29.12.21

Βρετανική Telegraph:Νέοι, υγιείς και εμβολιασμένοι οι φορείς της μετάλλαξης Ομικρον


 Νέοι, υγιείς και εμβολιασμένοι οι φορείς της μετάλλαξης Ομικρον Κάτι που σημαίνει ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού μεταδίδεται πλέον εύκολα και από όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα Δανία, Βρετανία, Νότια Αφρική. Τρεις διαφορετικές χώρες, τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα της μετάλλαξης Ομικρον. Οπως γράφει η βρετανική Telegraph, η αύξηση στα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, οφείλεται στη διασπορά από νέους, υγιείς και εμβολιασμένους ανθρώπους.

 Η Ομικρον εντοπίζεται ήδη σε 60 χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μόλις πέντε κρούσματα), με παρόμοιο μοτίβο στη μετάδοση και με κοινά χαρακτηριστικά που αναφέρονται σχεδόν από όλες τις χώρες. Τα πρώτα δεδομένα αναφέρουν ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Αλφα, όπως επίσης και ότι τα εμβόλια δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό όμως, είναι κατά πόσο προκαλεί σοβαρή νόσηση και θάνατο.

 «Γενικά τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον είναι νεαρά άτομα, σχετικά υγιή και οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι», λέει στην Telegraph η Κάθριν Σμόλγουντ, στέλεχος του τμήματος εκτάκτων συμβάντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Δεδομένα από τη Δανία, η οποία είναι από τις χώρες που κάνουν τις περισσότερες γονιδιακές αναλύσεις στα θετικά δείγματα του κορονοϊού, δείχνουν ότι από τα 3.437 κρούσματα της Ομικρον, περίπου το 70% αφορούσε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών. Σχεδόν το 75% από αυτούς ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος έχει ολοκληρώσει το σχήμα με τις δύο δόσεις, μπορεί να μεταδώσει τη μετάλλαξη Ομικρον. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ενώ η Δανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, έλαβε πρόσφατα νέα, αυστηρά περιοριστικά μέτρα . Παρόμοια δεδομένα με την Δανία έχουν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (EDCD), οι περισσότερες χώρες. Το ECDC αναφέρει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των κρουσμάτων της Ομικρον ήταν άτομα κάτω των 40 ετών και οι περισσότεροι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, ήταν πλήρως εμβολιασμένο το 79% των ατόμων που μολύνθηκαν. «Δεν πρόκειται για καινούργιο μοτίβο μετάδοσης.

 Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με προηγούμενες μεταλλάξεις και πανδημικά κύματα», εξηγεί στην Telegraph ο Εμανουέλ Αντρέ, επικεφαλής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Covid-19 στο Βέλγιο. Στη Νότια Αφρική, όπου τα πρώτα κρούσματα της Ομικρον είχαν καταγραφεί εδώ και 20 μέρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα. Οπως αναφέρουν, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί στο 0,5%, ενώ τα πρώτα δεδομένα από τα νοσοκομεία, συνηγορούσαν στο ότι όσοι είχαν μετάλλαξη Ομικρον δεν νοσούσαν βαριά. 

Ωστόσο, με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της περιοχής, αυτό έχει ξεκινήσει να αλλάζει και ολοένα περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται οξυγόνο και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πάντως, οι ειδικοί από τη Νότια Αφρική, επισημαίνουν ότι νεότερα συμπεράσματα για την επιδημιολογική εικόνα της μετάλλαξης Ομικρον, θα έχουμε σε περίπου 10 ημέρες. 

Πηγή: Protagon.gr