11.10.24

Κ.Μάλαμα Βουλευτής Χαλκιδικής: Αδρανεί επικίνδυνα η κυβέρνηση με την εκκρεμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας στη Συκιά Χαλκιδικής.

 


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με την κυβερνητική αδράνεια, ως προς την επίλυση του ζητήματος της οριστικής απόδοσης τίτλων ιδιοκτν ερώτηση συνυπογράφει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από το έτος 1933, οπότε
κι απαλλοτριώθηκαν μοναστηριακά κτήματα σε ακτήμονες στη Συκιά Χαλκιδικής, η μετεγγραφή τους στους τελικούς δικαιούχους δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ.
Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά κτήματα που φαίνονται ως δημόσια, ενώ αποτελούν ιδιοκτησίες, βάσει χρησικτησίας ή προφορικού δικαίου ή ανταλλακτικών ηθών προ 100 ετών.
Πλήρες ιστορικό επί του θέματος έχει κατατεθεί με την αναφορά 708/9.12.2020 της Κυριακής Μάλαμα, στην οποία περιλαμβάνεται το πολυσέλιδο υπόμνημα του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Συκιάς “Καπετάν Χάψας”, που εκπροσωπεί 500 και πλέον δημότες.
Όπως υπογραμμίζεται στο πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα, μια σειρά από ιστορικές περιστάσεις, ιδιαίτερα τοπικά κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα, όπως το γεγονός ότι επί δεκαετίες η κοινότητα Συκιάς δεν συνδέονταν με οδικό δίκτυο κι ήταν πλήρως αποκομμένη από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μέχρι την δεκαετία του 1970, οδήγησαν σε μια πρακτική άτυπων δικαιοπραξιών που οδήγησε με τη σειρά της σε μία πολύ μεγάλη πολυπλοκότητα επί του ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα θέτει τέσσερα ερωτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία :
Πρώτον : υπάρχει σχέδιο για νομοθετική πρωτοβουλία επίλυσης των νομικών προβλημάτων που εμποδίζουν την απόδοση τίτλων;
Δεύτερον : εξετάζονται από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ ενστάσεις επί της πραγματικής κυριότητας των κτημάτων που αφορούν την περίπτωση της Συκιάς Χαλκιδικής;
Τρίτον : θα δωθεί παράταση στις διαδικασίες κτηματογράφησης, ώστε να μην περάσουν στο δημόσιο ιδιοκτησίες σχεδόν 100 ετών, ανθρώπων που έχουν χτίσει τη ζωή τους πάνω σε αυτή τη γη;
Τέταρτον : έχει λειτουργήσει η Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής επί του ζητήματος;