7.4.22

Φούντωσε πάλι η κόντρα SETE & Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (airbnb)

 


Φούντωσε η κόντρα SETE  & Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (airbnb)στο πάρα πέντε της τουριστικής περιόδου, Και στο παρελθόν υπήρχαν αντιδράσεις.

Η αρχή έγινε με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ), ο οποίος με επιστολή του

προέδρου του, Γιάννη Ρέτσου προς τους υπουργούς Επικρατείας, Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας ζήτησε περαιτέρω ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αλλωστε και σε προ ημερών τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ είχε τονίσει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει υπερβεί την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο Σύνδεσμος συμπληρώνοντας ότι πλέον συγκροτήματα με δεκάδες δωμάτια, που προφανώς προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας, εκμεταλλεύονται τη γκρίζα ζώνη της βραχυχρόνιας μίσθωσης και αντί να δραστηριοποιούνται ως ξενοδοχεία, επιλέγουν αυτον τον δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στα ξενοδοχεία αλλά και να προκαλούν την απώλεια εσόδων και για το Δημόσιο.

Η επιστολή πυροδότησε αντιδράσεις από την πλευρά των εταιριών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες με δική τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι οι προτάσεις του ΣΕΤΕ ισοδυναμούν ούτε λίγο ούτε πολύ με αίτημα κατάργησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του παρουσίασε δέσμη προτάσεων, οι οποίες αποτελούν είτε προθήκες σε υφιστάμενες διατάξεις ή συμπληρωματικές ρυθμίσεις και σχετίζονται τόσο με θέματα λειτουργίας και φορολόγησης όσο και με ζητήματα περιορισμού των υπό μίσθωση καταλυμάτων ανά περιοχή.

 Ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει πως τα ακίνητα που ενοικιάζονται στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού θα πρέπει να εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας πλην αυτής των κλινοσκεπασμάτων και αυτό μόνο κατά την άφιξη των μισθωτών και όχι κατά τη διάρκεια της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε διαφορετική περίπτωση το ακίνητο θα πρέπει να θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και να διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων, αλλιώς θα σφραγίζεται και θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Εάν πρόκειται για μίσθωση του συνόλου των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας ή ενός συγκροτήματος κατοικιών, τότε αυτό επίσης θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα απαιτείται Ειδικό Σήμα Λειτουργίας ή Βεβαίωση Συνδρομής Νομίμων Προϋποθέσεων, αλλιώς προτείνεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ.

Προτείνεται η επιβολή ΦΠΑ στο εισόδημα το οποίο αποκτάται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο ή στην περίπτωση που ο δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει καταχωρίσει περισσότερα των δύο ακίνητα στον ΑΦΜ του. Εξαίρεση θα αποτελούν οι περιπτώσεις που το ένα εκ των δύο ακινήτων ιδιοκατοικείται.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ψηφιακών πλατφορμών προτείνεται να υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 5% -που θα βαρύνει τον μισθωτή- επί του συνολικού αντιτίμου της μίσθωσης.

Μέγιστος Αριθμός Ακινήτων

Ο ΣΕΤΕ προτείνει επίσης να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να ορίσουν τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων του Δήμου τους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η σχετική μελέτη θα πρέπει να ανανεώνονται ανά έτος.


Επιπροσθέτως προτείνει την επιβολή φόρου υπέρ ΟΤΑ Α΄ Βαθμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών με την ονομασία «φόρος βραχυχρόνιων μισθώσεων». Ο φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βαρύνει τον μισθωτή και θα επιβάλλεται κατά την ηλεκτρονική αποπληρωμή της μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας, η οποία θα τον αποδίδει στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις και μετά θα αποδίδεται από τη Φορολογική Διοίκηση στον ΟΤΑ Α’ βαθμού της περιοχής εντός της οποίας βρίσκεται το ακίνητο.


Ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει επίσης την υποχρέωση η μίσθωση του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος και τις 60 μέρες για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων εκτός εάν το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ κατά το τρέχον φορολογικό έτος.



Οι εταιρίες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος μέσω των μελών του ελέγχει 2.457 ακίνητα σε οκτώ περιοχές της χώρας. Σχολιάζοντας την επιστολή του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι:


Μόλις εχθές είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή του ΣΕΤΕ η οποία εν συντομία ζητάει ουσιαστικά την κατάργηση της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Λίγο ή πολύ, ένας θεσμικός φορέας -κοινωνικός εταίρος για την ακρίβεια-ζητάει να παύσουν τη δραστηριότητά τους εκατοντάδες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις (Property Managers) που δρουν σε νόμιμο φορολογικό πλαίσιο, να απολέσουν το συμπληρωματικό τους εισόδημα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά τη χώρα που φορολογούνται και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα περιφερειακή της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως κατασκευές, ανακαινίσεις, εξοπλισμός, εταιρείες τεχνολογίας, συνεργαζόμενες εταιρείες από το εξωτερικό κ.λπ.

 Κυρίως όμως να χάσει το ελληνικό δημόσιο χρήματα από τον εισερχόμενο τουρισμό και τη φιλοξενία των τουριστών. Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν στην επιστολή αυτή υπήρχε το αίτημα να κλείσουν την πρόσβαση που έχουν οι πλατφόρμες) όπως Airbnb, Booking,com, Vrbo, Holidu κ.λπ.) στη χώρα μας. Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τουριστικό προϊόν αλλάζει καθώς αλλάζουν οι ανάγκες των ταξιδιωτών και δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει την ελεύθερη μετακίνηση των επισκεπτών παγκοσμίως και τη βούλησή τους να επιλέγουν τον τρόπο διακίνησης και διαμονής τους. Αυτό όμως που μας εκπλήσει είναι ότι αυτή η απαίτηση έρχεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τον ΣΕΤΕ. Εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι ο ΣΕΤΕ και αυτό είναι αναρτημένο στο site του ότι: 

“Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος από το 2013, εκπροσωπεί τις πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και μεμονωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην τουριστική οικονομία και καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων του τομέα. Παράλληλα, παραμένει συνεπής στο έργο του που περιλαμβάνει τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμβουλευτική προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τουρισμού στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες” Δηλαδή για να καταλάβουμε…. 

Όλα τα μέλη του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στη Βραχυχρόνια Μίσθωση;

 Όλοι οι υποστηρικτές (χορηγοί) του ΣΕΤΕ είναι ενάντια στους ανθρώπους της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης; 

Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ενάντια στην Βραχυχρόνια Μίσθωση;

 Όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις κάθε μορφής είναι αντίθετες με την ύπαρξη μας; 

Δηλαδή τα μέλη του ΣΕΤΕ θα ελέγχουν τους επισκέπτες και δεν θα τους εξυπηρετήσουν γιατί διαμένουν στα καταλύματα STRs; 

Για παράδειγμα: Ένα τουριστικό γραφείο δεν θα εκδίδει εισιτήριο από Πειραιά για Σαντορίνη σε κάποιον επισκέπτη γιατί διαμένει σε Βραχυχρόνια Μίσθωση; 

Μια επιχείρηση εστίασης δεν θα σερβίρει τους επισκέπτες μας; 

Μια τράπεζα δεν θα δέχεται τα χρήματα των επαγγελματιών που πάνε σε λογαριασμό της; 

Μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δεν θα πουλάει συνδέσεις Internet και άλλων προϊόντων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και σπίτια ανά τη χώρα γιατί είναι επαγγελματίας της Βραχυχρόνιας Μισθωσης; 

Οι ξεναγοί δεν θα δεχονται στα group τους διαμένοντες στα καταλύματα μας; 

Η Marketing Greece θα διαφημίζει την Ελλάδα με σύνθημα ελάτε στη χώρα αλλά μην μείνετε στη Βραχυχρόνια Μίσθωση; 

Ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δώσει κάποια εξήγηση στα μέλη του και στο κράτος όταν φανούν απώλειες εσόδων από τους τουρίστες που δεν θα έρχονται στη χώρα μας; 

Για να καταλάβουμε τελικά τι συμβαίνει. Βρισκόμαστε εν μέσω κοινωνικού εμφυλίου; Γιατί εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ΣΕΤΕ είναι για όλους τους ανθρώπους του τουρισμού. Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες ξενοδόχους -και πολύ σωστά έπραξαν- αλλά ο ρόλος του πλέον δεν είναι να εκπροσωπεί μόνο αυτούς. Εκτός εάν είναι και δεν το λέμε. Εάν δε, θεωρείται ότι η Βραχυχρόνια Μίσθωση δεν είναι τουριστικό προϊόν και πρέπει να εκλείψει, θα προτείναμε να συζητήσουν με μέλη τους ξενοδόχους που έχουν δει τις δυνατότητες της και έχουν μπει σε αυτήν, έστω και αν δεν το διαφημίζουν. Τότε ίσως αλλάξουν γνώμη, ίσως δουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε δρόμους κοινούς για το καλό του ελληνικού τουρισμού. Αυτό ζητάμε, αυτό θα επιδειώκουμε και για αυτό θα αγωνιζόμαστε.

 Είμαστε μέρος της κοινωνίας και θέλουμε να έχουμε λόγο και άποψη στις διεργασίες που μας αφορούν και ποτέ δεν έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε


με πληροφορίες και απόethnos.gr