Αλλαγές ζητούν οι μελισσοκόμοι στην Υπουργική Απόφαση για την άμεση πώληση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης.
Η συγκεκριμένη απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση στις 18 Φεβρουαρίου 2019 (ΦΕΚ με Αρ. Φύλλου 466), αναφέρει ότι οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν απευθείας στον
καταναλωτή μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), «με το ανώτατο πλαφόν των 1.200 κιλών ουσιαστικά εκδικείται τους μεγάλους μελισσοκόμους που έχουν πολλές κυψέλες.
Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στη συγκεκριμένη απόφαση. Ζητά από τους μελισσοκόμους να έχουν συσκευαστήριο κάτι που σημαίνει μια επένδυση που δεν είναι εύκολο να γίνει. Χρειάζονται χρήματα για να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση.
Ουσιαστικά η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης αφαιρεί από τους μελισσοκόμους της Ελλάδας το δικαίωμα που έχουν οι συνάδελφοί τους στην ΕΕ να πωλούν απευθείας το μέλι τους, βάση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ζητάμε να υπάρξει αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά να μην υπάρχει συσκευαστήριο και η συσκευασία να μπορεί να γίνεται από τον παραγωγό ακόμη και σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, όπως γίνεται στο εξωτερικό.
Εμείς περιμένουμε από τη νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ να τοποθετηθεί για αυτά τα προβλήματα στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας».