20.12.21

Νίτσα Τσίτρα: «Έσβησε» η φωνή της Μακεδονίας





Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Νίτσα Τσίτρα, το «αηδόνι της Μακεδονίας», νικημένη από τον κορωνοϊό, σκορπώντας συγκίνηση στους φίλους της λαϊκής παράδοσης και του δημοτικού τραγουδιού.
Με καταγωγή από το Αηδονοχώρι Βισαλτίας Νομού Σερρών,(προς τιμήν της, η κεντρική πλατεία του Αηδονοχωρίου ονομάστηκε Πλατεία «Νίτσα Τσίτρα»)η Νίτσα Τσίτρα (γεν. το 1922 ή κατ' άλλους το 1930) έχει χαρακτηριστεί - όχι άδικα - ως το «αηδόνι της Μακεδονίας». Η προσφορά της στην Μακεδονική μουσική παράδοση και τραγούδι είναι ανεκτίμητη, ενώ το όνομά της θρύλος για τους ντόπιους Μακεδόνες της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας - και όχι μόνο.
Συμμετείχε σε πληθώρα πανηγυριών σε ολόκληρη σχεδόν τη Μακεδονία, ερμηνεύοντας τα ανυπέρβλητα τραγούδια της πατρίδας της (Βισαλτίας), όπως και τραγούδια ευρύτερα γνωστά στην κεντροανατολική Μακεδονία. Η φωνητική της έκταση ήταν αξεπέραστη, ενώ τεράστιο ταλέντο είχε στην ερμηνεία των μεγαλόπνοων, επύλλιων, καθιστικών τραγουδιών της Μακεδονίας, τραγούδια των οποίων η καταγωγή χάνεται στα βάθη των αιώνων και των οποίων η μελωδία και ο τρόπος ερμηνείας μοιάζει να αντλεί στοιχεία από την ψαλτική τέχνη και τα βυζαντινά μελίσματα.

Η κορυφαία φωνή της Μακεδονίας, μέχρι και τα γεράματά της δεν εγκατέλειψε το πάλκο των λαϊκών πανηγυριών, με δεδομένο πως το μέταλλο και η έκταση της φωνής της παρέμεναν εξαιρετικά και ακμαία. Αξέχαστες οι ερμηνείες της σε τραγούδια όπως " Η Παγώνα", "Μπιζέρησα, βαρέθηκα", "Βαριά είναι τα ξένα", "Εγέρασα και πέρασα" κ.α. Προς τιμήν της, στην κεντρική πλατεία της πατρίδας της (Αηδονοχώρι) δόθηκε η ονομασία "Πλατεία Νίτσα Τσίτρα".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ερμηνεία του κορυφαίου Μακεδονικού τραγουδιού «Ξένος ήμαν κι ήρθα τώρα», το 1999 στη Νιγρίτα: https://youtu.be/wiEqA0ZSeG4


Η Νίτσα Τσίτρα είναι αδιαμφισβήτητα η σημαντικότερη φωνή που γέννησε η Μακεδονία.