12.1.20

Δελτίο Τύπου της Ομάδας ΟΠΕΔΤ ΔΡΑΓΟΥΝΤΈΛΙ για τα κενά στο νομοσχέδιο οσον αφορά την αναβάθμιση εθελοντισμού πολιτικής προστασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συνάδελφοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, μέλη της ομάδας μας , κύριοι της Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή το υπό ηλεκτρονικής διαβούλευσης νομοσχέδιο του υπουργείου προστασίας του πολίτη με τίτλο "Εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, αναβάθμιση εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του πυρκαγιάς σώματος και άλλες διατάξεις ".
Η παραπάνω διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020.
Με αφορμή το παραπάνω νομοσχέδιο τα ερωτήματα είναι πολλά όσον αφορά τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας της Ελλάδος.
Ένα νομοσχέδιο με πολλά κενά και χωρίς ενημέρωση για τους εθελοντές, εθελοντές οι οποίοι άφησαν την εργασία τους, την οικογένεια τους,τον ελεύθερο χρόνο τους, εκπαιδευτηκαν και εκπαιδεύονται, πιστοποιηθηκαν σε πολλά αντικείμενα όπου κάθε χρόνο επαναλαμβάνουν την εκπαίδευση τους με δικά τους χρήματα.
Οι περισσότεροι εθελοντές έχουν στο ενεργητικό τους πάνω από 10 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στην πολιτική προστασία.
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο στο άρθρο 71 αναφέρει ότι οι εθελοντικές οργανώσεις με ισχύον μητρώο διαγράφονται και πρέπει εντός 6 μηνών να υποβάλουν αίτηση στο Ενιαίο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας Ε.Μ.Ε.ΠΠ το οποίο τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων θα περνούν από εκπαίδευση-πιστοποίηση από Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας. 
Σε αυτό το άρθρο , είναι ερωτήματα όπως π.χ που θα είναι αυτές οι ακαδημίες, σε αστικά κέντρα κι αν ναι , είναι δύσκολα ο εθελοντής να μετακινείται σε μια πόλη της Περιφέρειας ,πόσο μάλλον όταν εργάζεται ,πόσο μάλλον όταν κάνει και δύο ώρες να φτάσει σε ένα αστικό κέντρο.
Ναι να γίνει αναδιάρθρωση για να φανούν οι ενεργές ομάδες πολιτικής προστασίας κι όχι εθελοντικές οργανώσεις με μητρώο φαντάσματα.
Επίσης το μέλος της εκάστοτε ομάδας κάθε τρία χρόνια θα ανανεώνει την εθελοντική του ιδιότητα.
Είναι πάρα πολλά τα οποία θα πρέπει να δοθούν ενημερώσεις σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις.
Ο εθελοντισμός πρέπει να εκπαιδευτεί και να πιστοποιηθεί στον τόπο του διότι είναι πρώτος εθελοντής στο τόπο του και αν υπάρχει δυνατότητα θα προσφέρει και αλλού.
Καλό είναι να γίνουν πρώτα συναντήσεις - ενημερώσεις με την κάθε εθελοντική οργάνωση , να εισακουστούν τα προβλήματα η της ελλείψεις και μετά να προχωρήσετε σε ανάλογο νομοσχέδιο. 
Εάν προχωρήσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στο τέλος οι νόμιμες εθελοντικές οργανώσεις και μέλη τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του Νομού θα είναι ένας μικρός αριθμός.
Τέλος περιμένουμε τις εξελίξεις αφού κατατεθεί το νομοσχέδιο, όπως επίσης θα είναι λυπηρό μετά από χρόνια εθελοντικής προσφοράς στην πολιτική προστασία να μην λειτουργούν νόμιμα οι εθελοντικές οργανώσεις. 

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος της ομάδας εθελοντών ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ 
Δραμουνδανης Χαράλαμπος.

Ομάδα Εθελοντών Δραγουντέλι