ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Οι γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα αποτελούν εξαίρεση. Και όταν υπάρχουν αντιμετωπίζουν ενίοτε τη δυσπιστία και απλών πολιτών. Μια γερμανίδα πυροσβέστης αφηγείται την ιστορία της με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Οι γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα αποτελούν εξαίρεση. Και όταν υπάρχουν αντιμετωπίζουν ενίοτε τη δυσπιστία και απλών πολιτών. Μια γερμανίδα πυροσβέστης αφηγείται την ιστορία της με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Η Γιάσμιν μοιάζει «εξωτική» εν μέσω των ανδρών συναδέλφων της στο πυροσβεστικό σώμα του Μπόχουμ.
Η 29χρονη πυροσβέστης έκανε μια συνειδητή
επαγγελματική επιλογή, που δεν φαίνεται να μετανιώνει. Eργάζεται με πολλούς άνδρες. Άλλωστε αυτή είναι «φύση» του επαγγέλματος.
Στα 32.000 μέλη της πυροσβεστικής υπάρχουν μόλις 460 γυναίκες. «Κρίμα» λέει η Γιάσμιν. «Αυτό το συναρπαστικό επαγγέλμα δεν μπορώ παρά να το προτείνω και σε άλλες γυναίκες».
Στα καθήκοντά της εμπίπτουν η κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και οι πρώτες βοήθειες σε θύματα πυρκαγιάς ή ατυχημάτων. «Από σωματική καθαρά άποψη οι άνδρες πυροσβέστες μπορούν ίσως να προσφέρουν περισσότερα, κάποια πράγματα τους είναι από φυσική άποψη πιο εύκολα. Αλλά και εμείς οι γυναίκες καταφέρνουμε τα πάντα» αναφέρει η Γιάσμιν, η οποία λέει ότι η μικροκαμωμένη σωματοδομή της ποτέ δεν την εμπόδισε να πάρει μέρος ακόμη και σε δύσκολες επιχειρήσεις της πυροσβεστικής. 'Ολα αυτά χάρη στην εκπαίδευση και την καθημερινή πρακτική.
Η Γιάσμιν βρίσκεται και στο επίκεντρο ενός νέου ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου WDR με τίτλο «Φωτιά και φλόγες». Στο ντοκιμαντέρ μπορούν οι θεατές να δουν την Γιάσμιν εν ώρα πραγματικής υπηρεσίας, να δουλεύει και να αντιμετωπίζει προκλήσεις μαζί με την ομάδα της.
Οι γυναίκες πυροσβέστες έχουν πλεονεκτήματα
Όπως λέει ο Σίμον Χόισεν, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπόχουμ, οι γυναίκες αποτελούν «ατού» στο πυροσβεστικό σώμα, διότι διαθέτουν δεξιότητες που συχνά οι άνδρες δεν έχουν, για παράδειγμα στον διακριτικό χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας. «Έχουν ένα υψηλό επίπεδο ενσυναίσθησης», λέει χαρακτηριστικά και δηλώνει αισιόδοξος ότι στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες γυναίκες στο πυροσβεστικό σώμα.
Ωστόσο, σε εθνικό επίπεδο καταγράφεται ελάχιστη αύξηση 1,1 με 1,4% στον αριθμό των γυναικών πυροσβεστών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2017. Στο δε σώμα εθελοντών πυροσβεστών οι γυναίκες αποτελούν το 9,5% σε σύνολο 994.000 πυροσβεστών. Η Γιάσμιν πιστεύει ότι πολλές γυναίκες απλώς δεν τολμούν να κάνουν αυτό το επάγγελμα.
Η εκπαίδευση διαρκεί 18 μήνες και είναι υποχρεωτική. Πάντως είναι γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες για τους πυροσβέστες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, για άνδρες και γυναίκες. Πλέον είναι ευκολότερο για μια γυναίκα πυροσβέστη να συνδυάσει την καριέρα με την οικογένεια. Αλλά όπως παρατηρεί η αξιωματικός της πυροσβεστικής Σουζάνε Κλατ, που υπηρετεί εδώ και 20 χρόνια το πυροσβεστικό σώμα, ακόμη οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης δεν είναι ίδιες για άνδρες και γυναίκες. «Θα ήθελα οι γυναίκες στα επαγγελματικά πυροσβεστικά σώματα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες» λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα η εικόνα ότι το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι ανδρική υπόθεση αποτελεί μια προκατάληψη, που τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς μέσω των βιβλίων. Ωστόσο η ίδια δεν θεωρεί αποτελεσματικό μέσο πίεσης την εισαγωγή ποσοστώσεων.
Ένα σημαντικό επάγγελμα προσφοράς ανεξαρτήτως φύλου
«Οι άνθρωποι που βοηθούμε μας ευχαριστούν γι αυτό που κάνουμε, ανεξάρτητα από το αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες»
Η Κέρστιν Σμιντ, εκπρόσωπος των γυναικών εργαζομένων στην συνδικαλιστική οργάνωση των πυροσβεστών, βλέπει πάντως μια αλλαγή της οπτικής στους κόλπους του επαγγέλματός της και παρατηρεί ότι πλέον οι επιχειρησιακές ομάδες της πυροσβεστικής στη Γερμανία τείνουν να γίνουν μεικτές. «Οι γυναίκες είναι πολύ καλές στις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής. Είναι πιο ικανές στο multitasking, φέρνουν ηρεμία στην ομάδα και συχνά έχουν μια πιο συνολική κατάσταση στα πράγματα» λέει η ίδια.
Βέβαια στην πράξη, όπως λέει, το ζητούμενο είναι να είσαι καλός πυροσβέστης και να σώζεις ζωές, όχι το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Σε αυτό συμφωνεί και η Γιάσμιν, η οποία λέει χαρακτηριστικά: «Οι άνθρωποι που βοηθούμε μας ευχαριστούν γι αυτό που κάνουμε, ανεξάρτητα από το αν είμαστε άνδρες ή γυναίκες».
Γιούρκολ Βαλ Ίμελ, dpa
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη