24.6.21

Σημαντική ανασκαφή στο οικόπεδο του Αγ.Γιάννη Ν ικήτης που πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για τουριστικές κατσκευές .


 Ύστερα από αίτημα της κοινότητας Νικήτης η Αρχαιολογική Υπηρεσία μας γνώρισε ότι στον Αγ. Ιωάννη εξελίσσεται σημαντική ανασκαφή στο οικόπεδο που πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ (*για τουριστικες κατασκευές).

Στην περιοχή υπάρχουν λείψανα οικισμού της Εποχής του Σιδήρου, της Αρχαϊκής και της Κλασσικής Εποχής, και πιθανόν

να ταυτίζονται με την αρχαία ΓΑΛΗΨΩ.

Η ανασκαφή αποκάλυψε νεκροταφείο με εντονότατο ενδιαφέρον και σύμφωνα με το τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, έως τώρα έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί 911 τάφοι, ποικίλων τύπων και μία σαρκοφάγος. 

Η κτέριση των ταφών περιελάμβανε κατά κύριο λόγο πήλινα αγγεία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπήρχαν και γυάλινα, πήλινα ειδώλια, πληθώρα χρυσών, χάλκινων και σιδερένιων κοσμημάτων όπως ψέλλια, κρίκοι, χάνδρες, πόρπες και περόνες που συνόδευαν τους νεκρούς. 

Οι τάφοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τοποθετούν χρονολογικά το νεκροταφείο στην εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή και στα πρώιμα Κλασικά χρόνια.

Ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία εποχής σιδήρου, αρχαϊκής και πρώιμης κλασικής περιόδου στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλο αριθμό, ποικιλία ταφών και εξαιρετικά ευρήματα.

Η ανασκαφή συνεχίζεται.

Κοινότητα Νικήτης