Αρχαία Άκανθος - Ιερισσός Χαλκιδικής ( foto -Video Drone GeorgeSal George )
Ήταν αποικία της Άνδρου, που χτίστηκε περί το 650 π.Χ. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες αποικίες στη Χαλκιδική και το ισχυρότερο λιμάνι στην περιοχή, με δικό του νόμισμα (ένα από τα ομορφότερα της εποχής). Οι κάτοικοί της “μήδισαν” δηλαδή ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον περσικό στρατό, στη συνέχεια συμμάχησαν με τους Αθηναίους και τέλος με τους Σπαρτιάτες. Το 199 π.Χ οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν την πόλη, τη χώρισαν σε μικρότερες ιδιοκτησίες τις οποίες παραχώρησαν στους λεγεωνάριους. Κάποια εποχή οι Ρωμαίοι ήταν οι μόνοι κάτοικοι της περιοχής. Ονόμασαν την πόλη Ericius (Έρισσος), όνομα από το οποίο προήλθε το σύγχρονο “Ιερισσός”.
Η αρχαία πόλη της Ακάνθου ήταν χτισμένη στους λόφους και κάλυπτε έκταση 140 εκταρίων. Τα ερείπια που θα δείτε κατά την επίσκεψή σας είναι ίχνη των τειχών και των κατοικιών της. Η ανασκαφή αποκάλυψε ένα δημόσιο κτίριο με δύο πηγάδια, αμφότερα μαρμάρινα, στο κέντρο του οικισμού. Οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια στο κοιμητήριο της περιοχής. Το σημερινό χωριό της Ιερισσού είναι χτισμένο σχεδόν από πάνω του. Περισσότεροι από 9.000 κλασικούς και ελληνιστικούς τάφους έχουν ανασκαφεί. Τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου.
Τα κτερίσματα εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία. Τα περισσότερα είναι πήλινα αγγεία. Πολλά αποτελούσαν προσωπικά αντικείμενα των νεκρών, ή σχετίζονταν με τα επαγγέλματα και τις ασχολίες τους -μεταξύ αυτών, κοσμήματα, περόνες, πόρπες, καθρέφτες, στλεγγίδες, βελόνες, αγκίστρια, μαχαίρια, κ.λπ. Η παρουσία όπλων είναι μάλλον σπάνια. Πολύ συχνά, στους τάφους γυναικών, αλλά κυρίως παιδιών, βρίσκουμε πήλινα ειδώλια με τη μορφή χθόνιων θεοτήτων, ηθοποιών, ερωτιδέων, ανθρώπων, ζώων, κ.ά. Παρόμοια ταφικά έθιμα, τάφοι και ευρήματα συναντάμε και σε νεκροταφεία άλλων αρχαίων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης. https://www.visit-halkidiki.gr/el/por...
Patreon: https://www.patreon.com/Whitesand
Instagram - https://www.instagram.com/whitesand_m...