28.1.20

Πέθανε ο θρυλικός τυπογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μουγκός -Ήταν και το τυπογραφείο που τυπώνονταν και η Εφημερίδα «Σιθων»

Έφυγε σήμερα ο θρυλικός τυπογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μουγκός, σε ηλικία 74 χρόνων. Τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από θέματα υγείας. Ο Γιάννης Μουγκός υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τυπογράφους της Θεσσαλονίκης. 'Ενας συμπαθέστατος πάντα γελαστός τύπος με κατάμαυρο μούσι και φαλακρίτσα. Στο τυπογραφείο της οδού Σβώλου(τότε «Πρίγκ. Νικολάου 1») πίσω από την Εκκλησία της Αγ.Σοφίας τυπώναμε και με τον αδελφό του Παναγιώτη την εφημερίδα ΄Σιθων¨ της
Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης (μερικά τεύχη εδώ) και μεγάλες αφίσες του κολυμβητικού Διάπλου Τορωναίου Κόλπου

 Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί με τα δύο αδέλφια Μουγκού στην  'Εκτύπωση  της Εφημερίδας Πολίτης της Χαλκιδικής
Εκει τυπώνονταν και άλλες Εφημερίδες της Χαλκιδικής όπως οι 'Αντίλαλοι Αρναίας' της Εκπολ. Επιμορφ Εταιρείας Αρναίας κ.α.

 Όπως γράφει Parallaximag στο τυπογραφείο του τυπώθηκαν μερικές από τις πιο καλλιτεχνικές δουλειές της πόλης

Υπήρξε στέκι πνευματικών ανθρώπων για δεκαετίες. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Τον συνέδεε φιλία με τον Σταύρο Τσιώλη και εμφανίστηκε στις ταινίες του ”Ο Θησαυρός του Χουρσίτ Πασσά” και ”Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε”. Συνδέθηκε από νωρίς επίσης με την συντροφιά των Χειμερινών Κολυμβητών. Πολύπλευρη προσωπικότητα και ανοιχτό μυαλό που αγκάλιασε κάθε καλλιτεχνική προσπάθεια που έγραψε ιστορία στην Θεσσαλονίκη. Δεν θα γίνει κηδεία αλλά αποχαιρετισμός και καύση.

Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη
Θ.Θωμάς