20.10.21

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠ.ΠΑΝΑ: ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΠΑΛΛΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ-ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ;


 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Εσωτερικών, Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας καθώς και Οικονομικών, κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής Πάνας Απόστολος με θέμα : Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης ως προς τις υποδομές  για την επόμενη μέρα μετά την επέλαση του «Μπάλλου» στη Χαλκιδική.

Ο Βουλευτής στην Ερώτησή του αναφέρει, ότι το πέρασμα του «Μπάλλου» κατέδειξε τα χρόνια προβλήματα των υποδομών που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική , όπου οι φορείς της περιοχής με τις μικρές και εμβαλωματικές παρεμβάσεις επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές, όπως η Ολυμπιάδα, η Συκιά , η Ν. Ηράκλεια και τα Ζερβοχώρια, όπου ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε προκάλεσε ζημιές σε σπίτια , δρόμους και υποδομές.

Επίσης, τονίζει πως κρίνεται πλέον επιτακτικός ένας οργανωμένος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας καθώς και η άμεση έκτακτη χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία για την οριστική λύση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τις υποδομές της Χαλκιδικής αλλά και η δρομολόγηση των έργων που έχουν μείνει «παγωμένα»-παρόλο που υπάρχει χρηματοδότηση-προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες από παρόμοια φαινόμενα.

Επιπλέον ζητά να αποζημιωθούν άμεσα οι Χαλκιδικιώτες για τις πληγές που υπέστησαν οι περιουσίες τους και να μην επαναληφθούν παρόμοιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις , με αυτές των καταστροφών του 2017, 2018 και 2019, όπου οι πολίτες ακόμη βρίσκονται στη αναμονή.

Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά : « Έπειτα από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική με την παρούσα κοινοβουλευτική μου Ερώτηση, ζητώ από τους τέσσερις αρμόδιους Υπουργούς, να προχωρήσουν σε άμεση έκτακτη και ουσιαστική χρηματοδότηση των φορέων της Χαλκιδικής για την αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά κυρίως την ολοκλήρωση των έργων υποδομών, που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα. Παράλληλα αιτούμαι και την αποζημίωση των Χαλκιδικιωτών για τις καταστροφές των περιουσιών τους  από τη θεομηνία».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

                                                                    ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:    1)  Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή Κώστα
                                                     2)  Εσωτερικών κ. Βορίδη Μαυρουδή
                                                     3)  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Στυλιανίδη           
                                                          Χρήστο
                                                     4)  Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο.

“Θέμα: Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης ως προς τις υποδομές  για την επόμενη μέρα μετά την επέλαση του «Μπάλλου» στη Χαλκιδική;”

Το πέρασμα της πρόσφατης θεομηνίας του «Μπάλλου» από τη Χαλκιδική άφησε πίσω του ανοιχτές πληγές. Μεγάλα προβλήματα σε κύριες και δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες, αλλά και σε λιμενικές εγκαταστάσεις. Πολλοί συμπολίτες μας έχασαν περιουσίες, κινδύνεψαν, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές, ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς σημαντικά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας δεν έχουν επουλωθεί.
Το πέρασμα του «Μπάλλου» κατέδειξε για μια ακόμη φορά τα χρόνια προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η Χαλκιδική, όπου οι φορείς της περιοχής με τις μικρές και εμβαλωματικές παρεμβάσεις επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα.
Κρίνεται πλέον επιτακτικός ο ουσιαστικός και οργανωμένος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, η άμεση έκτακτη χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία για την οριστική λύση σημαντικών θεμάτων που αφορούν τις υποδομές της Χαλκιδικής και η δρομολόγηση των έργων που έχουν μείνει «παγωμένα»-παρόλο που υπάρχει χρηματοδότηση-προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες από παρόμοια φαινόμενα.
Η πρόσφατη θεομηνία κατέστησε σαφές, πως θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί επιτέλους, οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πληγείσας Ολυμπιάδας-για την οποία έχω παρέμβει κοινοβουλευτικά επανειλημμένα-καθώς τίθενται σε κίνδυνο όχι μόνο περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές.
Παράλληλα, η πρόσφατη κακοκαιρία κατέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο συστηματικός και τακτικός  καθαρισμός των ρεμάτων και κοιτών των ποταμιών της περιοχής, καθώς και οι ολοκληρωμένες μελέτες για ασφαλείς υποδομές, ώστε να αποφευχθούν καταστροφές όπως αυτές στη Συκιά Χαλκιδικής, στη Ν. Ηράκλεια και στα Ζερβοχώρια, όπου ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε προκάλεσε ζημιές σε σπίτια , δρόμους και υποδομές.
Τέλος, το πέρασμα της κακοκαιρίας, άφησε εκατοντάδες συμπολίτες μας να μετρούν τις πληγές που υπέστησαν οι περιουσίες τους, τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2017, 2018 και 2019.
Επειδή, στις μέρες μας, η πολιτεία οφείλει να ενισχύει το αίτημα ασφάλειας των πολιτών.
Επειδή, η πολιτεία οφείλει να μεριμνά άμεσα για την αποζημίωση και αποκατάσταση των περιουσιών των πολιτών της, Χαλκιδικής όταν τέτοιες καταστάσεις λαβαίνουν χώρα.
Επειδή, το πέρασμα της θεομηνίας από τη Χαλκιδική άφησε πίσω του σοβαρά προβλήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο, την απαγωγή των ομβρίων υδάτων και τη διαχείριση των ρεμάτων και των ποταμών.
Επειδή, η πολιτεία οφείλει ανταπόκριση στα χρόνια προβλήματα των υποδομών της Χαλκιδικής που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Επειδή, είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να μεριμνούμε, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις ειδικά τώρα, που η κλιματική αλλαγή επιφέρει σημαντικές καιρικές αλλαγές και έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
1. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας, να προχωρήσετε σε άμεση έκτακτη και ουσιαστική χρηματοδότηση των φορέων της Χαλκιδικής για την οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων;
2. Υπάρχουν στα Υπουργεία σας κατατεθειμένες μελέτες για την αποκατάσταση των προβλημάτων στις παραπάνω περιοχές της Χαλκιδικής και αν ναι, για ποιο λόγο δεν έχει εγκριθεί η υλοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών έργων για την περιοχής μας;
3. Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες των συμπολιτών μας από τη θεομηνία;
                                                                                                    Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής
 
                                                                                                                   Πάνας Απόστολος