26.2.22

Χαλκιδική και Κονσερβολιά: Καθυστερημένα η κορονοενίσχυση αδιαφορία για την ακαρπία

 


Yπογράφηκε η ΚΥΑ για την πληρωμή ενίσχυσης 40 ευρώ ανά στρέμμα στους παραγωγούς Κονσερβολιάς και ελιάς Χαλκιδικής για το έτος 2020 λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19). Οι παραγωγοί επισημαίνουν στο ΑγροΤύπο ότι έχει καθυστερήσει πάρα πολύ η πληρωμή της και ζητούν αποζημίωση για την περσινή ακαρπία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. κ. Χρήστος Καραδήμος, Διευθυντής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Στυλίδας, «η ενίσχυση λόγω πανδημίας αφορά το 2020 και έχει πολύ καθυστερήσει να καταβληθεί στους παραγωγούς. Σύμφωνα με την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε στο ΥπΑΑΤ μας ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια να πληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Τα έξοδα όμως για τους ελαιοπαραγωγούς γίνονται από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο και τώρα τα έχουν ανάγκη οι ελαιοπαραγωγοί.

Το 2021 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά γιατί είχαμε πλήρη ακαρπία. Συγκεκριμένα το 2021/2022 είχαμε το 10% της παραγωγής του 2020/2021. Μιλάμε ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών δεν μπήκε στο χωράφι να κάνει συγκομιδή.

Η ακαρπία είναι μεγάλο πρόβλημα για την ελαιοκαλλιέργεια. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει πριν την εμφάνιση του καρπού. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την μείωση του εισοδήματός τους λόγω της ακαρπίας του 2021 αλλά δεν φαίνεται η κυβέρνηση να θέλει να κάνει κάτι για αυτό».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν λιπάσματα. Χρειαζόμαστε άμεσα περίπου 600 ευρώ το στρέμμα για τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες. Θέλουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα να καταβληθούν τα χρήματα της κορονοενίσχυσης του 2020.

Από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου του 2021 γνωστοποιήσαμε σε όλους τους φορείς το πρόβλημα της ακαρπίας. Αντίστοιχο πρόβλημα είχαμε και το 2013, μετά από μια μεγάλη παραγωγή που είχαμε το 2012, την οποία ακολούθησε μεγάλη ανομβρία στην περιοχή. Η μείωση της παραγωγής ήταν μεγάλη (ποσοστό 65 - 100%) και έκανε ασύμφορη την συγκομιδή σε πολλά χωράφια λόγω υψηλού κόστους εργατικών.

Περιμένουμε εδώ και ένα μήνα να κλείσουμε ραντεβού οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ρωτάμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά να μας πει γιατί αποζημιώνονται άλλα προϊόντα που ήταν σε προανθικό στάδιο και όχι η ελιά Χαλκιδικής».

 Πηγή agrotypos.gr