24.3.22

DW: Πούτιν δεν ονομάζεται μόνο ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και σκύλος της γερμανικής αστυνομίας. Μετονομασία μιάμιση εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή -Από Πούτιν Απόλλωνας

 


Πούτιν δεν ονομάζεται μόνο ο Ρώσος πρόεδρος, αλλά και σκύλος της γερμανικής αστυνομίας. Λόγω ηλικίας αποσύρεται του χρόνου από την ενεργό δράση. Όχι ως Πούτιν, αλλά ως Απόλλωνας.

Οι γερμανικές αρχές διαθέτουν πολλούς "υπηρεσιακούς σκύλους". Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα τετράποδα που συντρέχουν τα όργανα τάξης για την εκπλήρωση των

καθηκόντων τους. Για την προσωπική τους προστασία, την εξιχνίαση εγκλημάτων, για τον εντοπισμό ναρκωτικών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στα τελωνεία ή τον στρατό. Δεν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, υπηρεσιακούς σκύλους χρησιμοποιούν όλες οι χώρες.

Μετονομασία μιάμιση εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Εδώ έλεγχος για ναρκωτικά

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Εδώ έλεγχος για ναρκωτικά

Πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (BP) μετονόμασε έναν από τους σκύλους της, ονόματι Πούτιν, σε Απόλλωνα. Το θέμα έβγαλε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο πρωτοσέλιδό της. Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε σε απόλυτα ξύλινη γλώσσα ότι "ο υπηρεσιακός σκύλος Απόλλωνας (πρώην Πούτιν) χρησιμοποιείται ως σκύλος ανίχνευσης εκρηκτικών στο αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στη Φρανκφούρτη". Όπως διευκρινίζεται στη γραπτή απάντηση, προηγήθηκε φάση προετοιμασίας, κατά μία έννοια, του τετράποδου στο νέο του όνομα και το Σαββατοκύριακο της 5ης/6ης Μαρτίου έγινε επίσημα η βάφτιση σε Απόλλωνα". 

Δηλαδή η μετονομασία έγινε μιάμιση εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Για τον αρθρογράφο παραμένει το ερώτημα, σε ποιο από τα δύο ονόματα αντιδρά το τετράποδο, Πούτιν ή Απόλλωνας; Σε ένα ελληνικό αναγνωστικό κοινό περιττεύει η επισήμανση ότι στη μυθολογία ο Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής και του φωτός, μια μορφή αντί-Πούτιν.

Τώρα λόγοι για τη μετονομασία ενός υπηρεσιακού σκύλου, και μάλιστα ενός που διασχίζει το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, θα υπήρχαν ασφαλώς πολλοί και πριν από την ουκρανική εισβολή, όπως με την ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας ή νωρίτερα με τα γεγονότα στη Γεωργία. Σε ό,τι αφορά τώρα στον "άδοξο νονό" του πρώτου ονόματος, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει χρήση ελαφρυντικών στοιχείων, όπως παρατηρεί με κάποια δόση ειρωνείας η εφημερίδα. "Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία γενικά αποκτά υπηρεσιακούς σκύλους, από ιδιώτες ή εκτροφείς σκύλων, από ηλικίας 12 μηνών μέχρι 3 χρονών". Δηλαδή, όταν οι αρχές απέκτησαν τον Απόλλωνα, άκουγε ήδη στο όνομα Πούτιν. Στη συνέχεια, πρόσφερε τις υπηρεσίες του για τουλάχιστον πέντε χρόνια στο πλευρό των αρχών με αυτό το όνομα. 

"Δεν θέλω να ονομάζομαι άλλο Πούτιν"

Ο συγγραφέας Ζάφιερ άλλαξε γνώμη. Δεν θέλει ο τετράποδος ήρωας του βιβλίου του να λέγεται Πούτιν

Ο συγγραφέας Ζάφιερ άλλαξε γνώμη. Δεν θέλει ο τετράποδος ήρωας του βιβλίου του να λέγεται Πούτιν

Το ερώτημα είναι πώς βγήκε στη δημοσιότητα η περιπέτεια μιας ονοματοδοσίας ενός τετράποδου, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κάτι το ανούσιο και δεν θα απασχολούσε καν την πολιτική και την κοινή γνώμη. Οφείλεται σε επερώτηση που έκανε η Κ.Ο του κόμματος των Φιλελευθέρων. Όταν την κατέθεσε, βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ήθελε να πληροφορηθεί τί συμβαίνει με τους υπηρεσιακούς σκύλους και τα υπηρεσιακά άλογα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όταν λόγω ηλικίας ή κατάστασης υγείας "αφυπηρετούν". Στην επερώτηση ζητήθηκαν μάλιστα και λεπτομέρειες, όπως ονόματα, ηλικία γέννησης και επίπεδο εκπαίδευσης των τετράποδων. Στο πολιτικό Βερολίνο υπάρχουν κύκλοι, στους οποίους καλλιεργούνται τα πιο εξειδικευμένα ενδιαφέροντα, ερμηνεύει ο συντάκτης του άρθρου την απαίτηση για ονόματα και ηλικίες. Και κάπου ανάμεσα σε συνήθη ονόματα σκυλιών, όπως Αζόρ ή Χούγκο, στην απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίστηκε και το ντόπερμαν Πούτιν. Την εποχή που έγινε η περί ου ο λόγος μετονομασία ο σκύλος ήταν σχεδόν οκτώ χρονών.

Το εξώφυλλο του βιβλίου Μις Μέρκελ-Δολοφονία στο Ούκερμαρκ

Το εξώφυλλο του βιβλίου "Μις Μέρκελ-Δολοφονία στο Ούκερμαρκ"

Ο Πούτιν-Απόλλωνας γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 2014, άρα του χρόνου φτάνει επαξίως στην ηλικία συνταξιοδότησης ενός υπηρεσιακού σκύλου. Όχι ως Πούτιν, αλλά ως Απόλλωνας. Μπορεί κανείς να πει μεταφορικά ότι η μετονομασία έγινε στις τελευταίες υπηρεσιακές εξορμήσεις του για να οσμιστεί εκρηκτική ύλη. Ο συντάκτης του άρθρου Μπόρις Χέρμαν υπενθυμίζει άλλη μια ανάλογη περίπτωση, όχι υπαρκτού σκυλιού ντόπερμαν, αλλά ενός μυθιστορηματικού σκύλου συντροφιάς, γνωστού σε όσους έχουν διαβάσει την αστυνομική κωμωδία "Μις Μέρκελ - Δολοφονία στο Ούκερμαρκ". Το Ούκερμαρκ απέχει 80 χιλιόμετρα από το Βερολίνο, όπου η Άγκελα Μέρκελ διατηρεί από χρόνια παραθεριστική κατοικία. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού. H ερασιτέχνις ντεντέκτιβ για το βιβλίο Άγκελα Μέρκελ έχει έναν σκύλο που λέγεται Πούτιν. Ο συγγραφέας Ντάβιντ Ζάφιερ δήλωσε τις προάλλες ότι στην επόμενη έκδοση θα αλλάξει το όνομα Πούτιν, που έκανε "καριέρα" από τις σελίδες του βιβλίου. "Πούτιν δεν είναι ένα ευπρεπές όνομα για ένα σκύλο" δήλωσε. Μάλιστα δημοσίευσε μια φωτογραφία-καρτούν του σκύλου με ένα δάκρυ στα μάτια. Από κάτω υπάρχει και επιγραφή-δήλωση: "Δεν θέλω να ονομάζομαι άλλο Πούτιν".  

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

https://www.dw.com/