17.7.18

Χαλκιδική-Πόρτο Κουφό: Ένας χρόνος μετά την καταστροφική θεομηνία

Αναδημοσίευση από τοhalkidikifocus.gr (Χρήστος Πέτρου)
Άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής ζητά η τοπική κοινωνία
Ήταν 17 Ιουλίου 2017 όταν η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Κουφό στη Σιθωνία Χαλκιδικής χτυπήθηκε από πρωτοφανή θεομηνία. Τα ορμητικά νερά της βροχής προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και έργα υποδομής ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στη θάλασσα.
Έναν χρόνο μετά, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής εμμένουν στο αίτημά τους για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Όπως αναφέρουν στο halkidikifocus.gr, ο Δήμος Σιθωνίας προχώρησε σε καθαρισμό των ρεμάτων τον Δεκέμβριο του 2017. «Τον περασμένο Ιούνιο, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων -όταν επλήγησαν οι περιοχές της Νικήτης και του Αγίου Νικολάου- η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και βρισκόταν σε επιφυλακή ένα χωματουργικό μηχάνημα ώστε να επέμβει στην περίπτωση κατά την οποία θα έφραζαν τη γέφυρα φερτές ύλες και πλημμύριζαν σπίτια και καταστήματα», είπε στο halkidikifocus.gr επαγγελματίας της περιοχής.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2017 το halkidikifocus.gr είχε αναδείξει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας. (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο»
Αισιόδοξος για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος. «Η γέφυρα στο Πόρτο Κουφό ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Έχει προχωρήσει η μελέτη των παρεμβάσεων και αναμένεται η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ο κ. Τζίτζιος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια.
«Ως Δήμος προβαίνουμε σε καθαρισμό των ρεμάτων και βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των κατοίκων και των επιχειρηματιών ώστε σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων να προστατεύσουμε τους ίδιους και τις περιουσίες τους», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Σιθωνίας.
23828896 10203980981680832 2037701221 o
Πρόσθετα κονδύλια;
Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος μιλώντας στο halkidikifocus.gr, γνωστοποίησε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης απέστειλε έγγραφο προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αύξησης του ορίου των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατανέμεται ετησίως το ποσόhttp://www.polygyros.gr/index.php/el/ των 24 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Π.Δ.Ε. Από μία αρχική προσέγγιση του εγγράφου του κ. Χαρίτση προκύπτει ότι πρέπει πρώτα βα διατεθούν τα βασικά κονδύλια του προγράμματος (σ.σ. τα 24 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πρόσθετες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις», εξήγησε στο halkidikifocus.gr ο κ. Γιώργος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην περίπτωση που διατεθούν κάποια ποσά για τα συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, αυτομάτως περικόπτονται δαπάνες σε δράσεις και έργα που ήδη προγραμματίστηκαν από την Περιφέρεια, όπως εργασίες συντήρησης και οδοποιίας, καθαρισμός πρανών, διαγραμμίσεις, ηλεκτροφωτισμός οδών κ.ά.
«Σαφής εικόνα για τις δαπάνες αναμένεται να υπάρξει μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο ώστε να γνωρίζουμε με ασφάλεια τα διαθέσιμα κονδύλια. Εφόσον, προσδιοριστεί το ακριβές υπόλοιπο από τα 24 εκατ. ευρώ θα υποβάλλουμε ανάλογο αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για τα απαιτούμενα κονδύλια», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, οι διαδικασίες που αφορούν την απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος είναι συγκεκριμένες και χρονοβόρες», παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι το έγγραφο εξετάζεται από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας και υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι κατάλληλες ενέργειες.
Στο μεταξύ, όσον αφορά την περίπτωση χρηματοδότησης του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Πόρτο Κουφό στο πλαίσιο των αντίστοιχων παρεμβάσεων που αφορούν τη Συκιά, δεν είναι εφικτή καθώς σύμφωνα με τον κ. Γιώργο, η μελέτη του έργου της Συκιάς κόστισε επιπλέον 600.000 ευρώ με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.
«Το έργο στο Πόρτο Κουφό αποτελεί προτεραιότητα και βρισκόμαστε σε εγρήγορση ώστε το συντομότερο να μπει σε τροχιά υλοποίησης», τόνισε ο κ. Γιώργος.