ΘΕΜΑ : ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΑΣΜΩΝ ΑΠΟ ΗΠΑ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ Επιστολή πρός Υπουργό Οικονομικών &Ανάπτυξης
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία μας και την έκπληξη που μας προκλήθηκε από τα σημερινά δημοσιεύματα τύπου, όπου αναφέρονται στην επιβολή εμπορικών κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα αυτά, «οι υπηρεσίες του
Αμερικανικού αντιπροσώπου στις Βρυξέλες για το εμπόριο, δημοσιοποίησαν μια λίστα με προϊόντα, τα οποία προέρχονται από την Ευρώπη και στα οποία θα επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους από 10 έως 25%. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα όπως ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφές, μπισκότα, αλλά και αεροσκάφη. Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά μια πλειάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου».
Κύριε Υπουργέ,
η προοπτική επιβολής δασμών στα αγροτικά προϊόντα και σε διάφορα είδη τροφίμων που προγραμματίζει να επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα της χώρας μας και θα είναι καταστροφικός όχι μόνο για τους παραγωγούς του νομού μας, όπου η ελιά, το λάδι , τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά του νομού μας, αλλά για την Ελλάδα μας.
Σε συνάντηση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας μας, κου Μητσοτάκη, με τους αντιπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας & της Θράκης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη ενόψει και της 84ης ΔΕΘ στις 30 Αυγούστου, σαν επιμελητήριο, επισημάναμε τον κίνδυνο κήρυξης εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και της επιβολής δασμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της χώρας μας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έθεσε σε συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κο Γουίλμπουρ Ρος.
Κύριε Υπουργέ,
Η επιβολή επιπλέον δασμών ύψους από 10% έως 25% στα διάφορα προϊόντα που εξάγονται από τη χώρα μας προς τις ΗΠΑ, θα αποτελέσει την ταφόπλακα στον έλληνα παραγωγό και επιχειρηματία και θα πλήξει σημαντικά τις εξαγωγές μας και την οικονομία της χώρα μας.
Παρακαλούμε να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προβείτε σε ότι ενέργειες απαιτούνται, σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Κουφίδης Ιωάννης
Επιμελητήριο Χαλκιδικής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΔΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών.
Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου. Στην λίστα των 150 κατηγοριών προϊόντων αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών θα εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο - τις τέσσερις χώρες που είναι υπεύθυνες για τις παράνομες επιδοτήσεις στην αεροπορική εταιρεία. Στη λίστα όμως αναφέρονται και Ελληνικά προϊόντα.
Η Αμερικάνικη κρατική υπηρεσία εμπορίου (USTR) επιβάλλει εισαγωγικούς δασμούς 25% μεταξύ άλλων:
- Σε ελαιόλαδα (παρθένα ή μη αλλά και εξευγενισμένα) σε συσκευασία κάτω των 18 κιλών, στις πράσινες ελιές και κρέατα, από Ισπανία
- Σε τυριά από αγελαδινό γάλα (edam, gouda, romano κ.α.) από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο
- Σε πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο
- Σε κομπόστες ροδάκινου, αχλαδιού και φρουτοσαλάτες, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί μια επιπλέον καταστροφή για τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, μετά το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε το νωπό. Οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικάνικων αρχών, ανερχόταν σε περίπου 40 εκατ. δολάρια ετησίως.
Μας προβληματίζει επίσης η επιβολή δασμών στα φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α.) στα οποία οι Ισπανοί έκαναν αυξημένες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, διότι οι ποσότητες αυτές θα πάνε προς τις χώρες της ΕΕ και αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές.
Ανεπηρέαστα προς το παρόν, φαίνονται για τη χώρα μας προϊόντα μείζονος σημασίας όπως οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο και η φέτα, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι διακυμάνσεις τους στην παγκόσμια αγορά, λόγω του γεγονότος.
Ήδη η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των πληγέντων παραγωγικών τάξεων λόγω δασμολόγησης από τη την ΕΕ.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε αντίστοιχο αίτημα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προς τη ΕΕ, για την δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης των δασμολογημένων από την USTR προϊόντων.
Προσωπικά, ως Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χαλκιδικής, έχω αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη.