8.1.20

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά ανακύκλωση φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων-Περισσότερα έλατα κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2018 στην αγορά , από τον Ταξιάρχη


Ο δήμος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους δημότες να μην εναποθέτουν τα δέντρα στους κάδους, αλλά να καλούν σε συγκεκριμένα  τηλέφωνα της Δημοτικής Κοινότητας στην οποία ανήκουν και να κλείνουν ραντεβού για την περισυλλογή τους σε συγκεκριμένα σημεία.

Mετά τα Θεοφάνεια θα ξεκινήσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης η ανακύκλωση των φυσικών
χριστουγεννιάτικων δέντρων από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αρχή έγινε πέρσι στο πλαίσιο κοινής δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και με κεντρικό σύνθημα "κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ". Φέτος, υπάρχει αισιοδοξία πως ο αριθμός των ελάτων που θα συγκεντρωθούν θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου και δεν θα παρατηρηθούν εικόνες του παρελθόντος με έλατα πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων με το πέρας των γιορτών.

"'Εχουμε ήδη στείλει έγγραφο σε όλους τους δήμους να υποδείξουν στους δημότες τους σημεία στα οποία θα μπορούν να συγκεντρώνονται μετά τις γιορτές τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα οποία δεν θα πεταχτούν στον ΧΥΤΑ αλλά θα μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό υλικό σε δασικές περιοχές" δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο FM" ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ.Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Σύμφωνα με τον κ.Γεράνη, αμέσως μετά τη συλλογή των δέντρων, οι υπηρεσίες των δήμων θα αφαιρέσουν τα καρφιά από τα φυσικά έλατα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στα μηχανήματα (θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου). Ακολούθως, κατόπιν υποδείξεων των δασαρχείων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα συγκεντρωθούν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και θα ξεκινήσει ο θρυματισμός τους και η μετατροπή τους σε πριονίδι.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, εκτός από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμμετέχουν και δήμοι από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία προμηθευόμενοι τα κατάλληλα μηχανήματα για τον θρυματισμό των δέντρων από τον ΦοΔΣΑ.

"Θέλουμε να το 'υιοθετήσουν' ως πρακτική όλες οι περιφέρειες στην Ελλάδα. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο εύκολα ανταποκρίνεται ο πολίτης όταν του δίνεις εύκολα την πληροφορία, αλλά και τη λύση στο πώς να κάνει ανακύκλωση", πρόσθεσε ο κ.Γεράνης.

με πληροφορίες από sofokleousin.gr

Περισσότερα έλατα κατά περίπου 15% σε σχέση με το 2018, διέθεσαν στην αγορά οι παραγωγοί του Ταξιάρχη

    Με χαμόγελα υποδέχτηκαν το 2020 οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, αφού μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, τελικά "ο στόχος πώλησης 25.000 δέντρων όχι μόνο επετεύχθη στις γιορτές του 2019, αλλά τον ξεπεράσαμε κιόλας", επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας, παραγωγός Γιάννης Ξάκης. "Πουλήσαμε περισσότερα έλατα κατά περίπου 15% έναντι των εορτών του 2018, οπότε και ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 22.000" σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

         Εκφράζοντας την ικανοποίηση των ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που για περισσότερες από 25 ημέρες κοιμόντουσαν σε τροχόσπιτα που είχαν στήσει σε 45 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ζεσταίνονταν στις φωτιές που άναβαν στην ύπαιθρο, ο κ. Ξάκης τόνισε, "αφού πήραμε μια ανάσα και χαρήκαμε με την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες, σηκώσαμε μανίκια και δουλεύουμε ήδη για την επίτευξη των νέων μας στόχων. Ίσως τα επόμενα χρόνια να καταφέρουμε να κατακτήσουμε και πάλι το επίπεδο πωλήσεων των 45.000 δέντρων που είχαμε φτάσει το 2010".

         Εξήγησε, "ήδη συζητάμε για τις επόμενες κινήσεις μας σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση του μεριδίου αγοράς μας, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στην Κύπρο, όπου δραστηριοποιούμαστε την τελευταία πενταετία και διαθέτουμε περί τα 2.000 δέντρα". Πρόσθεσε δε: "στις σκέψεις μας συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα νέων αγορών για το έλατο Ταξιάρχη, ωστόσο δεν βιαζόμαστε, αφού μια τέτοια κίνηση απαιτεί σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό".

   

   Ο Ταξιάρχης τροφοδοτεί με χριστουγεννιάτικα δέντρα όλη την Ελλάδα

         Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού Ταξιάρχης στην Χαλκιδική, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, κάθε χρόνο σηκώνουν μανίκια από τις αρχές του Νοεμβρίου, φροντίζοντας για την επάρκεια της εσωτερικής αγοράς τόσο για το ίδιο έτος, όσο και για το επόμενο. "Κόβουμε και φυτεύουμε", επανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας. 

         Υπενθυμίζεται ότι στις εορτές του 2019 το έλατο Ταξιάρχη στοίχιζε από 40 μέχρι και 150 ευρώ, με τους παραγωγούς να κρατούν τις τιμές σταθερές για πέμπτη χρονιά. "Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ελάτων του Ταξιάρχη είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015", επισήμανε ο κ. Ξάκης.

         Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου κυμάνθηκε στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά "ψηφίζουν" τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη στη Θεσσαλονίκη».

         Επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν «καλούμασταν να καταβάλλουμε στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούμε σε έναν χώρο και να κάνουμε τις πωλήσεις μας».

         Στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί χώρος για το εμπόρευμά του και στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

         Υπενθυμίζεται, ότι η καλλιέργεια του ελάτου είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την 'Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. «Αν δεν περάσουν από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» επισήμανε. 

   Ε.Α.
ΑΠΕ-ΜΠΕ