3.6.22

Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαψαν άνθη και στις ελιές Χαλκιδικής, λίγοι οι καρποί που έδεσαν - Τι λένε Χαλκιδικιώτες παραγωγοί .




Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαψαν άνθη και στις ελιές Χαλκιδικής, λίγοι οι καρποί που έδεσαν
«Υπάρχουν ζώνες που η θερμοκρασία έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και στους 34 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να κιτρινίσει και να καεί ένα πολύ μεγάλο μέρος από την πλούσια ανθοφορία των ελαιόδεντρων», σημείωσε στον ΑγροΤύπο, η ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, κα Παυλίνα Κασάπη. 
Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ανέλθει σε εξωφρενικά επίπεδα, έχει φέρει τους αγρότες της περιοχής σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, παραγωγός από τα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι Χαλκιδικής είναι τώρα στο στάδιο που δημιουργείται το καρπίδιο. Η ανθοφορία ήταν πλούσια, όμως έτσι ήταν και πέρσι και στο τέλος η παραγωγή ήταν πάλι πολύ μειωμένη. Επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες. Το μέλλον θα δείξει».

Από την πλευρά του, ο κ. Πίνδαρος Ψιρούκης, ελαιοπαραγωγός από τη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «η ανθοφορία ήταν κάτι παραπάνω από πλούσια στα ελαιόδεντρα, όμως, όσο περνούν οι ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν, βλέπουμε πως υπάρχει σημαντική επίπτωση στον σχηματισμό των καρπιδίων. Πριν πιάσουν οι ζέστες υπήρχαν κλαδιά... φουλ στο άνθος και τώρα που σκάνε τα καρπίδια βλέπουμε πως είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει εντός 10 ημερών. Πάντως φαίνεται πως θα έχουμε ακόμα μια δύσκολη χρονιά, καθώς οι θερμοκρασίες για την περιοχή μας ήταν ασυνήθιστα υψηλές, φθάνοντας στους 30-31 βαθμούς, όμως το πιο κακό είναι ότι κράτησαν και για πολλές ημέρες».

Η ανθοφορία ήταν μεν πληθωρική, ωστόσο η θερμοκρασία έφθασε και τους 33 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Ευαγγελινός, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Βιοπαραγωγών Biolivia. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινό, σε κάποιες περιοχές φύσηξε και νοτιοδυτικός άνεμος, σαν λίβας, με αποτέλεσμα να καεί μεγάλο ποσοστό από τα άνθη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η πορεία θα δείξει αλλά το σίγουρο είναι πως η καρποφορία εν τέλει δεν θα έχει καμιά σχέση με την πλούσια ανθοφορία.


Μπίκας Αλέξανδρος