17.12.21

Tουρκία: Είκοσι πέντε νεκροί μετά την κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ


 Οι τιμές στα αλκοολούχα ποτά στις αγορές, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υψηλής φορολογίας και την αύξησης του πληθωρισμού.
Το ρακί   το εθνικό αλκοολούχο ποτό της Τουρκίας  κοστίζει περίπου 250 λίρες (15 ευρώ) ανά λίτρο στο σούπερ μάρκετ, σχεδόν το 10% του μέσου καθαρού κατώτατου μισθού.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και

άλλοι 20 τραυματίστηκαν στην Τουρκία αφού ήπιαν πρόσφατα νοθευμένο και λαθραίο αλκοόλ.

Επτά θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Esenyurt της Κωνσταντινούπολης -- μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις ξένοι υπήκοοι  σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια σειρά επιδρομών σε αρκετές τουρκικές επαρχίες και κατέσχεσε περισσότερα από 30.000 λίτρα πλαστού αλκοόλ.

Εξήντα άτομα συνελήφθησαν επίσης μετά από έρευνες σε 342 διαφορετικές διευθύνσεις, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Πέμπτη.

Οι επιδρομές στόχευαν εγκληματικές ομάδες που «θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία διαθέτοντας ψεύτικο ή παράνομο ποτό στην αγορά», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε αυτές τις διευθύνσεις που ερευνήθηκαν ήταν παράνομα εργαστήρια και αποθήκες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την πώληση του επικίνδυνου αλκοόλ.

Επιδρομές έχουν πραγματοποιηθεί σε αρκετές τουρκικές επαρχίες.Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας

Οι θάνατοι που συνδέονται με νοθευμένο αλκοόλ είναι συνηθισμένοι στην Τουρκία, καθώς η παραγωγή στη μαύρη αγορά αυξάνεται εν μέσω εκρηκτικών φόρων για τα αλκοολούχα ποτά.

Το ρακί   το εθνικό αλκοολούχο ποτό της Τουρκίας  κοστίζει περίπου 250 λίρες (15 ευρώ) ανά λίτρο στο σούπερ μάρκετ, σχεδόν το 10% του μέσου καθαρού κατώτατου μισθού.


Το λαθραίο οινόπνευμα ενισχύεται μερικές φορές με μεθανόλη   μια αλκοόλη βιομηχανικής ποιότητας -- αντί για αιθανόλη, η οποία συνήθως προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Μέχρι το τέλος του 2020, περισσότεροι από 40 άνθρωποι είχαν πεθάνει σε λιγότερο από μια εβδομάδα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα λάβει θέση κατά της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού.

https://www.euronews.com

Πρόσθετες πηγές • Anadolu