12.10.21

Οργή και κινητοποιήσεις για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων . Τι δηλώνουν οι Δήμαρχοι Πολυγύρου, Προποντίδας , Αριστοτέλη , Κασσάνδρας


 Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων δημοτικών σχολείων στη Χαλκιδική, με γονείς εκπαιδευτικούς και τοπικές αρχές να προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη.

Η πρόθεση του υπουργείου έπεσε σαν “βόμβα” στις σχολικές κοινότητες και τις δημοτικές αρχές, που γίνονται δέκτες της

οργής και της αγανάκτησης εκ μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιφνιδιαστικά χθες (11/10) ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους διευθυντές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να κατατεθούν σήμερα κιόλας (!) προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων

“Μόνο ως απαράδεκτη από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και υγειονομικής άποψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει συγχωνεύσεις τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων) και Αμμουλιανής (του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ τω μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με πανδημία σε εξέλιξη”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη.

Μιλώντας στο GRTimes, ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος επισήμανε πως “οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι ανάστατοι, καθώς όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, όπου όλοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους. Καλώ το Υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει μια αδικαιολόγητη απόφαση, όταν μάλιστα η πανδημία παραμένει σε εξέλιξη και μαζί της η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού όπου είναι δυνατόν και σίγουρα όχι να δημιουργούνται ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν”.


Δήμος Αριστοτέλη: “Να ανακαλέσει το υπουργείο”

Σε σχετική δήλωσή του, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος προσθέτει πως:


«Αμφιβάλω αν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πείσει οποιονδήποτε για την ορθότητα της απόφασής του να συγχωνεύσει τμήματα δημοτικών σχολείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μάλιστα με το Υπουργείο να εκφράζει ποικιλοτρόπως την ικανοποίησή του, για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε. Έγκαιρη προετοιμασία, σημαίνει πως τα όποια κενά μπορούν να καλυφθούν με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και σίγουρα όχι σε βάρος της ψυχολογίας εκατοντάδων μαθητών και των γονέων τους, καθώς και πολλών εκπαιδευτικών».


Γονείς: “Μην υποβαθμίζετε τα παιδιά μας”

Για υποβάθμιση των σχολείων και κατ’ επέκταση των μαθητών κάνουν λόγο οι γονείς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να ορίσουν τη μορφή των επόμενων κινήσεών τους.


Όπως πληροφορείται το GRTimes, οι γονείς πρόκειται να αποστείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και στην αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αύριο θα πραγματοποιήσουν αποχή οι μαθητές από τα μαθήματά τους, ενώ ανάλογα με τις εξελίξεις, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


“Το σχολείο μας από 6θεσιο έγινε 5θεσιο και τώρα ετοιμάζονται να το κάνουν 3θέσιο”, εξηγεί στο GRTimes, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων), Χρύσα Γκιανέ και πρόσθεσε αγανακτισμένη: “τα παιδιά μας θα κάνουν μόνο τα βασικά μαθήματα και θα μείνουν χωρίς ξένες γλώσσες και γυμναστική”.


Η κυρία Γκιανέ επισημαίνει τις οικονομικές και βιοτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής, όπου ήδη οι κάτοικοι έχουν “ανάψει” τη θέρμανση και επισημαίνει πως δεν είναι για όλους εύκολο να ανταποκριθούν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, ώστε να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει πίσω της η ενδεχόμενη συγχώνευση.


Δήμος Κασσάνδρας: “Δυσάρεστη έκπληξη”


“Δυσάρεστη έκπληξη” αποτελεί στην δημοτική αρχή και στους κατοίκους η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία του δήμου Κασσάνδρας και συγκεκριμένα σε Άθυτο, Φούρκα, Καλάνδρα, Ν. Σκιώνη, Χανιώτη και Πολύχρονο.


“Όσο επιβεβλημένο και αν θεωρείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να προχωρήσει σε εξορθολογιστικές κινήσεις στην εκπαίδευση, λόγω πλεονάσματος εκπαιδευτικών ωρών, αυτή σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη ώρα και στιγμή να συγκροτηθούν τμήματα 25 μαθητών, με τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Εύλογα οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρόσθετο άγχος και βάρος στις πλάτες των ιδίων, των μαθητών και της κάθε ελληνικής οικογένειας με παιδιά”, αναφέρει η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.


Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει: “Στην απόφαση αυτή σηκώνουμε τείχος άρνησης και ζητούμε να ανοίξει διάλογος για να βρεθούν προσφορότερες λύσεις, αντί να θέσουμε σε εφαρμογή από την επαύριον κιόλας μια τόσο βεβιασμένη αλλαγή στα σχολειά μας. Σίγουρα το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει άξια ηγεσία και προσωπικό ώστε να επαναξιολογήσει τα δεδομένα ή τουλάχιστον να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις ενστάσεις που εκφράζονται λόγω κορωνοϊού. Άλλωστε στην πολιτική και τους πολιτικούς μας δεν «πρέπουν» οι εκπτώσεις σε θέματα υγείας”.


Αγανάκτηση και στον δήμο Ν. Προποντίδας


Ο δήμος Ν. Προποντίδας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την συγχώνευση τμημάτων που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.


“Με ένα πάτημα κουμπιού συγχωνεύουν δεκάδες σχολικά τμήματα και στοιβάζουν δεκάδες παιδικές ψυχές. Ζούμε από την Παρασκευή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστό πως με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας.

Μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της. Στον Δήμο μας δε δίστασαν να “βάλουν χέρι” ακόμη και στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Ας μας φέρουν έστω και ένα επιχείρημα, ώστε να μας πείσουν για την απόφασή τους. Δεν μπορούν, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα. Απλά, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Μόνο που η εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και προγραμματισμό κι όχι με ταχυδακτυλουργικά!


Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης. Θεατές στο θέατρο τους δεν θα γίνουμε”, αναφέρει σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος της Ν. Προποντίδας, Εμ. Καρράς.

Ρεπορτάζ: Ελισάβετ Σταυριανίδου

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΑΣΤ.ΖΩΓΡΑΦΟΣ


Πρωτίστως ως γονείς και δευτερευόντως ως πολιτικοί αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Η περικοπή των εκπαιδευτικών κενών και η μείωση του δημοσιονομικού κόστους δεν μπορεί να αποτελούν το μόνο κριτήριο για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που διατείνεται, ότι σε κάθε απόφασή της προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Στα πολυμελή μαθητικά τμήματα ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, όσα υγειονομικά μέτρα και αν ληφθούν.
Στον δήμο μας η οργή περισσεύει για έναν λόγο παραπάνω, ότι το μέτρο βρίσκει εφαρμογή στο Ειδικό Σχολείο Πολυγύρου, σε παιδιά και εκπαιδευτικούς που προσπαθούν διπλά ενάντια σε κάθε αντιξοότητα. Επίσης στο δημοτικό σχολείο των Βραστάμων, ορεινό χωριό που παλεύει ενάντια στην ερημοποίηση. Εν κατακλείδι, η δουλειά μας, ως αιρετοί του τόπου, είναι να εξασφαλίζουμε άρτια και σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα για τους μαθητές μας.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει τους πόρους με τη σειρά του, ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά και να μην ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας.


Με ένα πάτημα κουμπιού συγχωνεύουν δεκάδες σχολικά τμήματα και στοιβάζουν δεκάδες παιδικές ψυχές. Ζούμε από την Παρασκευή το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, από τότε δηλαδή που έγινε γνωστό πως με μία λίστα excel το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξαφανίσει τμήματα από τη σχολική πραγματικότητα εν μέσω σχολικής χρονιάς κι εν μέσω πανδημίας.

Μια κίνηση άκρως καταδικαστέα που θα μας βρει ενωμένους απέναντί της. Στον Δήμο μας δε δίστασαν να “βάλουν χέρι” ακόμη και στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Ας μας φέρουν έστω και ένα επιχείρημα, ώστε να μας πείσουν για την απόφασή τους. Δεν μπορούν, γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα.           Απλά, δεν τους βγαίνουν τα νούμερα. Μόνο που η εκπαιδευτική κοινότητα και τα παιδιά μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και προγραμματισμό κι όχι με ταχυδακτυλουργικά!

Καλώ τους συναδέλφους Δημάρχους, τους εκπαιδευτικούς και γονείς σε έναν κοινό αγώνα για την κατάργηση μιας άνευ προηγουμένου απόφασης. Θεατές στο θέατρο τους δεν θα γίνουμε.


Δήμος_Αριστοτέλη:ΣΤΈΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει τη συγχώνευση τμημάτων σχολείων εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς και δη με πανδημία!

 Μόνο ως απαράδεκτη από εκπαιδευτικής, παιδαγωγικής και υγειονομικής άποψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει συγχωνεύσεις τμημάτων των δημοτικών σχολείων Νέων Ρόδων, Ουρανούπολης, Παλαιοχωρίου, Στανού (του φημισμένου χωριού των πολυτέκνων) και Αμμουλιανής (του μοναδικού κατοικημένου νησιού της Κεντρικής Μακεδονίας), ενώ τω μέσω της σχολικής χρονιάς και μάλιστα με πανδημία σε εξέλιξη.

Σε σχετική δήλωσή του, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής απόφασης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει τα εξής:

«Αμφιβάλω αν υπάρχει το παραμικρό επιχείρημα που μπορεί να επικαλεστεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πείσει οποιονδήποτε για την ορθότητα της απόφασής του να συγχωνεύσει τμήματα δημοτικών σχολείων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μάλιστα με το Υπουργείο να εκφράζει ποικιλοτρόπως την ικανοποίησή του, για έγκαιρη προετοιμασία και οργάνωση που προηγήθηκε. Έγκαιρη προετοιμασία, σημαίνει πως τα όποια κενά μπορούν να καλυφθούν με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και σίγουρα όχι σε βάρος της ψυχολογίας εκατοντάδων μαθητών και των γονέων τους, καθώς και πολλών εκπαιδευτικών. Καλώ το Υπουργείο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει μια αδικαιολόγητη απόφαση, όταν μάλιστα η πανδημία παραμένει σε εξέλιξη και μαζί της η ανάγκη να μειώνονται οι συνθήκες συνωστισμού όπου είναι δυνατόν και σίγουρα όχι να δημιουργούνται ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν.»

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΑΝΔΡΑΣ ΑΝΑΣΤ. ΧΑΛΚΙΑ
Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για μας η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων στα δημοτικά σχολεία μας και συγκεκριμένα σε Άθυτο, Φούρκα, Καλάνδρα, Ν. Σκιώνη, Χανιώτη και Πολύχρονο.
Όσο επιβεβλημένο και αν θεωρείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας να προχωρήσει σε εξορθολογιστικές κινήσεις στην εκπαίδευση, λόγω πλεονάσματος εκπαιδευτικών ωρών, αυτή σίγουρα ΔΕΝ είναι η κατάλληλη ώρα και στιγμή να συγκροτηθούν τμήματα 25 μαθητών, με τις παρούσες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Εύλογα οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρόσθετο άγχος και βάρος στις πλάτες των ιδίων, των μαθητών και της κάθε ελληνικής οικογένειας με παιδιά.

Στην απόφαση αυτή σηκώνουμε τείχος άρνησης και ζητούμε να ανοίξει διάλογος για να βρεθούν προσφορότερες λύσεις, αντί να θέσουμε σε εφαρμογή από την επαύριον κιόλας μια τόσο βεβιασμένη αλλαγή στα σχολειά μας. Σίγουρα το Υπουργείο Παιδείας διαθέτει άξια ηγεσία και προσωπικό ώστε να επαναξιολογήσει τα δεδομένα ή τουλάχιστον να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις ενστάσεις που εκφράζονται λόγω κορωνοϊού.
Άλλωστε στην πολιτική και τους πολιτικούς μας δεν «πρέπουν» οι εκπτώσεις σε θέματα υγείας.