15.2.22

Απάντηση σε επίκαιρη Ερώτηση Απ.Πάνα: Μέχρι το τέλος του 2022 οι εργασίες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων θα έχουν ολοκληρωθεί, το Μουσείο θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνη του 2023

 
Επίκαιρη Ερώτηση Απ.Πάνα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη Λίνα με θέμα: «Χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης εργασιών Σπηλαίου και Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής».



Απ.Πάνας Βουλευτής  ΚΙΝ.ΑΛ Χαλκιδικής : Κατά την πρωτολογία μου τόνισα, πως το Σπήλαιο των Πετραλώνων αποτελεί ένα μεγαλειώδες μνημείο της φύσης και εξαιρετικής σπουδαιότητας, ενώ το ανθρώπινο κρανίο που βρέθηκε μέσα σ’ αυτό αξιολογείται, ως ένα από τα σημαντικότερα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα στον ελλαδικό χώρο για τη μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και της παρουσίας του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επιπλέον ανέφερα στην Υπουργό, πως βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους του χώρου, προκειμένου να ενημερώνομαι για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσα πως η μη ολοκλήρωση των δύο έργων, που αφορούν την ανάδειξη του Σπηλαίου και την αναβάθμιση της έκθεσης του Μουσείου των Πετραλώνων, καθιστά αδύνατη την επίσκεψή τους από το κοινό. 

Για τους λόγους αυτούς ζήτησα από την κ. Μενδώνη, να με ενημερώσει για την πορεία των συγκεκριμένων έργων στην παρούσα φάση και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής τους, ώστε Σπήλαιο και Μουσείο να καταστούν επισκέψιμα.

Η  κ. Μενδώνη κατόπιν τούτων, ανέφερε, πως μέχρι τον Ιούλιο του 2019 δεν είχαν εγκριθεί οι συνοδές μελέτες του 2012, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Παράλληλα, κατά την υλοποίηση του έργου εκδηλώθηκε η ανάγκη έγκρισης νέων μελετών και εκπόνησης νέων έργων, ενώ οι ειδικές συνθήκες, που προκάλεσε η πανδημία, επέβαλλαν μεταβολές στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. 



Με τα νέα αυτά δεδομένα και τους νέους προγραμματισμούς, η Υπουργός με διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του 2022 οι εργασίες στο Σπήλαιο των Πετραλώνων θα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ για το Μουσείο ανέφερε, πως θα λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνη του 2023, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση και η επανέκθεση των Συλλογών του.

Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία του Σπηλαίου των Πετραλώνων, καθώς έχουμε την ανακοίνωση του ακριβούς χρονοδιαγράμματος αποπεράτωσης των εργασιών του Σπηλαίου και του Μουσείου του, από την ίδια την Υπουργό. 

Θα παρακολουθώ το συγκεκριμένο θέμα, όπως κάνω μέχρι τώρα, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για έναν χώρο μείζονος πολιτιστικής σπουδαιότητας, για τη Χαλκιδική μας.