2.10.19

Υπόμνημα του Πανελ. Συλ. Ιχθυολόγων Δημοσίου στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη

Υπόμνημα κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου στο πλαίσιο της συνάντησης του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ. με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη. Στο υπόμνημα τέθηκαν μια σειρά από σημαντικά θέματα όπως:
Στον Τομέα Αλιείας:
Θεσμικά μέτρα
1. Ενεργοποίηση (ανενεργών) ενωσιακών διατάξεων (δεκαετίας) για τους ελέγχους στα αλιευτικά προϊόντα και στις αλιευτικές δραστηριότητες με τη συμμετοχή και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας, για την οποία στο τρέχον ΕΣΠΑ έχει διατεθεί αυξημένο ποσό χρηματοδότησης.
2. Η δημιουργία γνωμοδοτικού Εθνικού Συμβουλίου Αλιείας (αντίστοιχο του Εθνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιέργεια)ς με την εκπροσώπηση επιστημονικών και αλιευτικών φορέων για τη χάραξη πολιτικής και την υποστήριξη θεσμικών μέτρων.
3. Επανεξέταση κριτηρίων επαγγελματικότητας αλιέων, χορήγησης επαγγελματικών αδειών αλιείας (ατομικής και σκάφους) για θαλάσσια και εσωτερικά ύδατα.
4. Επαναφορά ερασιτεχνικών αδειών αλιείας (ατομικών και σκάφους) με ηλεκτρονική έκδοση και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου (για θαλάσσια ύδατα). Νέα συγχρηματοδοτούμενα μέτρα στο πλαίσιο του ΕΠΑΛΘ:
5. Αποζημιώσεις των αλιέων από ζημιές στην παραγωγή, κυρίως από προστατευόμενα θαλάσσια είδη (δελφίνια, φώκιες).
6. Λήψη μέτρων για τα ξενικά είδη.
 
Όσον αφορά τα μέλη:
1. Η τροποποίηση του ν. ΓΕΩΤΕΕ (ν. 4262/2014, Α΄114), για την άσκηση επαγγέλματος Γεωτεχνικών -Ιχθυολόγων από τους πτυχιούχους Τμημάτων Βιολογίας με τα ίδια κριτήρια (πτυχίο και βεβαίωση του Πανεπιστημίου) που απαιτούνται για το διορισμό στο δημόσιο (με το άρθρο 36 του ν. 4440/2016 Α΄224_προσοντολογίου του δημοσίου) και την αποκατάσταση της αδικίας σε σχέση με τους πτυχιούχους άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων για τους οποίους γίνεται αποδεκτό μόνο το πτυχίο τους.
2. Η πρόσληψη ιχθυολόγων στην κεντρική και στις Περιφερειακές και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Αλιείας, καθώς λόγω υποστελέχωσης τους υποκαθιστούν στα καθήκοντά τους, συνάδελφοι γεωπόνοι.
3. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας (αδειοδοτήσεις, σύμφωνες γνώμες, πληροφορίες ΟΣΠΑ, έλεγχοι σε επιχειρήσεις και προϊόντα, σε πιστοποιητικά εισαγωγών από ΤΧ, αλιευτικές προσφυγές κ.α.) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ (το ΕΠΑΛΘ να αποκεντρωθεί όπως το ΠΑΑ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας.
 
Επιπλέον σημαντικά θέματα, όπως:
Η επανεξέταση, επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, για τις Ιχθυόσκαλες, για τον αλιευτικό τουρισμό, για τις υδατοκαλλιέργειες, η ενεργοποίηση μέτρων του ΕΠΑΛΘ για το ταμείο αλληλοβοήθειας ενδεχομένως από τον ΕΛΓΑ κ.α.

Πηγή diagnovet.gr