29.1.19

Από την Κρήτη ξεκινά το «μέτωπο» διεκδίκησης αποζημιώσεων στην ελιά λόγω κλιματικής αλλαγής

Η Κρήτη δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να διεκδικήσουν και οι άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με την επίσημη πολιτεία, αλλά και επιστημονικούς φορείς, αποζημιώσεις από την ΕΕ για τη μειωμένη παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου, τα τελευταία δυο έτη τουλάχιστον. Μια μείωση της παραγωγής, που οφείλεται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει τη
θερμοκρασία, έχει φέρει απρόσμενα φαινόμενα πιο συχνά (π.χ. χαλάζι και ανεμοθύελλες), αλλά και έχει δημιουργήσει θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών και έντόμων (όπως είναι ο δάκος και το γλοιοσπόριο). Πρόκειται για πρωτοβουλία μαζικής και μελετημένης διεκδίκησης αποζημιώσεων για τους πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες ελαιοπαραγωγούς του νησιού που υλοποιεί η διοίκηση της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης «η παγκρήτια σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στις 11 το πρωί. Έχει γίνει μάλιστα και σχετική συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος δεσμεύτηκε, να δώσει το παρόν».
Στόχος της ομάδας αμπελουργών – ελαιοπαραγωγών είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι τόσο οι παραγωγοί και οι φορείς τους, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της πολιτείας, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς.
«Σκοπός μας», ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης «είναι να υπάρξει συγκροτημένη πρόταση προς την κυβέρνηση για τη στήριξη του προϊόντος σε όλα τα επίπεδα. Δεν μας απασχολεί αν θα τα πουν de minimis ή αλλιώς. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε από την ΕΕ, όπως ακριβώς έγινε και με αγρότες από άλλες χώρες, όπως η Γερμανία για παράδειγμα, που πήρε πολλά χρήματα για τους σιτοπαραγωγούς της από την ΕΕ».
Απαντήσεις Αραχωβίτη στη Βουλή
Η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis) για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο, µέχρι και το έτος 2020, προβλέπεται στον Κανονισµό (ΕΚ) αριθµ. 1408/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύµφωνα µε τον εν λόγω Κανονισµό, η Ελλάδα για την επταετία 2014-2020 µπορεί να χορηγήσει κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας (de minimis), οι οποίες να µην ξεπερνούν το ποσό των 109.260.000 €.
Αυτό τόνισε στις 11 Ιανουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή νομού Ηλείας της ΝΔ, κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος επεσήμανε τις τεράστιες ζημιές που σημειώθηκαν στην ελαιοπαραγωγή του νομού από δάκο, γλοιοσπόριο κ.λπ.
«Επισηµαίνεται ότι ένα µεγάλο µέρος του ποσού αυτού έχει, ήδη, διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων που δόθηκαν σε διάφορες κατηγορίες παραγωγών που επλήγησαν από ζηµιές (ζηµιές ροδάκινων από το εµπάργκο της Ρωσίας, ζηµιές από φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, ασθένειες, ακρίδες κ.λπ.). Το ύψος ενίσχυσης ανά ενιαία επιχείρηση δεν µπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 € σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονοµικών ετών. Για το πλαίσιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis), σύµφωνα µε τον προαναφερθέντα Κανονισµό (ΕΚ) αριθµ. 1408/2013, απαιτείται: α) η ενηµέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε την αναγνώριση της ανάγκης χορήγησης της εν λόγω ενίσχυσης και β) ο υπολογισµός του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί», κατέληξε ο υπουργός.
Τώρα, μένει να αναλάβουν αντίστοιχη πρωτοβουλία και οι άλλες ελαιοπαραγωγικές περιφέρειες της χώρας, στις οποίες υπάρχει αποδεδειγμένα μείωση της παραγωγής.