1.3.19

Τα υψηλά ενοίκια του δήμου Θεσσαλονίκης θα κάνουν πανάκριβο τον καφέ στην νέα παραλία ;

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα περίπτερα τα οποία θα γίνουν χώροι εστίασης στην παραλία της Θεσσαλονίκης κι έτσι ο Δήμος θα έχει συνολικά έσοδα 733.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή περίπου 2.000 ευρώ την ημέρα.
Το τελευταίο από τα περίπτερα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, κατοχυρώθηκε  σε έναν πλειοδότη έναντι 125.000 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή ήταν 28.000 ευρώ. Δηλαδή
περίπου 450% επάνω προσέφερε η επιχείρηση που το πήρε.
Μπορεί κάποιοι στον Δήμο να πανηγυρίζουν για την αύξηση των εσόδων. Όμως αυτή η αύξηση στηρίζεται σε γυάλινα πόδια.
Ενοίκιο 125.000 τον χρόνο, σημαίνει 10.500 ευρώ το μήνα, περίπου 350 ευρώ την ημέρα. Δηλαδή με κόστος προσωπικού και λειτουργικά έσοδα άλλα τόσα, η ημερησία λειτουργία θα ξεπεράσει τα διπλά, σχεδόν 700 ευρώ την ημέρα. Αυτά τα 700 ευρώ του ημερήσιου κόστους αφορούν όχι μόνο στις 15 Αυγούστου, που η παραλία είναι γεμάτη, αλλά και την 1η Ιανουαρίου που δεν υπάρχει περιπατητής για δείγμα.
Τον μισό χρόνο αυτό το μαγαζί θα έχει πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι για να βγάλει τα έξοδά του και να έχει και κέρδος η επιχείρηση, πρέπει να έχει υψηλές τιμές και πολλά τραπεζοκαθίσματα τον υπόλοιπο μισό χρόνο.
Ουσιαστικά δηλαδή θα μετακυλήσει το υψηλό ενοίκιο στο κόστος των υπηρεσιών του διότι αλλιώς δε θα βγαίνει.
Όμως τα περίπτερα στην παραλία είναι επιχειρήσεις, οι οποίες δουλεύουν με τους περιπατητές της παραλίας. Με τις οικογένειες που θέλουν να ξεσκάσουν. Το παράδειγμα του πρώτου από αυτά τα περίπτερα που νοικιάστηκε -νομίζω γύρω στις 90.000- είναι απογοητευτικό. Εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα και υψηλές, σχεδόν απαγορευτικές τιμές. Όπως και στα άλλα κυλικεία του δήμου σε άλλα πάρκα που έχουν εξ ίσου υψηλά ενοίκια.
Η επιδίωξη του δήμου να έχει υψηλά έσοδα, καταστρέφει την ξενοιασιά της παραθαλάσσιας βόλτας.
Ας μην πανηγυρίζουν. Κάνουν απλώς την οικογενειακή βόλτα στην παραλία πολύ ακριβή.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν άποψη;


*Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης







ΣΧΕΤΙΚΟ 

Γεμίζει καφέ η νέα παραλία μετά τη δημοπράτησή τουςκαι την ανάδειξη των εκμισθωτών.