Η Άγκυρα επιβεβαίωσε μέχρι στιγμής μόλις δύο κρούσματα κορωνοϊού. Επικριτικές φωνές ωστόσο αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία και θεωρούν ότι η Τουρκία δεν είναι θωρακισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η τουρκική κυβέρνηση επέμενε ότι στην χώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού.
Το βράδυ της Τρίτης ωστόσο ο υπουργός Υγείας Φαχρεντίν
Κότζα ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα και παράλληλα αναφέρθηκε στα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Σήμερα ακολούθησε η ανακοίνωση για το δεύτερο.
Είχαν προηγηθεί εβδομάδες συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία πολλοί χρήστες εξέφραζαν την απορία πώς η Τουρκία παρέμενε αλώβητη, από τη στιγμή που έχει κοινά σύνορα με το Ιράν, το οποίο ανήκει στις χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα.
Ο υπουργός Υγείας έκανε ότι περνά από το χέρι του για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, λέγοντας ότι η χώρα είναι θωρακισμένη και ότι ένα κρούσμα δεν συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία. Η απουσία αναλυτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό όμως ενίσχυσε το κλίμα ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού.
Ο υπουργός Φαχρεντίν Κότζα είπε μεν ότι ο ασθενής επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά δεν είπε τίποτα για τη χώρα από την οποία προήλθε ή σε ποια πόλη της Τουρκίας ζει, επικαλούμενος το σεβασμό της ιδιωτικότητα. Αναμενόμενο ότι το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν πλήθος σενάρια και διάφορες θεωρίες για τι μπορεί να συμβαίνει πραγματικά με τον ασθενή και το πιθανό κρυφό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.
«Ψυχραιμία, διότι είναι εφικτός ένας περιορισμός της εξάπλωσης»
Αρκετοί ειδικοί στην Τουρκία εκτιμούν ότι η χώρα δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη πρόκληση, όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Η Οσλέμ Αζάπ από την Ένωση Τούρκων Ιατρών (TTB) θεωρεί ότι οι μάσκες χειρουργείου σε ιατρικά κέντρα και πανεπιστημιακές κλινικές δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μιλώντας στην DW η τουρκάλα γιατρός, η οποία είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, δηλώνει ότι τα 2.000 τεστ για κορωνοϊό που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Τουρκία είναι υπερβολικά λίγα αν αναλογιστούμε ότι στη Νότια Κορέα έχουν γίνει περίπου 140.000 αντίστοιχα τεστ.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Τουρκία που εκφράζουν φόβους για μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Υποπτεύονται μάλιστα ότι οι αρχές δεν ανακοινώνουν τα πραγματικά στοιχεία για να μην καλλιεργηθεί κλίμα ανησυχίας, την ώρα που ο τουρκικός στρατός επιχειρεί στη βόρεια Συρία και το προσφυγικό ζήτημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία απάντησε στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για απόκρυψη στοιχείων γύρω από την πανδημία ανακοινώνοντας, πρώτον ότι ελέγχει σχολιαστικά όσα επιρρίπτονται στις αρχές και δεύτερον ότι είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί ένα κρούσμα κορωνοϊού. Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας συνέστησε ωστόσο ψυχραιμία στον πληθυσμό διότι, όπως είπε, ένας περιορισμός της εξάπλωσης είναι εφικτός με τη βοήθεια όλων.
Εμινέ Αλγκάν/ Κων/πολη
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος