29.1.20

Επιφυλάξεις και αντιδράσεις για το καρναβάλι στη Θεσσαλονίκη

Σε ρυθμούς καρναβαλιού μπαίνει σε λίγες μέρες η Θεσσαλονίκη καθώς για πρώτη φορά θα γίνει καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 01 Μαρτίου. Παρόλα αυτά επιφυλάξεις και αντιδράσεις κάνουν την εμφάνισή τους στην δημόσια συζήτηση.


Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα γίνουν για πρώτη φορά με πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής εταιρίας υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς οι άνθρωποι της εταιρίας παρουσίασαν την ιδέα τους στην διοίκηση Ζέρβα λαμβάνοντας την σχετική έγκριση.

Ο Δήμος δεν συμμετέχει παραπάνω στο εγχείρημα θέλοντας να δει την απήχηση του γεγονότος σε αυτή την πρώτη απόπειρα.

Το παραπάνω καθεστώς προκαλεί ήδη αντιδράσεις με πολλούς να εκφράζουν αρκετές επιφυλάξεις για το εγχείρημα.

Στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς στο Ράδιο Θεσσαλονίκη εκφράστηκαν αντιδράσεις ότι μια τέτοια εκδήλωση θα αποδυναμώσει την Περιφέρεια και τις κατά τόπους παρελάσεις. Σοχός, Ξάνθη, Σκύδρα, Κρύα Βρύση, Νάουσα, Κοζάνη και πλείστες άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα προσελκύουν τους Θεσσαλονικείς για πολλά χρόνια.  Παράλληλα εκφράστηκαν και επιφυλάξεις για ζητήματα ασφαλείας καθώς οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Δήμου, όχι όμως υπό τον έλεγχο ή την υπογραφή του.

Αντιδράσεις από παρατάξεις

Η Δημοτική Κίνηση ‘’Μένουμε Θεσσαλονίκη’’ έκανε σήμερα γνωστή την αντίθεσή της. «Έπρεπε ο Δήμος, να στηρίξει τις δράσεις; Όχι. Η Θεσσαλονίκη και ο κεντρικός της Δήμος έπρεπε να αρνηθούν την οποιαδήποτε εμπλοκή, ακόμα και τη συμβολική».
Αντίθετη και η δημοτική κίνηση ‘’Υψίπολις’’. «Η διοίκηση του δήμου υπό τον Κ. Ζέρβα φαίνεται ότι αρχίζει να άγεται και να φέρεται από τις «εμπνεύσεις» διαφόρων εταιριών ιδιωτικών συμφερόντων, εφόσον η ίδια δεν έχει να παρουσιάσει κάτι πρωτότυπο για τη Θεσσαλονίκη και τον πολιτισμό της» αναφέρει σε δική της ανακοίνωση.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Τι λένε οι διοργανωτές στο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Η ‘’Θεσσαλονίκη Δράσεις’’ είναι μία ομάδα νέων ανθρώπων η οποία είχε την ιδέα να διοργανώσει το τριήμερο της Αποκριάς, το πρώτο Καρναβάλι της Θεσσαλονίκης με την επωνυμία: "Καρναβάλι στην Πόλη".

Συντονιστής της ομάδας είναι ο Μίκης Γρηγοριάδης ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, γι’ αυτή την ιδέα και πρωτοβουλία. «Σκοπός των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και γειτονικών χωρών. Ένα τέτοιο γεγονός δεν πρέπει να λείπει από την πόλη», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

Διευκρίνισε δε, ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι συνδιοργανωτής των εκδηλώσεων και ότι δεν θα συνεισφέρει οικονομικά. «Ο Δήμος θα μας παραχωρήσει τον χώρο και μας δίνει κάποιες ιδέες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν σημείωσε ότι δε βλέπουν ανταγωνιστικά τις άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στις γύρω περιοχές με τους οποίους μάλιστα έχουν επικοινωνήσει προκειμένου να συμμετάσχουν στο "Καρναβάλι στην Πόλη".

Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις συμμετοχής για την παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, έχουν ξεκινήσει.