σε κόκκινο γλυκό κρασί, ελαφριά μους μανουριού με γλυκό κρασί και τραγανή βάση αρωματισμένη με κρασί, μους ελαιόλαδο “Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής” με κρεμέ από κεράσια Ροδοχωρίου και τραγανή βάση με αγουρέλαιο Χαλκιδικής, αλλά και κρέμα γιαουρτιού με φρέσκα ροδάκινα Νάουσας και ζελέ από Ούζο Μακεδονίας. Τις συνταγές θα προετοιμάσουν ο πατέρας Επιφάνειος και σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος και Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θα γίνεισύντομη παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα για τον αγροδιατροφικό τομέα, τη Μακεδονική Κουζίνα και τη γαστρονομία της περιοχής, με τις υποδείξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ