27.1.20

Γιάννης Σφυρής: Ενημέρωση για το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής στο Δήμο Πολυγύρου.

φωτο από fb Ioannis Sfyris
Σφυρής Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πολυγύρου.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα...
Ενημέρωση για το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής στο Δήμο Πολυγύρου.
Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 24/1, πρώτο για το 2020 τοποθετήθηκα για διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη μας αλλά και χωριά του δήμου…..
Καθαρισμός δεξαμενής στην Όλυνθο: Από το 2016 το τοπικό συμβούλιο επιμένει και ζητάει τον καθαρισμό της
κεντρικής δεξαμενής στην Ολυνθο. Η δεξαμενή καθαρίστηκε προ 8 ετών. Μιλάμε για νερό πόσιμο. Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, όλοι γνωρίζουν ότι οι δεξαμενές πόσιμου νερού πρέπει να καθαρίζονται ανά έτος. Ο δήμαρχος είπε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες να γίνει άμεσα καθαρισμός.
Κοπή επικίνδυνων δέντρων κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου: Το τοπικό συμβούλιο είχε αιτηθεί από το 2018 την κοπή των επικίνδυνων δέντρων πλησίον του σχολείου, επανήλθε με απόφαση τον Ιούνιο του 2019 και ζητούσε την άμεση επέμβαση του Δήμου. Επειδή στο μέρος προαυλίζονται παιδιά και όλοι θυμόμαστε το περιστατικό του 2018 με την πτώση δέντρου στην είσοδο του σχολείο που από θαύμα γλυτώσαμε θύματα διότι έπεσε σε ώρα προσέλευσης μαθητών, ρωτήσαμε πότε θα δωθεί λύση στο θέμα. Θα υπάρξει σχετική μέριμνα με γερανοφόρο 25 μέτρων από την περιοχή και με την συνδρομή του συμβούλου της παράταξης μας Γιώργου Γκλάβα ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει έχοντας σχετική εμπειρία σε κοπές δέντρων.
Τουριστικό περίπτερο Γερακινής: Γιατί ενώ η σύμβαση που υπέγραψε ο εκμισθωτής ορίζει ρητά το περίπτερο να δουλεύει συνεχώς, αυτό παραμένει κλειστό από τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό για πρώτη φορά ότι το Περίπτερο κρίθηκε επικινδύνως ετοιμόρροπο και πρέπει να κατεδαφιστεί. Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Προϋπολογισμού και να μπει κονδύλιο για να φτιαχτεί από την αρχή. Σε χρονικό ορίζοντα δεν αναφέρθηκε.
Έργα στη Γερακινή: Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου ζήτησα να πληροφορηθούμε ποια έργα θα γίνουν στην περιοχή της Γερακινής και αν προβλέπεται κατασκευή παιδικής χαράς στην παραλία. Ο Δήμαρχος είπε ότι έχει γίνει μελέτη ανάπλασης και περιμένουν χρηματοδότηση χωρίς να αναφερθεί χρονικά. Για το αίτημα των κατοίκων που ζητάνε εργάτη καθαριότητας σε καθημερινή βάση στη Γερακινή η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν μπορεί να γίνει, χωρίς επιπλέον προσωπικό, σχετικός σχεδιασμός στην περιοχή από την υπηρεσία καθαριότητας. Αναμένονται προσλήψεις με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που ίσως δώσουν λύση στο πρόβλημα. Για παιδική χαρά στη παραλία δεν υπήρξε κάποια απάντηση.
Θέματα Πολυγύρου:
Κοτσανέικο: ρώτησα γιατί σοβατίζεται η βόρεια όψη του κτιρίου ενώ οι φωτογραφίες της μελέτης το εμφανίζουν πετρόκτιστο. Απάντηση σχετική δεν γνώριζε κάποιος να μου δώσει και επιφυλάσσομαι να μάθω από την τεχνική υπηρεσία και να ενημερώσω (παραθέτω τη σχετική φωτογραφία της μελέτης για την αξιοποίηση της Βόρειας πλευράς του κτιρίου).
Για τα προβλήματα στην Πολυτεχνείου , στην οικοδομή Δέλλιου ρωτήσαμε για το πρόβλημα αποχέτευσης που υπάρχει εκεί, για τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια από τις ρίζες των δέντρων περιμετρικά του τετραγώνου αλλά και για το διπλοπαρκάρισμα οχημάτων σε εκείνο το σημείο που δημιουργεί πολλές φορές πρόβλημα στη διέλευση μεγάλων οχημάτων, λεωφορείων αλλά και δύο αυτοκινήτων που κινούνται αντίθετα. Για το πρώτο θέμα μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ζαγγίλας που όντως έσπευσε άμεσα στο σημείο από την στιγμή του προβλήματος και παρενέβη με ειδικό μηχάνημα για να αποκατασταθεί . Μας ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο παλιό υπόνομο και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια σύνδεσης στο νέο αγωγό που απαιτεί το κλείσιμό του δρόμου στο σημείο. 
Για το διπλοπαρκάρισμα θα ενημερώσει ο Δήμος την τροχαία να επιστήσει την προσοχή της στο σημείο. Για τα πεζοδρόμια απάντηση δεν έλαβα και η πρόεδρος πέρασε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Είχα και άλλες ερωτήσεις να κάνω ζητώντας απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας αλλά δυστυχώς δεν μου επετράπη. Μου ζητήθηκε μάλιστα τέτοια θέματα να μην τα φέρνω ενώπιον Δημοτικού Συμβουλίου καθυστερώντας την συζήτηση επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, και να ζητώ σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρμόδιους τις απαντήσεις. Μου τονίστηκε ακόμη ότι ο κανονισμός του δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει στο Δήμαρχο να μην απαντήσει άμεσα αλλά να καταγράψει τα ερωτήματα και να απαντήσει γραπτώς εντός μηνός. 
Έχω διαφορετική γνώμη και θα συνεχίσω να αναδεικνύω τα προβλήματα της περιοχής ενώπιον κοινού στις συνεδριάσεις, να τα κάνω γνωστά στους δημότες και στους υπευθυνους και να ζητώ τρόπους επίλυσης τους. 
Είτε τις απαντήσεις τις δίνουν στις συνεδριάσεις είτε θα μου τις δίνουν γραπτώς μετά από ένα μήνα η όπως αλλιώς βολεύονται, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ορίζει ο θεσμικός ρόλος της Αντιπολίτευσης που «εντέλλεται» από το εκλογικό σώμα να αντιπολιτεύεται τον δημοτικό συνδυασμό που πλειοψήφησε με ερωτήματα, σκέψεις και προτάσεις….Και φυσικά θα δίνω τα εύσημα όταν θα βλέπω άμεσες λύσεις επί των θεμάτων.
Ο ρόλος της κάθε δημοτικής αρχής, είναι να επιλύει τα προβλήματα ασκώντας δημιουργική πολιτική σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Αυτή έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι....εγώ κουκουτσάκι είμαι!....απλώς λίγο τρανύτερο……
Φιλικά 
Σφυρής Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πολυγύρου.

Υ.Γ. Άλλα ενδιαφέροντα θέματα:
Για το Κλειστο Γυμναστήριο Γαλάτιστας δεν έχει κάνει διακοπή εργασιών ο εργολάβος και θα γίνει προσπάθεια μήπως πειστεί να συνεχίσει ο ίδιος το έργο γιατί διαφορετικά θα υπάρξει νέα επιπλέον καθυστέρηση. Ο δημαρχος είπε ότι από τη στιγμη που υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα με πίστωση θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί λύση με τον εργολάβο και θα ενημερώσει το σώμα όταν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα.
Για τα ογκώδη αντικείμενα έγινε μια συζήτηση μετά από ερώτηση του κ. Κυργιαφίνη η οποία δε κατέληξε σε κάποια λύση. Αναφέρθηκε ότι απαγορεύεται και κακώς πετάει ο κάθε ιδιώτης σε σημεία τα οποία δεν υπάρχει σχετική άδεια. Προτείνεται στους δημότες που έχουν λίγα μπάζα από τυχόν ανακαινίσεις που κάνουν ή από άλλες εργασίες να τα πετάνε στους πράσινους κάδους και να τα μαζεύει το απορριμματοφόρο. 
Σε ερώτηση του κ. Καλλιμάνη για το που θα μεταφέρονται τα λύματα της Μεταμόρφωσης ενόψει καλοκαιρινής σεζόν, η απάντηση ''να τα πηγαίνουν στη Γαλάτιστα γιατί ο γειτονικός βιολογικός της Ορμύλιας δε μπορεί να τα δεχτεί", σαφώς δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Πολύς κόσμος θα είναι σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να βρεθεί πιο συμφέρουσα λύση γιατί διαφορετικά θα αναγκαστούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη για την μεταφορά των λυμάτων τόσο μακρυά από το χωριό τους.


Ioannis Sfyris