25.1.19

Σήμερα ξεπουλάνε την Μακεδονία, παρά το «σφυροκόπημα» στη Βουλή

Το μεσημέρι σήμερα της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου 2019, ολοκληρώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συζήτηση μιας Συμφωνίας με την οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία η χώρα μας παραχωρεί επισήμως το όνομα «Μακεδονία», αλλά και τα παράγωγά του, στον γείτονα που αποκτήσαμε στα βόρεια σύνορά μας πριν από 30 χρόνια που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.


Με ονομαστική ψηφοφορία, τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων καλούνται να πουν το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» σε μια Συμφωνία που αντιστρατεύεται τη λαϊκή βούληση των Ελλήνων πολιτών και ικανοποιεί τη θέληση ξένων παραγόντων που πίεσαν την κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί, όπως καταγγέλλεται από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, ταπεινωτικούς όρους που καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί στο παρελθόν.

Παρά ταύτα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους συντάσσεται και ένα συνονθύλευμα οκτώ «προθύμων» που προέρχονται από όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα -Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης- είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν μια νέα πλειοψηφία – «κουρελού» για την έγκριση της αμφιλεγόμενης Συμφωνίας.
Στην αντίθετη πλευρά αναμένεται να συνταχθούν 147 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και κάποιους ανεξάρτητους.
Από τη χθεσινή πολύωρη αντιπαράθεση των δύο «στρατοπέδων», που κορυφώθηκε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο γεγονός ότι τρεις ηγέτες με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και ιστορικές αναφορές, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αποδομώντας τη Συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, συνέκλιναν στην κριτική τους. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων τους ήταν οι επισημάνσεις ότι το κύριο πρόβλημα με τις «Πρέσπες» δεν είναι το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, αλλά οι απαράδεκτες παραχωρήσεις που έγιναν στη γλώσσα και στη εθνότητα, πίσω από τις οποίες δεν μπορούν να κρυφτούν οι αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά και η ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος

"Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια.

"Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά - οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο", ανέφερε.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας.

"Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα.

Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»", τόνισε.

"Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς.

Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας.

Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη", πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας και αυτό, όπως είπε γίνεται με όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα γιατί η κυβέρνηση τις δέχτηκε ως «μακεδονικές»

"Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι σκοπιανοί το λέτε εσείς. Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κανατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς. το ΝΑΤΟ το λέει.

Η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ", σημείωσε.

Φώφη Γεννηματά: Επιστρέψαμε στην εποχή του yes man- Go back κύριε Τσίπρα
Την πεποίθηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες πληγές στη χώρα, διότι παραμένει ανοιχτή η ρίζα του αλυτρωτισμού, εξέφρασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «επιστρέψαμε στην εποχή του yes man». «Η κυβέρνηση πέρασε από τη δήθεν αριστερή πολιτική της και το Go back κυρία Μέρκελ στις πρακτικές της πιο παλιάς δεξιάς του yes man λόγω πιέσεων από τους Αμερικανούς. Απέναντι σας όμως έχετε τον ελληνικό λαό που σας λέει: Ως εδώ. Φτάνει πια. Go back κύριε Τσίπρα», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έβαλλε και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «ο βολικός κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει η δουλειά, η Ν.Δ. δεν θέλει να μείνει ανοιχτό το θέμα και να το βρει μετά τις εκλογές και οι πρόθυμοι ανησυχούν».

Αναφερόμενη στο πλήρες κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ η κ. Γεννηματά τόνισε πως δεν έχει κατατεθεί και οι σκοπιανοί απειλούν πως δεν προχωρούν με τις αλλαγές αν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα δίνει ΝΑΤΟ, Ε.Ε., μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα, λαό και έθνος», υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας πως «με τη συμφωνία της κυβέρνησης έχουμε μακεδονικό λαό που ομιλεί μακεδονική γλώσσα και κατοικεί στη Β. Μακεδονία».

Μιλώντας για το ζήτημα της γλώσσας, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως «αναγνωρίζεται με υπογραφή της χώρας μας η μακεδονική γλώσσα και είναι ψέμα ότι το 1977 αναγνωρίστηκε».

Αναφορικά με το ζήτημα της εθνότητας, είπε πως «η κυβέρνηση αναγνωρίζει και μακεδονική Εθνότητα γιατί στη ρηματική διακοίνωση αναφέρεται δύο φορές ο μακεδονικός λαός».



Βαριά υπονοούμενα Καμμένου για παρεμβάσεις σε δικαστές από συμβούλους του Τσίπρα

«Βόμβα» Καμμένου στη Βουλή, με σοβαρότατες αιχμές για τον άλλοτε κυβερνητικό του εταίρο, Αλέξη Τσίπρα.



Σε αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, ο κ. Καμμένος μίλησε για παρεμβάσεις συμβούλων του πρωθυπουργού προς δικαστές, υπογραμμίζοντας: «Όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς. Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες».



Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε το προεδρείο να αναλογιστεί τα λεγόμενα του κ. Καμμένου, χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον προεδρεύοντα, Γιώργο Βαρεμένο.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε πρωτοφανή την καταγγελία Καμμένου και ανέφερε πως αυτή επιβεβαιώνει τους δικούς του ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση έστησε την υπόθεση Novartis, για να πληγεί η Νέα Δημοκρατία και τώρα φαίνεται ότι επιχειρεί και νέα μεθόδευση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά


Κουτσούμπας: Η συμφωνία έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ, είστε τα τσιράκια τους

Τη Συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είπε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει εις πέρας μια βρώμικη αποστολή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι ο λαός της ΠΓΔΜ δεν επιθυμεί την ένταξή της χώρας του ΝΑΤΟ και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο υποτιθέμενος «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ να σπρώχνει μια χώρα σε μια ιμπεριαλιστική συμμαχία. «Λίγη ντροπή δεν βλάπτει, τρίζουν τα κόκκαλα χιλιάδων αγωνιστών» είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΚΚΕ ο οποίος έσπευσε να απαντήσει και σε όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τολμάτε να βάζετε στο στόμα σας μια ηρωίδα του ΚΚΕ την οποία σκότωσαν αμερικανικά όπλα. Είστε τσιράκια, αφήστε στην άκρη τους τιμημένους ήρωές μας. Ποτέ δεν σταθεί η σημαία του ΕΑΜ δίπλα στην σημαία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε οι αναφορές σε Μακεδονική γλώσσα και Μακεδονικό λαό αφήνουν ανοικτό το παράθυρο αλυτρωτισμών. Η χρήση αυτών των όρων μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα διεκδίκησης εδαφών. Αυτό το έργο το έχουν δει πολλές φορές οι λαοί των Βαλκανίων πρόσθεσε.


Λεβέντης για Πρέσπες: Από αύριο η Ελλάδα έχει εθνικό πένθος
«Πίστευα πως ο Τσίπρας ήταν πιο έξυπνος, ότι θα έκανε εκλογές για να πάει τη βόμβα στη ΝΔ» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ήταν κατηγορηματικός ότι η συμφωνία υλοποιείται κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ ενώ επιτέθηκε και σε βάρος του προέδρου των ΑΝΕΛ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να εκχωρήσει τον όρο Μακεδονία στου Σκοπιανούς. Εγώ τρεις φορές είδα τον Τσίπρα από κοντά και κατάλαβα, αυτός που ήταν κάθε μέρα μαζί του δεν το κατάλαβε;».

Ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι το 80% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι υπάρχουν μειοδοσίες που οφείλονται στις βλακείες των πολιτικών που βασίστηκαν στις διαβεβαιώσεις του ξένου παράγοντα.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι αγνόησε την θέληση του Ελληνικού λαού αλλά και την ομογένεια. «Ξέρει καλά ο πρωθυπουργός γιατί δεν τους δίνει ψήφο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι και οι υπαίτιοι αυτής της εθνικής υποχώρησης θα λογοδοτήσουν.

Ενημέρωση και από  protothema.gr