17.4.22

ΑΠ.ΠΑΝΑΣ : «Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ»

 

Τη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ Χαλκιδικής, καθώς και τη δημιουργία Φαρμακείου Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην Π.Ε. Χαλκιδικής αιτήθηκε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής κ.Πάνας Απόστολος μαζί με τον Τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής κ.Φραγγίδη Γεώργιο με κοινοβουλευτική παρέμβαση καταθέτοντας Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πάνας τονίζει την αναγκαιότητα στελέχωσης της ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ της Π.Ε. Χαλκιδικής, καθώς αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται οι πολυάριθμοι ασφαλισμένοι της περιοχής από πέντε μόνο υπαλλήλους οι οποίοι και διαχειρίζονται πλήθος αιτημάτων. Ο φόρτος εργασίας, σημειώνει ο Βουλευτής, υπερδιπλασιάζεται τη θερινή περίοδο με την αύξηση του αριθμού των συναλλασσόμενων πολιτών λόγω τουρισμού αλλά και μετοίκησης αρκετών στις εξοχικές τους κατοικίες, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.
 
Ο Βουλευτής επίσης επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας Φαρμακείου Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην Π.Ε. Χαλκιδικής, κατάλληλα στελεχωμένου και εξοπλισμένου, καθώς αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι που αυξάνονται σημαντικά κάθε χρόνο εξυπηρετούνται από τους ελάχιστους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι και εκτελούν αναγκαστικά και άτυπα χρέη φαρμακοποιού για την παράδοση των φαρμάκων.
 
Επιπλέον η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη, για να συντηρούνται και να αποθηκεύονται με ασφάλεια τα φάρμακα που παραλαμβάνονται και καθώς η υπηρεσία δεν διαθέτει αποθήκη με ετοιμοπαράδοτα φάρμακα δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις, ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και αρκετές φορές  κινδυνεύει η υγεία τους.
 
Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά : « Η στελέχωση της ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ της Χαλκιδικής με το απαραίτητο προσωπικό, όπως επίσης και η δημιουργία Φαρμακείου Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους είναι αναγκαία, όσο ποτέ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων της Χαλκιδικής, αλλά και των επισκεπτών της. Για τους λόγους αυτούς προχώρησα σε λεπτομερή παρέμβαση στη Βουλή, απευθυνόμενος στους δύο αρμόδιους Υπουργούς και αιτούμενος τα απαραίτητα για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας».
 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

​                                                                                                   Α.Π. : 4566/8-4-2022.                                                                                                                                                             
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς :        1) Υγείας κ. Πλεύρη Θάνο
 2) Εσωτερικών κ. Βορίδη Μαυρουδή
 
Θέμα: «Η υποστελέχωση του ΕΟΠΥΥ Χαλκιδικής προκαλεί ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις στους πολίτες της».
 
Κύριοι Υπουργοί
Στην ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ της Π.Ε. Χαλκιδικής αυτή τη στιγμή λειτουργούν τρία Τμήματα (Παροχών, Γραμματείας και Λογιστηρίου) που απασχολούν πέντε υπάλληλους, παρόλο που συνολικά έχουν οριστεί προς λειτουργία τέσσερα Τμήματα (Παροχών, Λογιστηρίου, Γραμματείας και Φαρμακευτικής).
 
Η υπηρεσία καλύπτει τις ανάγκες πολυάριθμου πληθυσμού της Χαλκιδικής (πάνω από 110.000) κι έτσι αντιστοιχούν πάνω από 22.500 άτομα σε κάθε υπάλληλο. Ο φόρτος εργασίας φυσικά υπερδιπλασιάζεται τη θερινή περίοδο με την αύξηση του αριθμού των συναλλασσόμενων πολιτών λόγω τουρισμού αλλά και μετοίκησης αρκετών στις εξοχικές τους κατοικίες ,δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα στην εξυπηρέτησή τους.
 
Η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ της Χαλκιδικής διαχειρίζεται πλήθος αιτημάτων που καλύπτουν ανάγκες που αφορούν αιτήσεις Ειδικής Αγωγής, μετακινήσεις ασθενών, εκκαθάριση προμηθευτών υγείας (διαγνωστικών εργαστήριων, φαρμακείων, κέντρου αποκατάστασης, της ιδιωτικής μονάδας αιμοκάθαρσης, μεγάλο αριθμό φυσιοθεραπευτηρίων και συμβεβλημένων  ιατρών).
 
Πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως στην εν λόγω Υπηρεσία λειτουργεί και Σημείο Διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ). που εξυπηρετεί εβδομαδιαία 200-220 συνταγές που εκτελούνται από το Φαρμακείο του Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, κατάσταση που προϋποθέτει για κάθε περίπτωση ασθενή, προσεκτικό και ιδιαίτερα λεπτομερή έλεγχο της ασφαλιστικής του ικανότητας, της προηγούμενης χορήγησης φαρμάκου, της πληρότητας δικαιολογητικών και ο έλεγχος αυτός, πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με διαδικασίες που αφορούν την παραλαβή και παράδοσή τους στους ασφαλισμένους. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
 
Επιπλέον καθώς η υπηρεσία δεν διαθέτει αποθήκη με ετοιμοπαράδοτα φάρμακα δημιουργούνται επιπλέον καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους οι οποίο υποχρεώνονται να μεταβούν στην Υπηρεσία διπλές φορές, προκείμενου να παραλάβουν το φάρμακό τους, δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της Χαλκιδικής και της δύσκολης μετακίνησής τους σε ένα οδικό δίκτυο αρκετά υποβαθμισμένο.
 
Ταυτόχρονα, η ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη, για να συντηρούνται και να αποθηκεύονται με ασφάλεια τα φάρμακα που παραλαμβάνονται μέσω μεταφορικής από το Φαρμακείο του Ευόσμου.
 
Δεδομένου ότι απαιτείται απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία του Σημείου Διανομής ΦΥΚ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει η υγεία και σε κάποιες περιπτώσεις η ζωή των ανθρώπων που λαμβάνουν τις συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές.
 
Δεδομένου ότι οι ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι που υπηρετούν δεν μπορούν να ενεργούν ως φαρμακοποιοί (κι όχι ως διοικητικοί), προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διανομής των ΦΥΚ.
 
Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτή τη στιγμή οφείλουν να γνωρίζουν και να καλύπτουν όλα τα αντικείμενα όχι μόνο σε περίπτωση απουσίας συναδέλφων, αλλά και κατά την πλήρη λειτουργία της Διεύθυνσης, ώστε να ανταποκρίνεται η Υπηρεσία στις ανάγκες του συναλλασσόμενου κοινού.
 
Δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητη η σύσταση και λειτουργία Φαρμακείου Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στη Χαλκιδική στελεχωμένη με το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.
 
Δεδομένου ότι οι προσωρινές λύσεις μικρής χρονικής διάρκειας, όπως τα οχτάμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς οι πρώτοι μήνες αναλώνονται στην εκπαίδευση των ωφελούμενων κι ο χρόνος που απομένει για παραγωγή πραγματικού έργου είναι ελάχιστος.
 
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
 
1.Προτίθεστε να προχωρήσετε σε επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας άμεσα με μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι  αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών;
 
2.Σκοπεύετε να προγραμματίσετε τη δημιουργία Φαρμακείου Διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην Π.Ε. Χαλκιδικής κατάλληλα στελεχωμένου και εξοπλισμένου, προκειμένου να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες;

 
                                                                                                                  
 Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
      Πάνας Απόστολος                                  
                                                                                                                                                           Φραγγίδης Γεώργιος