22.6.21

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ»

 


Ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος προχώρησε σε έκτακτη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό,  με την οποία ζητά οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να ενταχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού.
Στην Ερώτηση του ο κ. Πάνας, έπειτα από την αναφορά του στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν το πλαίσιο διαμόρφωσης της μειωμένης έως και 80% παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, τόνισε πως οι εν λόγω παραγωγοί έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας και πως αναμφίβολα πρέπει να αποζημιωθούν για τη χαμένη τους παραγωγή.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην μη ένταξη της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις πληττόμενες από την πανδημία covid-19 καλλιέργειες και ζήτησε εκ νέου και έστω και καθυστερημένα την ένταξή της. Παράλληλα, ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στα υψηλά ασφάλιστρα, τα οποία οι παραγωγοί καταβάλουν υπέρ του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος όμως καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει μόνο τις άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τους καλυπτόμενους ασφαλιστικά κινδύνους στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου.

Επί του συγκεκριμένου θέματος ως Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να περιλαμβάνει και τα νέα δεδομένα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Πάνας δηλώνει τα εξής : «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής δέχονται απανωτά χτυπήματα. Η κύρια αγροτική δραστηριότητα των συντοπιτών μου, αυτή της καλλιέργειας της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, του ΠΟΠ μας προϊόντος βρίσκεται μόνιμα στο περιθώριο. 
Πρέπει να υπάρξει ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού, από τη πλευρά μου επίσης δε θα σταματήσω  να ζητώ την έστω και καθυστερημένη ένταξη του προϊόντος μας στις πληττόμενες από την πανδημία covid-19καλλιέργειες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                               ΕΡΩΤΗΣΗ
 
 
Προς τον κ.Υπουργό:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό
Θέμα: « Στήριξη των ελαιοκαλλιεργητών».
 
Κύριε Υπουργέ,
η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής αναμένεται να είναι χειρότερη και από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς. Η μείωση της παραγωγής μάλιστα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία θα κυμανθεί από 60% ως και 80%.
Αναμφίβολα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο επιζήμιες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Συγκεκριμένα, ο παγετός που έπληξε την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου δεν επέτρεψε στα ελαιόδεντρα να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους. Η ίδια μάλιστα κατάσταση, με τις απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι συνθήκες αυτές δεν επέτρεψαν ούτε την σωστή γονιμοποίηση των ελαιόδεντρων ούτε και την εν συνεχεία καρπόδεση.
Όπως ήδη είναι γνωστό το κόστος παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής υπολογίζεται στα 600 ευρώ/στρέμμα. Συνυπολογίζοντας και την υγειονομική κρίση, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, δυσχεραίνοντας την οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οι οποίοι παρά τις δεσμεύσεις του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μαυρουδή Βορίδη, ουδέποτε δέχτηκαν οικονομική ενίσχυση για το προϊόν τους που επλήγη από την πανδημία COVID19.
Οι παραγωγοί ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και χρήζουν άμεσης στήριξης για τη ζημία την οποία υπέστησαν. Άλλωστε, οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού και οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ.
Εντούτοις γνωρίζουμε πως οι ζημιές στην άνθηση δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ. Είναι όμως αναγκαίο να στηριχθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί αλλά και να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ των οποίων και οι έντονες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία. 
 
Κύριοι Υπουργοί,
Δεδομένης της μειωμένης παραγωγής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής λόγω καιρικών συνθηκών
Δεδομένου του υψηλού κόστους παραγωγής της συγκεκριμένης καλλιέργειας
Δεδομένης της μη ένταξης της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής στις πληττόμενες από την πανδημία καλλιέργειες
Δεδομένης της καταβολής υψηλών ασφάλιστρων των παραγωγών στον ΕΛ.Γ.Α., που όμως καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει μόνο τις άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τους καλυπτόμενους ασφαλιστικά κινδύνους στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου
 
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
 
  1. Προτίθεστε σε συγκεκριμένες ενέργειες με σκοπό την αποζημίωση της χαμένης παραγωγής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής λόγω καιρικών συνθηκών;
  2. Προτίθεστε στην έστω και καθυστερημένη ένταξη για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, που επλήγησαν από την πανδημία COVID19;
  3. Προτίθεστε στην άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να περιλαμβάνει και τα νέα δεδομένα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα;
 
Ο Ερωτών Βουλευτής
 
Πάνας Απόστολος