23.1.20

Γερμανικός Τύπος:Η Μέρκελ χρειάζεται τον Ερντογάν

Η συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών δημοσιευμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμφωνία για τη Λιβύη αλλά και το προσφυγικό.

Στη συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. 
Το άρθρο επικεντρώνεται στη συμφωνία για την
κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μετά και τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και σημειώνει: «Η συμφωνία της Κυριακής δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό. Και για αυτό ακόμα το λόγο είναι τόσο σημαντική η συνομιλία της Μέρκελ με τον άνδρα, ο οποίος την Κυριακή κατέφθασε τελευταίος στην Καγκελαρία και αποχώρησε πρώτος. 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες αναδείχθηκε σε μια από τις κεντρικές φιγούρες του δράματος στη Λιβύη. Στην ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και η ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως τίποτα δεν είναι για τη Μέρκελ πιο επείγον από τη Λιβύη. Η επιτυχία ή η αποτυχία στη Λιβύη εγγράφονται στο δικό της λογαριασμό».

 Η ουδέτερη σχέση της Μέρκελ απέναντι στον Ερντογάν 

H Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως η Καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται για δέκατη φορά με αυτή την ιδιότητα τον Τούρκο Πρόεδρο. Η εφημερίδα επισημαίνει πως «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει συχνά την καγκελάριο και τη Γερμανία με θράσος. Σε μια περίοδο με τις συγκρίσεις με τους Ναζί. Τελευταία με τις απειλές ότι θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες… Η Μέρκελ όμως δεν δείχνει κάποια συναισθήματα. Δέχεται τον Ερντογάν όπως είναι, χωρίς να εθελοτυφλεί για όλα συμβαίνουν στην Τουρκία. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τους συνομιλητές του. Η σχέση της απέναντι στον Ερντογάν είναι ουδέτερη και χωρίς συναισθήματα. Γνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και ως μια γειτονική χώρα στην πιο σημαντική περιοχή αναταραχών στον κόσμο.

Η αποτυχία της ΕΕ στο προσφυγικό 
Με αφορμή τη συνάντηση των δυο ηγετών η Handelsblatt επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο προσφυγικό και γράφει: «Το 2016 έγινε μια συμφωνία με προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Η συμφωνία επιτρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες που δεν γίνονται δεκτοί. Αυτή η συμφωνία σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεν επέφερε μια ικανοποιητική κατάσταση. Αντ' αυτού ο Ερντογάν απείλησε πολλές φορές να ανοίξει τα σύνορα.
 Η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πλοιαρίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν κατάφερε, από τότε που άρχισε να ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία, να ξεκαθαρίσει πως θα είναι οι δομές της που αφορούν το μεταναστευτικό και να τις βελτιώσει. Έτσι εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία παρά την αμφίβολη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτεί την τελωνειακή ένωση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Μαρία Ρηγούτσου

Δύσκολη αποστολή Μέρκελ στην Τουρκία

Προσφυγικό, γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία, ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομικές σχέσεις περιλαμβάνει η ατζέντα Μέρκελ για τη σημερινή συνάντηση με Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.


Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της τουρκικής προεδρίας οι συνομιλίες Ερντογάν-Μέρκελ εστιάζουν στις σχέσεις της Τουρκίας-ΕΕ, την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας, την Τελωνειακή Ένωση και την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) από το Βερολίνο, αναμένεται να συζητηθούν επίσης η διαμάχη με Ελλάδα και Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία, καθώς και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το Βερολίνο και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από τα εγκαίνια μίας νέα πτέρυγας του Γερμανο-Τουρκικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Παρασκευής, είχε προγραμματιστεί συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Βεϊζέλ Οκ, δικηγόρος του δημοσιογράφου και άλλοτε ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ. Το 2017 ο Γιουτσέλ είχε συλληφθεί και παρέμεινε έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές επί 367 ημέρες, χωρίς να του απαγγέλλονται κατηγορίες. Στη φυλακή βρίσκεται μέχρι σήμερα ένας Τούρκος δικηγόρος που συνεργαζόταν με τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παραμένει προφυλακισμένος χωρίς να του έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Στο επίκεντρο το προσφυγικό
Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε απορρίψει την πρόταση για διεθνή στρατιωτική δύναμη με γερμανική συμμετοχή στη βόρεια Συρία
Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε απορρίψει την πρόταση για διεθνή στρατιωτική δύναμη με γερμανική συμμετοχή στη βόρεια Συρία
Θεωρείται δεδομένο ότι τόσο το Βερολίνο όσο και γενικότερα η ΕΕ επιμένουν στην περαιτέρω εφαρμογή της άτυπης συμφωνίας με την Άγκυρα για το προσφυγικό. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμαρτύρεται για πλημμελή εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά των Ευρωπαίων, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει λάβει ελάχιστα χρήματα από τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ της οικονομικής βοήθειας για τη φιλοξενία των προσφύγων, που προβλέπονταν στην αρχική συμφωνία το 2016. Από την πλευρά της η ΕΕ αντιτείνει ότι ήδη έχουν διατεθεί 2,7 δισ. και έχουν υπογραφεί τα απαραίτητα συμβόλαια, ώστε να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.
Γερμανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανό να ζητήσει ο Ερντογάν πρόσθετη οικονομική βοήθεια για το νέο κύμα προσφύγων από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά και επιπλέον κονδύλια για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία.
 Πρόκειται για ένα νέο "αγκάθι" στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς η περιοχή ελέγχεται από τουρκικά στρατεύματα και μονάδες ισλαμιστών Σύρων παραστρατιωτικών, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. Πάντως ο Φλόριαν Χαν, εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για ευρωπαϊκά θέματα, υποστηρίζει ότι μία ζώνη ασφαλείας θα μπορούσε να συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, υπό την προϋπόθεση ότι επιτηρείται από μία διεθνή στρατιωτική δύναμη, που θα επιβλέπει και την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πραγματικούς δικαιούχους.
Συνέντευξη τύπου μετ΄εμποδίων
Για περισσότερο από έναν χρόνο είχε παραμείνει έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές ο δημοσιογράφος Ντενίς Γιουτσέλ
Για περισσότερο από έναν χρόνο είχε παραμείνει έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές ο δημοσιογράφος Ντενίς Γιουτσέλ
Για νωρίς το απόγευμα Παρασκευής έχει προγραμματιστεί στην Κωνσταντινούπολη συνέντευξη τύπου Ερντογάν-Μέρκελ, η οποία, όπως εκτιμά το γερμανικό δίκτυο ARD, λαμβάνει χώρα "υπό περιπετειώδεις συνθήκες". Και αυτό γιατί επιτρέπεται μεν η παρουσία των Γερμανών ανταποκριτών, οι οποίοι έχουν διαπιστευθεί μέσω της γερμανικής πρεσβείας, αλλά κατά τα άλλα ούτε ένας ξένος ανταποκριτής στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των Γερμανών δημοσιογράφων, δεν έχει λάβει τη διαπίστευσή του για το 2020. "Οι αιτήσεις εξετάζονται", είναι η μόνιμη απάντηση των αρμοδίων αρχών σε σχετικά ερωτήματα.
Γιάννης Παπαδημητρίου (ARD, DPA)