Δεκάδες πιστοί έσπευσαν σήμερα στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, στη Μητρόπολη
Θεσσαλονίκης, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών, της κυβέρνησης, αλλά και Μητροπολιτών και ιερέων, για περιορισμό στο σπίτι
και αποφυγή χώρων όπου μπορεί να σημειωθεί συνωστισμός με στόχο τη μη διασπορά του κορωνοϊού. Οι πιστοί είχαν την δυνατότητα
να την
παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ 2 . Διαβάσθηκε και η απόφαση της Ιεράς Συνόδου που δεν βοηθά πρακτικά στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊου.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά έως και ηλικιωμένους, κατέκλυσαν τον εσωτερικό χώρο, μετέλαβαν κανονικά
τη Θεία Κοινωνία, ενώ κάποιοι φίλησαν με ευλάβεια το χέρι του ιερέα, ενώ κανείς δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας, όπως μάσκες ή γάντια μιας χρήσης.
Λόγω των μέτρων αυτοπροστασίας που λαμβάνονται σε όλη τη χώρα, σε πολλές εκκλησίες σήμερα η προσέλευση των πιστών
ήταν αισθητά μειωμένη, ενώ πολλοί επέλεξαν να παρακολούθησαν τη Λειτουργία από το σπίτι και την τηλεόραση.
Ι.Σ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Προς τον σκοπό της ενημέρωσης του πιστού λαού, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου με τις παραπάνω οδηγίες και την διανομή του στους Ιερούς Ναούς.
3) Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.
Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.
Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».
Όλοι αυτοί οι πιστοί, ο ευσεβής και γεμάτος αγάπη ορθόδοξος Λαός, και ο ευαγής Ιερός Κλήρος που μέσα από την θεία Κοινωνία εκφράζουν την αγάπη τους και την δίψα τους για ζωή και σχέση, το ελάχιστο που δικαιούνται από τους συμμετέχοντες στον δημόσιο διάλογο είναι ο σεβασμός προς την πίστη τους και την επιλογή τους αυτή, να αγαπούν χωρίς φόβο και ανασφάλεια.
Χωρίς να καταδικάζουμε κανέναν για τον φόβο και την ανησυχία του, ομολογούμε ότι όλοι οι πιστοί, επιτελώντας το χρέος της εν ελευθερία αγάπης μας, θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος