20.1.20

Τα Άγια Θεοφάνεια με το παλιό ημερολόγιο στην Τρίγλια (σήμερα τουρκικά Tirilye, Zeytinbağı) Η Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτο)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης και με τη δέουσα λαμπρότητα γιορτάσθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο στην Τρίγλια (σήμερα τουρκικά Tirilye, Zeytinbağı). Για πρώτη φορά λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τέλεσε τον Αγιασμό τον Υδάτων κι έκανε την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα της Προποντίδας.

Στην περιοχή συνέρρευσαν Τριγλιανοί από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που η μητέρα του κατάγεται από την Τρίγλια. Από τον Δήμο μας παρέστησαν ο Δήμαρχος Μ. Καρράς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τριγλιανοί που ταξίδεψαν με τον Σύλλογο «Απανταχού Τριγλιανών» και κάτοικοι του Δήμου μας.

«Σμίξαμε σήμερα όλοι εδώ και ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Για όσους έχουν προσφυγική καταγωγή αυτές οι στιγμές οδηγούν στις ρίζες τους και μιλάνε στην καρδιά τους. Για εμάς που το ζήσαμε ήταν κάτι μοναδικό. Δέος και βαθιά συγκίνηση είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό. Εύχομαι να δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον κι άλλοι συμπολίτες μας να το ζήσουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.
Αμέσως, παρατέθηκε δείπνο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.