14.2.22

Σκύλος από αγέλη αδέσποτων δάγκωσε κοριτσάκι 14 ετών έξω από το Δημοτικό Σχολείο Νικήτης Χαλκιδικής (14-2-22) - Η Νικήτη πάλι στο ‹ έλεος › των αδέσποτων σκύλων - Αδιαφορία από τον αρμόδιο φορέα τον Δήμο Σιθωνίας ( φωτο)

 

Για μία ακόμη φορά σε διάρκεια ενός μήνα κάτοικος της Νικήτης Χαλκιδικής δέχεται επίθεση από αδέσποτο σκύλο. Αυτή την φορά κοριτσάκι 14 ετών  δέχθηκε επίθεση και   δαγκώθηκε  στο πόδι  από αδέσποτο σκυλί που βρισκότανε  με άλλα 5 αδέσποτα 8 το πρωί 14-2-22 έξω από το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  Νικήτης

Το κοριτσάκι πήγε σε Δημόσιο Ιατρείο όπως του παρασχέθηκε η σχετική  ιατρική αγωγή και συντάχθηκε ΕΝΤΟΛΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (βλέπε φωτο) για να γίνει από τον  ΔΗΜΟ ΣΙΘΩΝΙΑΣ που είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα Βέβαια ο  σκύλος μαζί με την αγέλη εξαφανίσθηκαν και δεν είναι

γνωστό αν το σκυλί είναι εμβολιασμένο 

Ευχόμαστε να μην συμβεί κάτι στο κοριτσάκι , έγινε καταγγελία και στο Αστ. Τμήμα Αγ.Νικολάου , να εφαρμοστούν τα νόμιμα που προβλέπει η νομοθεσία για τους  αρμόδιους.

Πριν ένα μήνα 60 χρονη καθαρίστρια έσπασε το πόδι της λίγα μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο  έξω από το Δημαρχείο Σιθωνίας  πέφτοντας τρομοκρατημένη από αγέλη 13 αδέσποτων, και πριν 2 βδομάδες στόχος αγέλης έγινε σκυλάκι  στην αυλή σπιτιού στη Νικήτη που  σώθηκε με κίνδυνο της ακεραιότητάς όπως αναφέρει ιδιοκτήτης « κατασακατεμένο μες τα αίματα» .

Κάτοικοι της Νικήτης αγανακτισμένοι μαζέψανε υπογραφές καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους και καταθέσαν την επιστολή στο Δήμαρχο Σιθωνίας.  (η επιστολή πιο κάτω )

Μέχρι τώρα τίποτα . Είναι καιρός να ασχοληθεί η δικαιοσύνη.

Το έγγραφο από τον Ιατρό



 Φωτο :Εσείς  τι θα λέγατε όταν βλέπατε αυτές

 τις δαγκωνιές στο δικό σας κοριτσάκι ;


ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αποζημίωση 2.000 ευρώ θα δώσει ο Δήμος Βόλου σε δικηγόρο που έπεσε θύμα επίθεσης από αδέσποτο σκυλί. Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δικαίωσε τον πολίτη, ο οποίος αρχικά ζητούσε να αποζημιωθεί με 7.000 ευρώ.
Το περιστατικό σημειώθηκε το 2006! Ο άτυχος δικηγόρος περπατούσε σε κεντρικό δρόμο του Βόλου όταν δέχτηκε επίθεση και δάγκωμα στη γάμπα από αδέσποτο σκυλί. Αφού πήγε στο νοσοκομείο, κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και ενημέρωσε εγγράφως ο Δήμο Βόλου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της τότε Νομαρχίας, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.Το δικαστήριο σε απόφαση που έβγαλε πριν λίγες μέρες, δέχτηκε ότι «ο δήμος με μια σειρά παραλείψεων δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του θύματος για λήψη μέτρων και περισυλλογή του αδέσποτου σκύλου». Έτσι, δικαίωσε τον πολίτη με αποζημίωση 2.000 ευρώ.

 https://www.zoosos.gr/

Αποζημίωση σε Βολιώτη θα πληρώσει ο Δήμος – Τον δάγκωσε αδέσποτο έξω από το Νοσοκομείο

13 Οκτωβρίου 2021


Χρηματική αποζημίωση ύψους 1.519 ευρώ θα λάβει ένας Βολιώτης από τον Δήμο Βόλου, καθώς στις 12 Φεβρουαρίου 2014 δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο ζώο έξω από το Νοσοκομείο της πόλης. Ο πολίτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας και ηθικής βλάβης από τον τραυματισμό του. Η απόφαση εκδόθηκε από το Μονομελές τμήμα του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

 


 ΣΧΕΤΙΚΑ




Νικήτη Χαλκιδικής Η Αγέλη από αδέσποτα σκυλιά που ήταν αιτία να σπάσει το πόδι της 60 χρονη επιτέθηκε στην αυλή σπιτιού ήμερο σκυλί "Το σώσανε μέσα στα αίματα " -Μαζεύονται υπογραφές να ενδιαφερθεί ο Δήμαρχος.

 

Η αγέλη στη Νικήτη 200 μέτρα
 από τα φανάρια

Mετά το περιστατικό που έσπασε το πόδι της 60 χρονη επειδή την κυνήγησαν 15 αδέσποτα σκυλιά δίπλα από το Δημαρχείο Σιθωνίας αγέλη σκύλων επιτέθηκε στην αυλή σπιτιού της Νικήτης Χαλκιδικής ήμερο σκυλί .
"το σώσαμε με κίνδυνο της ακεραιότητάς μας  κατασακατεμένο μες τα αίματα..." γραφει στο fb  η ιδιοκτήτρια..

Απο το fb 

Για δεύτερη φορά μέσα στη μέρα ζήσαμε στιγμές πανικού και φόβου.

Η γνωστή αγέλη που περιφέρεται μέσα στη Νικήτη τις τελευταίες μέρες τριγυρνά στη γειτονιά μας. 


Τα όρια έχουν ξεπεραστεί, το να κινδυνεύουν άνθρωποι  και να κατασπαράζονται ζώα είναι ανήκουστο.

Και υπεύθυνοι υπάρχουν και λύσεις πρέπει να βρεθούν....ΑΜΕΣΑ.

Και να μην δαιμονοποιούμε την αγέλη, είναι ζώα παρατημένα και πεινασμένα, για αυτό και γίνονται τόσο επιθετικά.





Μαζεύονται υπογραφές για τον Δήμαρχο 

Προς τον Δήμαρχο Σιθωνίας κύριο Ντέμπλα 


Απο τους αγανακτισμένους πολίτες και ψηφοφόρους του Δήμου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΛΕΧΕΙ ΓΙΑ ΕΞΗΣ:

Δεν έχουμε βγάλει ακρη ούτε προφορικώς  ούτε γραπτώς με κανένα μέχρι αυτή τη στιγμή εδώ  και ένα χρόνο ούτε φιλοζωική είτε οι πολίτες που ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται  μέχρι αυτή τη στιγμή 

Υπεύθυνοι  για τα ζώα δεν κάνουν την δουλειά τους για την οποία έχουν επιλεχθεί.......





ΣΧΕΤΙΚΟ 

https://halkidikigr.blogspot.com/2022/01/60-15.html#more

10.1.22

Νικήτη Χαλκιδικής: Έσπασε το πόδι της 60χρονη επειδή την κυνήγησαν 15 αδέσποτα σκυλιά δίπλα απο το Δημαρχείο Σιθωνίας ...


 Θέσεις αρμοδιότητες μοιράζονται και (και κόβονται ) στον Δήμο Σιθωνίας . Βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική και δυστυχώς θλιβερή. Δεν υπάρχει  σοβαρό έργο που να έγινε στον Δήμο  ( Τορώνης τον ονομάζουν κάποιοι συνδημότες   !!!) .

 Η απραξία δεν σημαίνει  να κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές και μάλιστα δίπλα στο Δημαρχείο όπου τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν σε αγέλες των 12 και πάνω , για

τα οποία ο μόνος ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ,  και  οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Στην Νικήτη Χαλκιδικής τα αδέσποτα έχουν τρομάξει την τοπική κοινωνία. Αρκετά τα περιστατικά ευτυχώς χωρίς να γίνει το μοιραίο.

Το περιστατικό.

Πριν 15 ημέρες γυναίκα 60 ετών (καθαρίστρια ) πήγαινε για δουλειά σε σπίτι στις 7 η ώρα το πρωί , καθημερινή, και δίπλα ακριβώς από το Δημαρχείο της Σιθωνίας  την κυνήγησε αγέλη 15 αδέσποτων σκύλων, σκόνταψε και έσπασε το πόδι της . Ευτυχώς έμεινε ακίνητη στο έδαφος και τα σκυλιά δεν την πείραξαν.

Η ίδια εγχειρίστηκε και είναι καλά .

Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι γνωστό στους αρμόδιους της διοίκηση του Δήμου. Τι περιμένουν να κατασπαράξουν πολίτη ? 

 Δεν γνωρίζουμε αν έχει υποβληθεί μήνυση μέχρι στιγμής άλλα καλά θα είναι μετά συμβουλή νομικού να το πράξει μήπως υπάρξει ενδιαφέρον .


Άλλο περιστατικό

Ο χρήστης Valérie Piret αισθάνεται θυμωμένη στην τοποθεσία Νικητη Χαλκιδικη.

Είμαι λάτρης των ζώων. Πριν από 1 χρόνο έβαλα μια διαφήμιση για 7 κουτάβια για υιοθεσία σε μια ίδια ομάδα ... Κατάφερα να βρω 4 οικογένειες. Παρά όλες τις εκκλήσεις μου για βοήθεια από τον δήμο, τίποτα δεν έγινε για τους άλλους και έπρεπε να αφήσω 3 ... στον εαυτό τους. Σήμερα..είναι δώδεκα σκυλιά (συμπεριλαμβανομένων των 3) που έχουν σχηματίσει μια αγέλη σε ένα χωράφι ακριβώς πίσω από το σπίτι μου ... ένα από αυτά έχει γίνει πολύ επιθετικό. Wasμουν θύμα 2 επιθέσεων σε διάστημα 3 μηνών, ενώ περπατούσα στο δρόμο ή έριχνα τα σκουπίδια μου. Υπήρξαν ήδη πολλά άλλα ατυχήματα αυτό το καλοκαίρι. Τα σκυλιά επιτίθενται χωρίς λόγο, υπάρχει θόρυβος που προκαλείται από ουρλιαχτά και γαβγίσματα. Μπαίνουν ακόμη και στα ακίνητα. Παρά τις καταγγελίες για ατυχήματα, ο δήμος δεν μετακινείται! Έχει γίνει πραγματική μάστιγα στη Νικήτη.


Νόμος 4830/2021 - ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021 (Κωδικοποιημένος)

Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις.


Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.
2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν. Μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δυνάμει σχετικών συμβάσεων με τους δήμους μπορεί να συγκαταλέγεται η έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 9. Οι βασικοί όροι συνεργασίας του δήμου με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε δήμου.
3. Κάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).
5. Η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς υλοποιείται ως εξής:
(α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Για τον σκοπό αυτό, κάθε δήμος οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα όχημα περισυλλογής ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Οι δήμοι και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού τους για τον σκοπό αυτό από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς εποπτεύονται, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο της οικείας περιφερειακής ενότητας.
(β) Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση:
(βα) Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:
(βαα) Οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο.
(βαβ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
(βαδ) Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς οδηγούνται στα διαθέσιμα καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά ή στα συνεργαζόμενα με έγγραφη συμφωνία φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό να υιοθετηθούν κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9. Εάν φιλοζωικό σωματείο ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο το επιθυμεί, είναι δυνατή η μεταβίβαση της προσωρινής ιδιοκτησίας ενός αδέσποτου σε αυτά, με αντίστοιχη ενημέρωση του ΕΜΖΣ.
(βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.
(ββ) Αν έχουν σήμανση, από την οποία προκύπτει ότι είναι ήδη καταχωρημένα στον δήμο ως αδέσποτα, τότε ενημερώνονται τα στοιχεία παρακολούθησης του ζώου. Εφόσον το ζώο δεν παρουσιάζει κλινικά προβλήματα ελευθερώνεται στο ίδιο σημείο, εκτός αν προκύπτουν οι περιορισμοί της υποπερ. (βαε), οπότε μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη περιοχή.
(βγ) Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει. Αν δεν υπάρχει δήλωση απώλειας, διερευνάται εάν συντρέχει περίπτωση εγκατάλειψης και ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία.
(γ) Σε περίπτωση που το δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο δεν έχει διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ο δήμος μπορεί να επιλέγει να επαναφέρει ζώα από το καταφύγιο στο οικείο τους περιβάλλον, ώστε να κενωθούν θέσεις για άλλα ζώα τα οποία είτε χρειάζονται φροντίδα εντός καταφυγίου είτε είναι νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ζώα ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον και υιοθετούνται κατά προτεραιότητα.
(δ) Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
(ε) Το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του οικείου δήμου μεριμνά και για την ενεργητική διαχείριση των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου, όπως ενδεικτικά για τη μεταφορά τους με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέταση και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων, τη χορήγηση φαρμάκων και την επικαιροποίηση της καταγραφής τους.
6. Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Στην περίπτωση αυτή τα ζώα καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη το ως άνω σωματείο ή οργάνωση ή ιδιοκτήτη καταφυγίου, οι οποίοι μεριμνούν για την υιοθεσία τους κατά το άρθρο 9. Τα ζώα αυτά δεν εξαιρούνται από τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση και τη συνολική μέριμνα για την ευζωία τους. Επιτρέπεται, επίσης, η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε δημοτικό κτηνιατρείο ή κτηνιατρείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία της περ. β της παρ. 5 ή σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.
7. Οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως επίσης η σήμανση, η καταγραφή καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις περίθαλψής τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνίατρους μπορούν να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των κτηνιατρείων των αρμόδιων υπηρεσιών κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας ή του δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία περιφέρεια ή στον δήμο ή σε συνδέσμους δήμων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να διατίθενται και οι χώροι ιδιωτικών κτηνιατρείων.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Στην Επιτροπή μετέχουν:
(α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο.
(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.
(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.
9. Η Επιτροπή της παρ. 7 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
(β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
(γ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.
10. Στην περίπτωση που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 7 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:
(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.
11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
12. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων ο δήμος μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) με αναπτυξιακό οργανισμό του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή με δίκτυα δήμων και περιφερειών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Οι δήμοι δεν μπορούν να επιβάλουν ειδικά δημοτικά τέλη σχετικά με την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.