28.10.21

Τα κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό Σιθωνίας Χαλκιδικής (Video George Sal)

 


 

 Video George Sal

  Τα κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό – Μία άγνωστη ιστορία Το βίντεο αυτό λοιπόν δεν είναι "fast food" Είναι μια Ταινία Μικρού Μήκους (Short Film) αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, θέλοντας να αποτυπώσω την άγνωστη ιστορία των

Ναζί στο Κουφό αλλά κ το πανέμορφο τοπίο. Τα πυροβολεία, το νοσοκομείο, οι υπόγειες στοές και τα παρατηρητήρια που κατασκεύασαν οι Γερμανοί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στο Πόρτο Κουφό. 

Από το ψηλότερο σημείου του ορεινού όγκου επέβλεπαν όλο το Βόρειο Αιγαίο. Ο Κωφός Λιμήν όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως βάση για τα υποβρύχια και όλη η περιοχή είχε ισχυρή οχύρωση με αποκορύφωμα τα τρία πυροβολεία που σώζονται ως σήμερα. Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στρατιωτικό απόσπασμα 120 Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Πόρτο Κουφό. Κατά την παραμονή του εκεί, έχτισε τις εγκαταστάσεις τους, μεταξύ άλλων και νοσοκομείων, στο διάσελο μεταξύ Κουφό και Αντίκουφο, απομεινάρια του οποίου διακρίνονται ως σήμερα. Το αποκορύφωμα του οικοδομικού τους έργου ήταν τα τρία πυροβολεία στο πιο στρατηγικό σημείο του συγκεκριμένου ορεινού όγκου. Στο σημείο όπου βρίσκονται τα πυροβολεία, στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής, είχαν την δυνατότητα να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.


Υπάρχουν υπόγειες στοές, παρατηρητήρια και θέσεις πυροβόλων που κάποια σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην είσοδο του λιμανιού τοποθέτησαν ατσάλινο δίχτυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το οποίο ένωνε τις δύο πλευρές της εισόδου. Το δίχτυ, τμήμα του οποίου υπάρχει ως σήμερα, συγκρατούνταν από μεγάλα βαρέλια τα οποία γέμιζαν με αέρα σηκώνοντας το δίχτυ στην επιφάνεια για να προστατεύσουν τα γερμανικά πλοία στο λιμάνι. Στο τμήμα της απόκρημνης ακτής κάτω από το πυροβολείο και σε βάθος τριώνπερίπου μέτρων βρίσκεται βυθισμένο το κανόνι του πυργίσκου. 

Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στα «Κανόνια» όπως ονομάζεται σήμερα το σημείο, είναι μοναδική. Θα πρέπει κανείς να φτάσει στην αρχαία Τορώνη εκεί όπου σήμερα σώζεται το κάστρο της Ληκύθου. Μέσα από μια διαδρομή 3 χιλιομέτρων γεμάτη ελαιόδεντρα καταμήκος της ακτής, ακολουθήσαμε τις πινακίδες «Κανόνια» και φτάσαμε στην περιοχή Αντίκουφο. Χρειάζεται να ανηφορίσει κανείς μια απότομη πλαγιά για να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκονται τα πυροβολεία. Ακριβώς απέναντι από το πρώτο πυροβολείο αντικρίζει κανείς το μικρό νησί στα δεξιά, το Περιστερωνήσι, στο οποίο υπάρχουν ερείπια πρωτοβυζαντινού ναού. Από την αριστερή πλευρά, σαν καρτ ποστάλ, ξεπροβάλει η είσοδος του λιμανιού Πόρτο Κουφό. Η θέα από το σημείο είναι συγκλονιστική! 


 





 https://forum.axishistory.com/viewtop... https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%... πηγή...https://www.thessnews.gr/article/1523... Music -- 1 Shadow of the Dragon - Ender Güney 2 circle of life - whitesand 3 Whitesand - Eternity